Μιχάλης Γεράνης: Ο Δήμος δεν είναι show business. Θέλει εμπειρία και τρέξιμο

από Team MyPortal.gr
sms

Γνώρισα τον Μιχάλη Γεράνη πριν πολλά χρόνια. το 2001, πολύ νέοι και οι δύο. Παρακολούθησα δημοσιογραφικά πολλά στάδια της πορείας του αρχικά ως δημάρχου του τότε Δήμου Χορτιάτη, μετά ως προέδρου  του Δ.Σ. του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη αλλά παράλληλα και ως προέδρου του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Όλα αυτά τα χρόνια ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές για αυτόν ή στις πιο δύσκολες δημοσιογραφικές μου ερωτήσεις θυμάμαι πως πάντα ήταν ήρεμος και χαμογελαστός. Ίσως αυτό είναι και ένα από τα στοιχεία που τον κρατούν επί 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση.

 Η συνέντευξη που ζήτησα εξελίχθηκε τελικά σε μια συζήτηση για όλα. Για τον ίδιο και την οικογένειά του, για την αυτοδιοίκηση, για το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων. Δυσκολεύτηκα να την κλείσω λόγω του βεβαρημένου του προγράμματος αλλά όταν τελικά συναντηθήκαμε, σε ένα γνωστό καφέ της περιοχής του, ήταν χαλαρός. Ειδικά όταν η κουβέντα πήγε στη… λεβάντα. Η καλλιέργεια της λεβάντας και ο «Κωνσταντής», το ένα από τα δύο καραβάκια που εκτελούν τα καλοκαίρια το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Περαία-Ν.Επιβάτες, είναι άλλωστε και οι επαγγελματικές του δραστηριότητες.

 Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Κύριε Γεράνη, πρώτη φορά ασχοληθήκατε με την αυτοδιοίκηση το 1998 επί “Καποδίστρια” ακόμη. Μετά ήρθε  ο “Καλλικράτης”, τώρα και ο “Κλεισθένης” και εσείς ακόμη είστε στην αυτοδιοίκηση. Δεν φοβάστε ότι οι πολίτες μπορεί να πουν ότι έκλεισε ο κύκλος σας;

Να ξεκινήσω απ’ τα εύκολα! Όποιος φοβάται τις εκλογές δεν κάνει για την αυτοδιοίκηση. Τί να φοβηθείς; Πηγαίνεις εκεί έξω και λες στους συμπολίτες, στους γείτονές σου πρακτικά, «θα θέλατε να γίνω η φωνή σας στο δήμο; Με εμπιστεύεστε ότι θα κάνω χρήσιμα πράγματα, ότι δεν θα χάσω το χρόνο μου, ότι δεν θα πάει στράφι η ψήφος σας;” Aυτά τους λες και περιμένεις να δεις τι αποφάσισαν. Και 100 ψήφους να πάρεις, είναι εκατό άνθρωποι που σε εμπιστεύονται. Είναι ήδη μεγάλο πράγμα. Αυτό λέω πάντα και στους νέους που ενδιαφέρονται. Να επιμείνουν. Ο Δήμος δεν είναι show business. Θέλει εμπειρία αλλά και τρέξιμο. Πολύ τρέξιμο. Στα 53 μου δεν είμαι πια νέος αλλά τρέχω, δεν με πήραν δα και τα χρόνια!

Για μένα, σε κάθε εκλογή, το θέμα είναι τι έχω ακόμα να κάνω, τι πρέπει να τελειώσει από αυτά που ξεκινήσαμε, τι καινούργιο υπάρχει για να γίνει. Κατεβαίνω στις εκλογές για να συνεχίσω τη δουλειά που μου ανέθεσαν την προηγούμενη φορά. Και στο Δήμο μας και στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων… Έχω γίνει ειδικός στα απορρίμματα τα τελευταία χρόνια!

