2018: Μια δύσκολη χρονιά για τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη Νέα Δημοκρατία στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί εύκολα αυτό να αποτυπωθεί και στο ότι στο τιμόνι τις Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος στο νομό βρέθηκαν μέσα σε δέκα μόλις μήνες τρία πρόσωπα αλλά και στο μπάχαλο που έγινε για την επιλογή υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Στις 16 Ιανουαρίου στην επί  17 μήνες πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης Βίκυ Ευταξά ανακοινώθηκε από την κεντρική διοίκηση η απομάκρυνσή της από τη θέση μετά από σειρά παραπόνων που είχαν καταγραφεί σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για ζητήματα συνεργασίας στον κομματικό μηχανισμό. Αντικαταστάτης της ήταν ο Αντώνης Γυφτόπουλος, πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, που και για αυτόν η καρέκλα αποδείχθηκε ηλεκτρική. Μετά από μόλις 9 μήνες τον διαδέχθηκε ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Τάσος Σπηλιόπουλος για να προσπαθήσει να συμμαζέψει ενόψει εκλογών την κατάσταση και κυρίως να διασφαλίσει ενότητα και εκλογική ενεργοποίηση όλων των στελεχών. Και για τον Αντώνη Γυφτόπουλο, που είχε κάνει δυναμική «είσοδο» στη νέα του θέση επιχειρώντας να θέσει την τοπική πολιτική ατζέντα, είχαν καταγραφεί εσωκομματικά παράπονα επί θεμάτων συνεργασίας και ενδεικτική μπορεί να θεωρηθεί η επιστολή που είχαν στείλει στην Πειραιώς ο διευθυντής της Διοικούσας και οι δύο αναπληρωτές του. Η αρχή της ανάληψης της προεδρίας της ΝΔ Θεσσαλονίκης απο τον Αντώνη Γυφτόπουλο είχε σηματοδοτηθεί και με μια σημαντική διεύρυνση της Διοικούσας Επιτροπής σε επίπεδο στελεχών και μια ευρεία σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη στην Πειραιώς για τα της Θεσσαλονίκης.

Τα προβλήματα στη λειτουργία της Διοικούσας Επιτροπής ΝΔ Θεσσαλονίκης προφανώς και είχαν αποτύπωμα και στις διεργασίες για τον υποψήφιο Δήμαρχο της πόλης αν και εκεί υπήρξαν κυρίως λαθεμένοι χειρισμοί από την Πειραιώς. Τα λάθη στον χειρισμό «έκαψαν» την υποψηφιότητα του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρι Μπίλλια, ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης ενώ έκλινε στο να απαντήσει θετικά στην πρόταση Μητσοτάκη τελικά είπε όχι, ο Κώστας Γκιουλέκας αρνήθηκε, Έλενα Ράπτη και Μαρία Σπυράκη είχαν εγκαίρως διαμηνύσει πως δεν επιθυμούν, πολλά ονόματα βρέθηκαν πάνω στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τελικά επιλέχθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος.

Η επιλογή Ταχιάου και Σπηλιόπουλου έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα και αφού, μετά από πολλές εσωκομματικές τρικυμίες, πήρε το παιχνίδι πάνω του ο πρόεδρος της ΝΔ. Του αποδόθηκε δε απο συνομιλητές του η πρόθεση μετά τις τελικές αυτές επιλογές “να μην ξανασχοληθεί με εσωκομματικά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη”. Ίδωμεν…

Ήδη όμως είχαν ανακοινώσει από το χώρο υποψηφιότητα ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης , ο πρώην αντιδήμαρχος Χάρης Αηδονόπουλος και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ενώ αναφορές στο χώρο είχε και η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Ένα τοπίο πολυδιάσπασης που δεν «μαζεύεται» και για αυτό η ΝΔ δεν πρόκειται να λάβει πειθαρχικά μέτρα απέναντι σε όσους δεν συνταχθούν με την επίσημη υποψηφιότητα Ταχιάου έχοντας το βλέμμα στις συνεργασίες που θα απαιτηθούν στον 2ο γύρο αλλά και μην θέλοντας να ανοίξει εσωκομματικές πληγές ενόψει των εθνικών εκλογών που είναι η προτεραιότητά της.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα πράγματα ήταν απλά για τη ΝΔ που θα υποστηρίξει τον Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος παρά τις σχετικές προτάσεις επέλεξε να παραμείνει στο διατηρητέο «Αλλατίνη» και να μην είναι υποψήφιος για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Εσωκομματικά οι σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πέρασαν από 40 κύματα, βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. Ο ρόλος του Τζιτζικώστα άλλωστε στις αρχές της χρονιάς για τη διαμόρφωση της τελικής πιο «σκληρής» στάσης της ΝΔ στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ που οδήγησε στη «Συμφωνία των Πρεσπών» ήταν καταλυτικός. Ο περιφερειάρχης εμφανίζεται ως ο ισχυρότερος πολιτικός παράγοντας για τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Όχι ότι τα πράγματα είναι ήρεμα σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια, τους βουλευτές και τους επίδοξους. Οι μνηστήρες των ψηφοδελτίων ουκ ολίγοι δεδομένης της πρώτης θέσης που δημοσκοπικά αναμένεται να λάβει η ΝΔ ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης υπήρξε και η προσχώρηση της βουλευτού Κατερίνας Μάρκου από το «Ποτάμι». Στην Α’ Θεσσαλονίκης δύο ισχυρά πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να ανακατέψουν την τράπουλα στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο και αυτά είναι η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη και ο πρώην γραμματέας της ΠΕ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση των πρώτων υποψηφίων βουλευτών που προχώρησαν μέσα από το Μητρώο Στελεχών. Στο πλαίσιο της ανανέωσης που ωστόσο για να επιτευχθεί πάει να πει πως αρκετοί παλιοί θα μείνουν απ’ έξω και τα σενάρια και οι παρασκηνιακές πιέσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.