Σπυράκη, Καϊλή και Χρυσόγονος μιλούν για το Σκοπιανό αλλα και για την ανάπτυξη της Κ. Μακεδονίας

από Team MyPortal.gr
sms

Στο βήμα της εκδήλωσης «Προοπτικές Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας στον πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που συνδιοργανώθηκε από το 3ο Περιφερειακό Τμήμα του ΟΕΕ και τον Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, βρέθηκαν η Μαρία Σπυράκη, η Εύα Καϊλή και ο Κωνσταντίνος Χρυσόγονος.

Για το ζήτημα που «καίει» όλη την Ελλάδα αυτές τις μέρες, το Σκοπιανό αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης της Κ. Μακεδονίας μίλησαν και οι τρείς ευρωβουλευτές-ομιλητές της βραδιάς.

Συγκεκριμένα, η κ. Σπυράκη αναμένοντας τις αυριανές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δήλωσε πως «Ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό περιθώριο για ενημέρωση καθώς βρισκόμαστε πλέον σε προχωρημένες εμφανώς διαπραγματεύσεις, με τους Υπουργούς Εξωτερικών να είναι επικεφαλείς των δύο διαπραγματευτικών ομάδων και να έχει προηγηθεί μία συνάντηση των δύο πρωθυπουργών».

Όσον αφορά την Μακεδονία και την ανάπτυξη της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως «Μένει να υπάρχει η δυνατότητα να αναμειγνύονται, να μοχλεύονται κοινοτικοί πόροι με πόρους του βιοτικού τομέα και με πόρους από το σχέδιο Γιούνγκερ γιατί στη Κ. Μακεδονία δεν έχουμε τέτοιους είδους έργα. Και κυρίως μένει να ξαναδούμε την προτεραιότητα των έργων στο συνολικό σχεδιασμό» τόνισε η κ. Σπυράκη, επιμένοντας σε ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο που θα αποτελέσει έναν οδικό χάρτη για την περιοχή.

Η Εύα Καϊλή με τη σειρά της μίλησε για το Σκοπιανό, επισημαίνοντας πως είναι μία χρυσή ευκαιρία για να βρεθεί μία εθνική γραμμή προς επίλυση, όχι μόνο προς την χώρα μας αλλά και μια συνολική αλλαγή στάσης, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά. «Όχι μια ονομασία απλώς για τους Διεθνείς Οργανισμούς αλλά μία ονομασία για όλα. Είναι θέματα ταυτότητας, συντάγματος, ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μόνο προσωρινά. Πρέπει να δώσουν μία και καλή λύση», κατέληξε η κ. Καϊλή.

Παράλληλα, αναφερόμενη στην ανάπτυξη της Κ. Μακεδονίας, επισήμανε η κ. Καϊλή, την αναγκαιότητα να αξιοποιηθούν το Λιμάνι και οι σιδηροδρομικές της γραμμές, ως σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορίου, ευελπιστώντας στην σωστή εκμετάλλευση των προοπτικών ανάπτυξης που διαθέτει η περιοχή.

Τρίτος ομιλητής της βραδιάς ήταν, ο Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με τη φράση «Πρέπει να είμαστε καθαροί στο τι ζητάμε». Συνέχισε λέγοντας πως «Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει και να απαιτήσει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Το “Δημοκρατία της Μακεδονίας” πρέπει να τροποποιηθεί στο Σύνταγμα των Σκοπίων, διαφορετικά θα έχουμε κάνει μια “τρύπα στο νερό”».

Για τις προοπτικές ανάπτυξης της Κ. Μακεδονίας, ο κ. Χρυσόγονος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός για να εκμεταλλευτούμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει η Περιφέρεια μας και να μπορέσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος». Καταλήγοντας, ανέφερε πως υπάρχει ένα παθολογικά αθηνοκεντρικό κράτος , το οποίο πρέπει να αποκεντρωθεί καθώς η Κυβέρνηση δεν μεταφέρει κανέναν σημαντικό Οργανισμό ή υπηρεσία στη Κ. Μακεδονία γενικότερα.