Ήσασταν δήμαρχος Χορτιάτη επί 2 θητείες. Μετά ήρθε ο “Καλλικράτης”, η αλλαγή του διοικητικού και εκλογικού χάρτη και η συνεργασία με τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Δεν σκεφτήκατε σε αυτές τις εκλογές να είστε εσείς υποψήφιος Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη;

Νομίζω ότι δεν θα βρείτε καλύτερη και πιο μακρόχρονη συνεργασία σε άλλον ελληνικό δήμο. Με τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη συνεργαστήκαμε το 2010 που συνενώθηκαν οι δήμοι και η επιλογή μου τότε να πάω στη συναίνεση και όχι στην προσωπική φιλοδοξία αποδείχθηκε σωστή. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Ο Χορτιάτης και το Πανόραμα έχουν τα πιο μεγάλα υψόμετρα στη Θεσσαλονίκη και δεν έχουν πρόβλημα με τα χιόνια. Γιατί; Γιατί κάνουμε τη δουλειά μας. Η Πυλαία, επίσης, είχε ιστορικά προβλήματα με τις πλημμύρες, τώρα βάζουμε τις βάσεις για να έχει τη σωστή άμυνα με τα έργα στον Σταγειρίτη και αυτά που έγιναν ήδη στο Χαλίλ Ντερέ. Η κατασκευή του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης που θα συνδέσει τον Χορτιάτη, την Εξοχή και το Ασβεστοχώρι με την ΕΥΑΘ και τις επόμενες μέρες ξεκινάει, το Λύκειο και το κλειστό γυμναστήριο στο Φίλυρο που χαίρονται ήδη τα παιδιά μας, η αλλαγή όλου του δικτύου ύδρευσης του Ασβεστοχωρίου που τώρα εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του, η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου της Εξοχής που επίσης εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ… για μένα αυτά είναι που μετράνε και ο δήμαρχος δεν μου είπε ποτέ όχι.

Θα σας πω το πολύ γνωστό «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις». Ακούγεται κλισέ αλλά για μένα και τη Θεοδώρα, τη γυναίκα μου, που ξεκινήσαμε απ’ τον αθλητισμό έχει ουσιαστικό νόημα. Κάθε φορά που το συζητάμε εκεί καταλήγουμε. Ο Ιγνάτιος είναι σωστός δήμαρχος, η ομάδα που έχουμε φτιάξει είναι αφιερωμένη στο έργο της και βλέπουμε συνεχώς μπροστά.

Είστε και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ έναν οργανισμό με 350 άτομα προσωπικό και ευθύνη για 7 νομούς. Περισσεύει χρόνος για τον Δήμο; Χωράνε δύο καρπούζια σε μια μασχάλη;

Το καλό είναι ότι η καλλιέργεια της λεβάντας δεν χρειάζεται τόση φροντίδα όσο τα φωτοβολταϊκά που ήταν παλαιότερα η δουλειά μου. Ο ΦΟΔΣΑ είναι πλέον σε κανονική λειτουργία, δεν έχω τα φορτία της πρώτης περιόδου. Ξέρετε ότι είμαστε ο πρώτος και ο μοναδικός  με καθεστώς ΝΠΔΔ φορέας στην Ελλάδα; Και ο μόνος που λειτουργεί κανονικά, από τους 13 που θα έπρεπε να υπάρχουν, ένας σε κάθε περιφέρεια. Νομίζω ότι είναι επιτυχία των δήμων μας εδώ στη Μακεδονία. Και χαίρομαι που έκανα περήφανους τους συμπολίτες μου που ένας δικός τους διαχειρίζεται τον κοινό οργανισμό 38 δήμων που εξυπηρετεί σχεδόν 2 εκατομμύρια κατοίκους και τα πάει καλά.

Η δουλειά μου στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη είναι απλώς θέμα προτεραιότητας. Δεν έχασα ποτέ Δημοτικό Συμβούλιο ή Επιτροπή, όχι από υποχρέωση αλλά από ενδιαφέρον, από καθήκον. Έχω ακόμα στο σπίτι αντίγραφα των φακέλων για το αποχετευτικό δίκτυο του Χορτιάτη που θα είναι σπουδαίο έργο, όπως θα είναι και το κλειστό μας γυμναστήριο στον Χορτιάτη, που έχω τη μελέτη του πλέον στα χέρια μου μετά από 4 χρόνια.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με τον Φορέα εξυπηρετούμε και το Δήμο μας. Δείτε, για παράδειγμα, τι έγινε στους ΧΥΤΑ, παγωμένα τα έργα για χρόνια και τα ξαναβάλαμε μπροστά. ‘Η στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία -μετά από εφτά χρόνια καθυστέρησης και δύο χρόνια καταλήψεων και καβγάδων κατάφερα να τον βάλω σε λειτουργία και να σώσουμε και την κοινοτική χρηματοδότηση. Καλά δεν έκανα;

