Κυβέρνηση: Ώρα σημαντικών κινήσεων και αποφάσεων

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Mέσα σε τρεις εβδομάδες στο Μαξίμου έσκασαν τρεις κρίσεις: οι επικοινωνίες κυβερνητικών και γαλάζιων στελεχών με τον Φουρθιώτη, τα προβλήματα από την κακοκαιρία και ο αποκλεισμός στην «Αττική Οδό» και η περίφημη συζήτηση Δούκα-Λιβανού για το πώς διαχειρίστηκε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή τις φωτιές του 2007 που οδήγησε και στην αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τρία γεγονότα απρόβλεπτα, ικανά ωστόσο να επιφέρουν πλήγματα στην εικόνα της κυβέρνησης και μάλιστα σε τομείς-προτεραιότητας της: επιτελικού κράτους και πολιτικής πρακτικής. Ικανά επίσης να βαρύνουν το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που πρέπει να εμφανίζεται απολογούμενη και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς εκ των πραγμάτων η χώρα εισέρχεται σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο και στο σώμα της κυβέρνησης αποτυπώνονται οι επιπτώσεις από την σχεδόν τριετή κυβερνητική θητεία.

Αυτά επισυμβαίνουν σε ένα πολιτικό και κοινωνικό συγκείμενο που κάθε άλλο παρά θετικό είναι: οι σκληροί δείκτες του κορωνοϊού παραμένουν στα ύψη ενώ η ακρίβεια έχει ξεκινήσει να κατατρώγει ήδη το οικογενειακό εισόδημα πέρα από τα προϋπολογισθέντα.

Παρά ταύτα η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ικανά αναπτυξιακά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την πρωτοβουλία των κινήσεων και εξακολουθεί να τυγχάνει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών όπως αποτυπώνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβισμένος στις εσωκομματικές του ισορροπίες καθρεφτίζεται στον εαυτό του του 2015 ενώ το ΚΙΝΑΛ ακόμη και με την νέα ηγεσία δεν έχει δείξει επί του παρόντος κάποιο έμπρακτο πολιτικό στοιχείο πως μπορεί να εκφέρει μια εναλλακτική πρόταση.  Ο νέος του πρόεδρος πορεύεται με την προεκλογική του πολιτική: λίγα λόγια, γενικές θέσεις για να μην ανοίξουμε μέτωπα και αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση τα καμπανάκια για το Μαξίμου ηχούν και μόνο όσοι δεν θέλουν να τα ακούσουν δεν τα ακούν.  Τώρα είναι η ώρα γενναίων αποφάσεων στην οικονομία για τη στήριξη της μεσαίας τάξης που θα απαντήσουν και στην πραγματική ανάγκη που δημιουργούν τα νέα δεδομένα της ύφεσης από τον κορωνοϊό και της ακρίβειας αλλά και θα απαντήσουν στο λαϊκισμό που εκ νέου εκτρέφεται.  Τώρα είναι η ώρα και γενναίων μεταρρυθμίσεων με θετική ατζέντα που έμειναν πίσω από τα δεδομένα της πανδημίας.