Α. Τσίπρας στο Mega: Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη, την ανέλαβα

από Team MyPortal.gr
sms

Την πρώτη του εφ όλης της πολιτικής ύλης συνέντευξη μετά την Τραγωδία στα Τέμπη παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας ( Mega) , ανοίγοντας όμως το “πλάνο” της συζήτησης και πέραν της κριτικής στην Κυβέρνηση για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας.

Μιλώντας για τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν, ο Αλέξης Τσίπρας, σε ό,τι αφορά τα δικά του πεπραγμένα και της κυβέρνησής του, είπε επακριβώς: Εγώ δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη. Την ανέλαβα και με το παραπάνω. Κυβέρνησα σε πολύ δύσκολες στιγμές, έκανα την κωλοτούμπα”.

Σε ό,τι αφορά την Hellenic Train, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει σε καμια επανακρατικοποίηση, ει μη μόνον θα επαναδιαπραγματευτεί με τους Ιταλούς, να επιστρέψουν στη σύμβαση οι επενδύσεις που είχαν δεσμευτεί εξαρχής ότι θα φέρουν , εγκαλώντας τον πρώην υπουργό Μεταφορών για εξαφάνισή τους, στη συμπληρωματική σύμβαση που έφερε στη Βουλή.

Παραλλήλως, κάλεσε εμμέσως τον Ισίδωρο Ντογιάκο σε παραίτηση, λόγω της υπαλληλικής σχέσης που είχε ο γιος του με τον Κ. Καραμανλή όσο βρισκόταν στο υπουργείο.

Από τις πολιτικές του θέσεις δεν υπαναχώρησε από αρχικές διατυπώσεις: Επανέλαβε το όχι σε κυβέρνηση ηττημένων ενώ άφησε αιχμές και για το κράτος, επί προσωπικού, κατονομάζοντας τον Κ. Μητσοτάκη και Κ.Καραμανλή, ως εκπροσώπους δυο οικογενειών που “κυβέρνησαν 60 χρόνια” με ρουσφέτια, δημιουργώντας τις παθογένειες.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τα εξής θέματα:

Τέμπη

Από το 2003 έπρεπε να έχει σύστημα τηλεδιοίκησης. Μέχρι το 2019 είχαμε πύργο ελέγχου στα τρένα. Μετά το 2019 δεν είχαμε τίποτα. Διαλύθηκε δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει τόσες απευθείας αναθέσεις; περίπου 10 δις. Δεν μπορούσε να κάνει αλλη μία για τη Λάρισα;

Η κυβέρνηση ξεκίνησε την υλοποίηση της περιβόητης συμβασης 717. Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε συμπληρωματική σύμβαση το 2018, με βάση την εισήγηση του ΕΡΓΟΣΕ. Τον Μαιο του 2019, έχει ολοκληρωθεί το 72,00% , λίγο πριν φύγουμε. Τον Φεβρουάριο του 23 φτάνει η κυβέρνησή σε υλοποίηση μολις

Τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τέσσερα χρόνια;

Παρά το γεγονός ότι με έχουν απογοητεύσει πολύ κάποιοι δικαστικοί, έχω εμπιστοσύνη στο θεσμό της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη πρέπεινα κάνει απερίσπαστη το έργο της. Αν έρθπουν όμως στη Βουλή ονόματα πολιτικών, τότε η Βουλή θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μάθουμε την αλήθεια.

ΟΣΕ

Παρέλαβα την καυτή πατάτα το 2015, είχαμε κυρώσεις 15 δις από την ΕΕ. Η ιδιωτικοποίηση ήταν σχεδόν εξαναγκαστική λοιπόν. Εμείς τότε διαπραγματευτήκαμε να παραμείνει ο ΟΣΕ στο Δημόσιο και ιδιωτικοποιήσαμε μόνον τα τρένα. Σβήνοντας ταυτόχρονα και όλα τα προηγούμενα χρέη.

Σε πόλη την ΕΕ το μεταφορικό έργο είναι ιδιωτικοποιημένο. Το δίκτυο δεν είναι πουθενα. Θα επαναδιαπραγματευτο΄τυμε με τους Ιταλούς να εποανέλθουν οι επενδύσεις των 800 εκατ που είχαν δεσμευτεί και εξαφάνισε ο Κώστας Καραμανλής από τη συμπληρωματική σύμβαση.

