Α. Κατσανιώτης: Ελλάδα και Αίγυπτος αποτελούν γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Αραβικού κόσμου και Αφρικής

από Team MyPortal.gr
sms

Με τη συνάντησή του με τον κυβερνήτη του Νοτίου Σινά Χάλεντ Φούντα (Khaled Fouda) ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης. “Ελλάδα και Αίγυπτος αποτελούν γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Αραβικού κόσμου και Αφρικής. Μοιραζόμαστε κοινούς στόχους για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας” έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επίσκεψη, ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Χθες, ο υφυπουργός επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά. “Ο αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ.κ. Δαμιανός, με υποδέχθηκε στην Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ορθοδοξία και τον Οικουμενικό Ελληνισμό και μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας” επισήμανε ο Ανδρέας Κατσανιώτης μετά τη συνάντηση, σε άλλη ανάρτησή του.

Την Τρίτη, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξάνδρεια, συναντήθηκε με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο Β’. “Εξέφρασα την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα που αφορούν την εκκλησία και το ελληνορθόδοξο ποίμνιο στην Αφρική”, ανέφερε σε σχετική ανάρτηση.

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, τόσο στην Αλεξάνδρεια, όσο και νωρίτερα στο Κάιρο, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους, μέλη και μαθητές των μεγάλων και ιστορικών ελληνικών παροικιών των δύο πόλων.

Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψή του υφυπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο, ξεκίνησε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή του στην τριμερή συνάντηση ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο για θέματα Διασποράς, μαζί με τον Κύπριο επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτη Φωτίου και την Αιγύπτια υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων, Σόχα Γκέντι.

Κατά τη συνάντηση διερευνήθηκαν τρόποι για την ενίσχυση των δράσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της Διασποράς και του πολιτισμού. “Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των κοινοτήτων της Διασποράς των τριών χωρών, να προωθήσουμε τη συνεργασία των μελών τους στις χώρες μας καθώς και σε τρίτες χώρες, να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους σε κοινά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και να παρέχουμε στοχευμένα κίνητρα στους νέους που ζουν στο εξωτερικό, να μάθουν την ιστορία και τον πολιτισμό των τριών χωρών μας” δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Εξωτερικών. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι τρεις χώρες έχουν μια εξαιρετικά δραστήρια Διασπορά, “η οποία διαπρέπει και προοδεύει στο εξωτερικό και η οποία μπορεί να κινητοποιηθεί προς αμοιβαίο όφελος των χωρών μας, αξιοποιώντας μια μοναδική μορφή “ήπιας ισχύος””.