Tα μηνύματα Τζιτζικώστα και η παρέμβαση Αμανατίδη για το όνομα των Σκοπίων – Τι έγινε χθες στη δεξίωση του ΕΕΘ

από Team MyPortal.gr
sms

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, και λιγότερα τα οικονομικά και επιχειρηματικά ζητήματα, κυριάρχησε χθες το βράδυ στην ετήσια δεξίωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Τον τόνο έδωσε με τον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος επανέλαβε, καταχειροκροτούμενος και ενώπιον του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, πως η θέση του Βουκουρεστίου του 2008 δεν αποτελεί εθνική γραμμή αλλά κόκκινη γραμμή σημειώνοντας ότι δεν μπορεί μια διαπραγμάτευση να ξεκινάει με το χειρότερο δυνατό σενάριο αλλά ειδικά στις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα η διαπραγμάτευση πρέπει να έχει στόχο το βέλτιστο θετικό αποτέλεσμα που να μην συμπεριλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας ο όρος «Μακεδονία». Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να σταματήσει την «εν κρυπτώ διπλωματία».

Νωρίτερα στο βήμα είχε ανέβει ο υφυπουργός Εξωτερικών ο οποίος τόνισε πως η εθνική θέση είναι σύνθετη ονομασία erga omnes και να εξαλειφθούν τα στοιχεία αλυτρωτισμού. ζήτησε επίσης υπομονή καθώς ένα θέμα ανοικτό επί τόσα χρόνια δεν μπορεί να λυθεί σε λίγες ημέρες και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Λευτέρης Αυγενάκης είχε αναφερθεί στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σημειώνοντας πως εθνική γραμμή αποτελεί η θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι. Ο γραμματέας της ΝΔ υπογράμμισε πως η μυστική διπλωματία δεν βρίσκει το κόμμα του σύμφωνους και κάλεσε το ακροατήριο να εμπιστευθεί σε αυτό το θέμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς πάντα έβαζα πάνω απ’ όλα  το συμφέρον της πατρίδας.

Σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας ξεχώρισε η παρέμβαση του οικοδεσπότη, προέδρου του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη, ο οποίος τόνισε πως το ελληνικό πολιτικό σύστημα απέτυχε να προσφέρει σε όσους προσφέρουν στην πραγματική οικονομία. Τόνισε πως ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα δίνει ως και το 80% των εισοδημάτων του για κοινωνική ασφάλιση και εφορία λέγοντας πως «δουλεύουμε για να συντηρηθεί και να λειτουργήσει το αδηφάγο ελληνικό κράτος».

 

Στην δεξίωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρης, οι βουλευτές Δημήτρης Μάρδας, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Σάββας Αναστασιάδης και Θόδωρος Καράογλου. Επίσης ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΕ Κώστας Μίχαλος.