Κράτος

ούτε ο πατέρας μου ήταν πρωθυπουργός ούτε ο θείος μου για να κάνει διορισμούς. Δεν το φτιάξαμε εμείς αυτο το κράτος. Μητσοτάκης και Καραμανλής εκπροσωπούν δυο οικογένειες που κυβέρνησαν για 60 χρόνια τη χώρα.

Το σύγχρονο κράτος όμως, έκανε αυτή την τραγωδία.

Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη. και ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά την αναλάβαμε και με το παραπάνω. Κυβέρνησα σε πολύ δύσκολες στιγμές. την ευθύνη την ανέλαβα, έκανα την κωλοτούμπα. Εδώ έχουμε ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Βρισκόμαστε σε μια διαπίστωση ότι αυτό το κράτος δεν προσφέρει στοιχειώδη ασφάλεια.

Και εμείς κυβερνήσαμε τεσσερα χρονια από τα 49 της μεταπολίτευσης. Δεν το φτιάξαμε εμείς αυτό το ρουσφετολογικό κράτος, αλλά έχουμε ευθύνη να το διορθώσουμε.

Για Ντογιάκο

Με διαβεβαίωνε για τις υποκλοπές ότι υα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βγει η αλήθεια και έκανε ό,τι μπ[ορούσε για να μη βγει.

Στη θέση του θα είχα παραιτηθεί εάν ο γιος μου ήταν μετακλητός υπάλληλος του υπουργού που σήμερα ελέγχεται για πολιτικές ευθύνες. Θα συναισθανόμουν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.  Σε όλες τις χώρες του κόσμου, θα είχε παραιτηθεί. Η Δικαιοσύνη δεν είναι ο Ντογιάκος. Δείχνει ενέργειες που κρίνονται από την ελληνική κοινωνία.

Μάτι

Λάθος και άχαρο να κάνουμε συμψηφισμούς.

Προκλήθηκε από μια φυσική καταστροφή και επεκτάθηκε λόγω της κάκιστης διαχείρισης του κρατικού μηχανισμού. Τα Τέμπη ήταν μια καταστροφή με ανθρωπογενή αίτια.

Για καμια κακή διαχείριση φυσικών καταστροφών δεν τέθηκε πολιτικός εκτός ψηφοδελτίων.

Στην περίπτωση Τόσκα είχαμε παραίτηση αφού  διαχειρίστηκε την κρίση. Έναν χρόνο μετά ήταν οι εκλογές. Στην περίπτωση Καραμανλή, είναι εξαφανισμενος και επιχειρεί να δοξασθεί κρυπτόμενος.

Εκλογές – Δημοσκοπήσεις

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ευθύνη να ανακοινώσει τις εκλογές. Μου δημιούργησε αρνητική εντύπωση

Ο ξεσηκωμός των νέων, δεν έχει τα χαρακτηριστικά του μνημονιακού ξεσηκωμού. Θα δούμε αυτό το φαινόμενο πώς θα εξελιχθεί, στον εκλογικό κύκλο.

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση για την κυβερνώσα παράταξη, στα όρια του στατιστικού λάθους. Οι εκλογές δεν θα είναι υγιεινός περίπατος αλλά για εμάς ο στόχος να είμαστε πρώτοι θα είναι εφικτός.

ΣΥΡΙΖΑ

Δεν αισθάνομαι ότι η ιστορία μου χρωστάει. Εγώ της χρωστάω. Έχω εντολή από 150.000 μέλη. Η πιο μεγάλη αλλαγή θα είναι ότι οι κάλπες της απλής αναλογικής μπορούν να αναδείξουν κυβέρνηση. προοδευτική κυβέρνηση που θα επιχειρήσει να κάνει όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες ως τώρα.

Κυβέρνηση προοδευτική θα υπάρξει μόνον εάν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι σε “κυβέρνηση ηττημένων”.

Για Πολάκη

Τα σοβαρά δημοκρατικά κόμματα , έχουν διαδικασίες. Δεν αποφασίζει ο αρχηγός. Δεν είναι τώρα η ώρα για κομματικά ( σ.σ διαγραφή). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να εκδικηθεί ούτε να καταστρέψει.

Δεν ήταν πολύ ευχάριστη η συνεργασία με τον Καμμένο.

ΠΑΣΟΚ

Τα όμορα κόμματα στις εκλογές θα λειτουργήσουν προεκλογικά, ανταγωνιστικά. Μετά τις εκλογές, θα είναι άλλο το σκηνικό,