H αλήθεια είναι πως ο ΣΜΑ Ευκαρπίας ήταν σαν το Γόρδιο Δεσμό. Σήμερα ο ΣΜΑ λειτουργεί. Τον κόψατε ή τον λύσατε;

Τίποτα ηρωικό! Τους υπνώτισα…! Αστειεύομαι, ασφαλώς. Με το διάλογο πείσαμε και τον τελευταίο καχύποπτο συμπολίτη μας ότι το έργο είναι προς όφελος της κοινωνίας και το πετύχαμε,  αλλά καμιά φορά με την ηρεμία και τη συναίνεση πετυχαίνεις περισσότερα πράγματα απ’ ότι με τη σύγκρουση και τις κραυγές. Αυτό πιστεύω όλα μου τα χρόνια στην αυτοδιοίκηση, από δημοτικός σύμβουλος και δήμαρχος Χορτιάτη μέχρι σήμερα.

Γι αυτό πιστεύω ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος και γι αυτό ζητάω ξανά την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου. Μεγαλέξανδρος δεν είμαι αλλά τον θαυμάζω γιατί δεν έκανε ποτέ μόνο τον στρατηγό, αλλά έμπαινε σε κάθε μάχη ο ίδιος, απ’ την αρχή μέχρι το τέλος, όπως δεν έκανε μόνο πόλεμο αλλά και πολιτική και πολεοδομία. Σπουδαίο παράδειγμα για όλους μας!

Mεταξύ Δήμου, ΦΟΔΣΑ και επαγγελματικών υποχρεώσεων έχετε, αλήθεια, χρόνο για την οικογένεια και το σπίτι;

Η οικογένεια είναι ιερό πράγμα, είναι η δύναμή μου όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα που τα παιδιά μεγαλώνουν έχω πιο ουσιαστικό χρόνο μαζί τους και το χαίρομαι. Αν θέλετε τη γνώμη μου, ο χρόνος είναι περίεργη υπόθεση, μπορεί να μην κάνεις τίποτα και να μη σου φτάνει, όπως μπορεί να έχεις τη μέρα σου γεμάτη και να περισσεύει κιόλας! Το μυστικό είναι να μην αγχώνεσαι και να εμπιστεύεσαι τους συνεργάτες σου. Μπορεί να μου πιστώνουν τις επιτυχίες του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι εκεί κάνω περισσότερο στρατηγική παρά καθημερινή διαχείριση. Έχω καλούς συνεργάτες. Δεν φτιάχνω μόνος μου τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, ούτε πηγαίνω σε κάθε σχολείο που τρέχουμε πρόγραμμα περιβαλλοντικής ενημέρωσης… Μαζί με τους συνεργάτες μου κερδίσαμε, δύο φορές μάλιστα, το Ευρωπαϊκό βραβείο για τη συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. Τους ευχαριστώ όλους κι ας βάζω τις φωνές καμιά φορά!

 

Όσο συζητάμε το κινητό του χτυπάει διαρκώς. Άλλες φορές για δουλειές του Δήμου, άλλες του ΦΟΔΣΑ. Την ίδια ώρα έχει στο τραπέζι προσχέδια και προεκλογικές σημειώσεις από τη “Δύναμη Ενότητας”, το συνδυασμό του Ι. Καϊτεζίδη με τον οποίο είναι υποψήφιος. Με ρωτάει τι γνώμη έχω για τα συνθήματα: «η ήρεμη δύναμη της αυτοδιοίκησης», «ένας έμπειρος, αφοσιωμένος άνθρωπος του Δήμου», «με την εμπιστοσύνη σας, συνεχίζω το έργο του Δήμου», «Μαζί στο παρόν, μαζί και στο κτίσιμο του δικού μας αύριο»… Δεν ξέρω ποιο διάλεξε τελικά άλλωστε όπως μου είπε λίγο πιστεύει στα συνθήματα και προτιμά τις πράξεις.