Πετρέλαιο: «Βουτιά» άνω του 2% μετά την απόφαση των Σαουδαράβων για αύξηση της παραγωγής

από Team MyPortal.gr
sms

H Σαουδική Αραβία φέρεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο της τιμής των 100 δολαρίων το βαρέλι για το αργό,καθώς ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή, επιβαρύνοντας έτσι την αγορά, σύμφωνα με τους Financial Times.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη απόφαση, καθώς ιστορικά το Ριάντ πρωτοστάτησε στις περικοπές παραγωγής εντός του ΟΠΕΚ+ από τον Νοέμβριο.

Έτσι, η τιμή του Brent το πρωί της Πέμπτης υποχωρεί στο 2,34% και διαμορφώνεται στα 71,73 δολάρια ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί επίσης 2,32% στα 68 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου είχαν ανέβει την Τετάρτη, καθώς τα σημάδια σταθερότερης ζήτησης καυσίμων και πτώσης των αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο καταναλωτή αργού πετρελαίου στον κόσμο, επισκίασαν τις ανησυχίες για τις προοπτικές παγκόσμιας ζήτησης, ιδιαίτερα στην Κίνα.

Τα σημάδια της επιστροφής του λιβυκού πετρελαίου στην αγορά επιβαρύνουν επίσης τις τιμές, αφού εκπρόσωποι από την ανατολική και δυτική Λιβύη συμφώνησαν στη διαδικασία διορισμού διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ένα βήμα που ίσως βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης σχετικά με τον έλεγχο των εσόδων από πετρέλαιο της χώρας που έχει διαταράξει τις εξαγωγές.

Η αγορά απομάκρυνε τα στοιχεία που έδειχναν μεγαλύτερη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε σε σημείωμα η ANZ Research, καθώς η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανέφερε ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο σε γενικές γραμμές την περασμένη εβδομάδα.

Μικρή κάμψη της τάξης του 0,2% καταγράφει το πρωί της Πέμπτης η τιμή της μεγαβατώρας στο φυσικό αέριο καθώς κινείται στα 37,23 ευρώ.