Νέα έκδοση ΚΕΦίΜ: Πολίτες και Αστυνομία – 49 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας

από Team MyPortal.gr
sms

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης, σε συνεργασία με τον δικηγόρο και διδάκτορα Ποινικού Δικαίου Αθανάσιο Αναγνωστόπουλο διαθέτει από σήμερα ελεύθερα στο διαδίκτυο τον οδηγό «Πολίτες και Αστυνομία: 49 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας».

Ο Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος απαντά με απλότητα και σαφήνεια, νηφαλιότητα και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση στα κρισιμότερα ερωτήματα που αφορούν τις σχέσεις πολιτών – αστυνομίας, ένα ζήτημα με ιδιαίτερη επικαιρότητα που αγγίζει τον πυρήνα της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Μερικά από τα 49 ερωτήματα που απαντώνται:

  • Επιτρέπεται να μπει η Αστυνομία στο σπίτι μου χωρίς ένταλμα;
  • Επιτρέπεται να φωτογραφίζω ή να βιντεοσκοπώ αστυνομικούς;
  • Πρέπει η Αστυνομία να με ενημερώσει για τα δικαιώματά μου κατά την στιγμή της σύλληψης;
  • Μπορεί η Αστυνομία να μου κατάσχει το κινητό μου τηλέφωνο;

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας στον πρόλογο της έκδοσης: «Στο ΚΕΦίΜ πιστεύουμε στη φιλελεύθερη δημοκρατία. Και προϋπόθεση της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι η σαφής οριοθέτηση του πεδίου και των κανόνων δράσης των φορέων της εξουσίας […] Ελπίζουμε η έκδοση αυτή να λειτουργήσει ως οδηγός άμεσης και έγκυρης αναφοράς για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που θέλει μια αυστηρά και δίκαια οριοθετημένη σχέση ανάμεσα στον πολίτη και τους φορείς της εξουσίας, χωρίς δημιουργικές ασάφειες και περιθώρια διακριτικής, δηλαδή αυθαίρετης, ευχέρειας».

Μπορείτε να βρείτε τον οδηγό «Πολίτες και Αστυνομία – 49 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας» εδώ.