Μυαλό δεν θα βάλει αυτό το κεφάλι

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Aν περάσεις το πρωί από το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν σου δίνει την εντύπωση μιας πόλης σε αυστηρή καραντίνα. Παρά το ότι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι πολύ πιο έντονο και χτύπησε αδυσώπητα τη Θεσσαλονίκη, παρά το ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στα όριά του, παρά τα εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά στην περιφερειακή ενότητα, παρά τις δραματικές εκκλήσεις των γιατρών και των επιστημόνων, κάποιοι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν την κρισιμότητα της κατάστασης.

Αρκετοί εξακολουθούν να μην φορούν μάσκα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Πολλοί δεν την φορούν σωστά, αφήνουν την μύτη έξω. Ακόμη και επαγγελματίες που θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί. Επίσης πολλοί με έναν καφέ από τα take away μετατρέπουν πάρκα σε υπαίθριες καφετέριες, μόνοι ή με παρέα. Στις γειτονιές δε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Στα γηπεδάκια παίζουν κανονικά μπάσκετ και ποδόσφαιρο, ηλικιωμένοι συναντιούνται για τα καθημερινά νέα στα παγκάκια, πιτσιρικάδες βολτάρουν και αράζουν στα στέκια τους. Άλλοι απλά κάνουν την καθημερινή τους βόλτα με πρόσχημα δύο μανταρίνια από τη λαϊκή και ένα γάλα από το σούπερ μάρκετ.

Και ουρές! Έξω από τις τράπεζες, για πληρωμή υποχρεώσεων, λογαριασμών σε ΥΚΩ και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Στο πρώτο lockdown το κέντρο ήταν άδειο, γήπεδο οι δρόμοι. Στο δεύτερο εξακολουθείς να μην βρίσκεις να παρκάρεις τα πρωινά.  Η εικόνα δεν έχει καμία σχέση παρά το ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

Όσο όμως βλέπεις πολύ κόσμο δυστυχώς τόσο δεν βλέπεις τους απαιτούμενους ελέγχους.  Εντατικούς, διαρκείς και αυστηρούς: για άσκοπες μετακινήσεις, για μάσκες. Στο κέντρο και σε γειτονιές, σε δρόμους, στα λεωφορεία.  Τις πρώτες ημέρες της καραντίνας υπήρχε κινητικότητα, σήμερα όλα μοιάζουν να κινούνται στον αυτόματο πιλότο. Σαν σε υποχρέωση.

Την προηγούμενη εβδομάδα περί τα μεσάνυχτα που έφευγα από τη δουλειά στην περιοχή του Λευκού Πύργου μέχρι το σπίτι μου στον Εύοσμο, έβλεπα 4 με 5 σημεία ελέγχου, 3 στην Τσιμισκή και 2 στα δυτικά. Αυτήν την εβδομάδα ένα με δύο το πολύ, χθες δεν είδα ούτε ένα!

Ο κόσμος πεθαίνει, οι γιατροί δίνουν αγωνιώδη προσπάθεια Τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε κάποιοι να βάλουν μυαλό και παράλληλα να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι;

ΥΓ.1: Αλλά και διευκολύνσεις. Ας δώσουν επί παραδείγματα και οι εταιρείες παρατάσεις στην πληρωμή των λογαριασμών.

ΥΓ.2: Ε, όχι και συνδικαλιστές γιατροί να καλούν σε πορεία για το Πολυτεχνείο…