Η Θεσσαλονίκη μπροστά με τα πανεπιστήμιά της

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Του Βαγγέλη Πλάκα

Διάβασα με μεγάλη ικανοποίηση την είδηση πως στην αξιολόγηση του Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης τα δύο από τα τρία πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην κορυφή της ποιοτικής αυτής κατάταξης.  Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αξιολογήθηκε στην 3η θέση και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στην 5η θέση μεταξύ των 23 πανεπιστημίων της χώρας.  Προφανώς και από μόνο του αυτό το δεδομένο λέει πολλά για την ποιότητα της εκπαίδευσης, της έρευνας, του ακαδημαϊκού προσωπικού αλλά και των φοιτητών των πανεπιστημίων.   Προφανώς και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες αξιολόγησαν και αυτό στην απόφασή τους να επενδύσουν στη Θεσσαλονίκη εγκαθιστώντας ερευνητικά κέντρα.

Τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το μεγαλύτερο στρατηγικό και συγκριτικό πλεονέκτημά της.  Κάτι που συνδέεται με την συνεργασία όλων των φορέων της πόλης –πολιτικών, αυτοδιοικητικών, επιχειρηματικών- και τη διαμόρφωση της νέας της ταυτότητας.

Για χρόνια η Θεσσαλονίκη έβλεπε τα πανεπιστήμια μόνο ως φοιτητές που έρχονται νοικιάζουν σπίτια και καταναλώνουν αυξάνοντας το τοπικό εισόδημα.  Ρηχή και κοντόφθαλμη προσέγγιση.   Μείζον θέμα προτεραιότητας για τη Θεσσαλονίκη είναι η στήριξη των ιδρυμάτων, η στενή συνεργασία μαζί τους, όχι σε επίπεδο εκδηλώσεων και κοινών φωτογραφιών αλλά στην πράξη, και η  αναπτυξιακή αξιοποίηση των πανεπιστημίων.

Δυστυχώς η είδηση πέρασε στα ψιλά.  Οφείλουν οι φορείς να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες, πιθανώς μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ή μια ευρεία σύσκεψη υπό τον ΥΜΑΘ, που επικοινώνησε με τους δύο πρυτάνεις, ώστε όλα αυτά να τεθούν επί τάπητος και  η φαρέτρα της Θεσσαλονίκης να οπλίσει με το βαρύ ακαδημαϊκό της πλεονέκτημα.