Θεσσαλονίκη: Επισκευάζονται ιστορικά βαγόνια που μετέφεραν Εβραίους στo Αουσβιτς

από Team MyPortal.gr
sms

Ο 93χρονος Σάββας Κοέν ανέλαβε ένα πολύ σημαντικό έργο. Ο πρώην διευθυντής του ΟΣΕ, Εβραίος και ο ίδιος, αποφάσισε να αναλάβει το κόστος επισκευής δύο βαγονιών-φορταμαξών, που στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα χρησιμοποιούνταν για τη μετάφορα των Ελλήνων Εβραίων στο Αουσβιτς.

Ολα ξεκίνησαν κατά την επίσκεψή του στο Σιδηροδρομικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Ελευθερίου Κορδελιού, πριν από έναν χρόνο, όπου ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του χώρου για την ύπαρξή τους.

Θεσσαλονίκη: Επισκευάζονται ιστορικά βαγόνια που μετέφεραν Εβραίους στo Αουσβιτς-1
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αισθανόμενος το βάρος της ιστορικής μνήμης, αποφάσισε να αναλάβει αυτό το έργο, με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη όσων χάθηκαν με ειδεχθή τρόπο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Γ’ Ράιχ.

Θεσσαλονίκη: Επισκευάζονται ιστορικά βαγόνια που μετέφεραν Εβραίους στo Αουσβιτς-2
ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τον περασμένο Ιούνιο ήρθαμε εκδρομή στη Θεσσαλονίκη με τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας, στον οποίο είμαι μέλος. Και μεταξύ άλλων επισκεφτήκαμε το Σιδηροδρομικό Μουσείο. Εκεί, έμαθα την ιστορία των δύο βαγονιών, με τα οποία οι Γερμανοί μετέφεραν από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης τους Εβραίους στο Αουσβιτς και συγκινήθηκα. Σκέφτηκα πως μια μικρή προσφορά στο Ολοκαύτωμα θα ήταν να δωρίσω χρήματα για την επισκευή τους. Για να τιμήσω, έτσι, τα έξι εκατομμύρια των Εβραίων σε όλο τον κόσμο που έφυγαν από τη ζωή», δήλωσε ο Σάββας Κοέν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θεσσαλονίκη: Επισκευάζονται ιστορικά βαγόνια που μετέφεραν Εβραίους στo Αουσβιτς-3
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης», Κωνσταντίνο Πάταρα, τα βαγόνια βρίσκονται στο Σιδηροδρομικό Μουσείο στο Κορδελιό και επισκευάζονται.

Για να αποκτήσουν νέα «ζωή» χρησιμοποιήθηκαν τα ίδια υλικά, εκτός από την ξυλεία, που αντικαταστάθηκε εξ ολοκλήρου, ενώ οι εργασίες γίνονται υπό την επίβλεψη τέως εργοδηγών του ΟΣΕ.

«Οι φορτάμαξες ήταν παρατημένες στο δίκτυο του ΟΣΕ. Είναι πολύ παλιές γερμανικές κατασκευές του 1890, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν μετά τον πόλεμο ως συνεργεία. Δηλαδή κουβαλούσαν εργαλεία για την επισκευή μιας γραμμής», εξήγησε.

Θεσσαλονίκη: Επισκευάζονται ιστορικά βαγόνια που μετέφεραν Εβραίους στo Αουσβιτς-4
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διάσωση των δύο αυτών βαγονιών έγινε μέσα από παλιές φωτογραφίες και από στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ο πρώτος πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, Ευθύμης Κοντόπουλος. «Τα βαγόνια ήταν σε κακή κατάσταση και ο κ. Κοέν αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την επισκευή τους. Αποτελούν ένα κομμάτι από το ιστορικό ψηφιδωτό της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία της πόλης, με την παρουσία των Εβραίων πολιτών, είναι αλληλένδετη με την ιστορία του σιδηροδρόμου και τα βαγόνια που τους μετέφεραν στα κρεματόρια» καταλήγει ο κ. Πάταρας.

Για την κίνησή του αυτή, ο Σάββας Κοέν θα τιμηθεί το Σάββατο, στις 7:30 το βράδυ, από τον πρόεδρο του ΟΣΕ, Γιάννο Γραμματίδη, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Nostalgia», στοn χώρο του Μουσείου Θεσσαλονίκης.

• Τις φωτογραφίες των βαγονιών παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Πάταρας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