Υγεία και Οικονομία, Προστασία και Ανάκαμψη: οι προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τζιτζικώστας Απόστολος

του Απόστολου Τζιτζικώστα

Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση και η “οικονομική πανδημία” συνεχίζουν να προκαλούν ισχυρές αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προστασία της υγείας των πολιτών και το άνοιγμα της οικονομίας αποτελούν μια πραγματικά δύσκολη εξίσωση. Η ανάκαμψη όμως των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αφενός την υγειονομική θωράκιση και αφετέρου την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση των υποδομών. Για αυτό ακριβώς, και τα δύο μέρη αυτής της εξίσωσης, αποτελούν τις κορυφαίες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στον πρώτο άξονα της υγείας, ήδη εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κινηθήκαμε γρήγορα και αποφασιστικά: Παραδώσαμε 24 νέες Κλίνες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Σταθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους διασώστες, τις γυναίκες και τους άνδρες της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του λιμενικού παραδίνοντας περισσότερους από 35 τόνους υγειονομικού υλικού και ειδών ατομικής προστασίας. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, τους οποίους αξιοποιούμε αφενός για σύγχρονο εξοπλισμό σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και αφετέρου για την ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό για τα επόμενα δύο χρόνια όλων των μονάδων υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο δεύτερο άξονα της οικονομίας και της ανάπτυξης των υποδομών, το στρατηγικό σχέδιό μας για την ανάδειξη της Κεντρικής Μακεδονίας σε δυναμικό αναπτυξιακό πόλο διεθνούς εμβέλειας με διακριτή ταυτότητα, δεν ανακόπτεται από την υγειονομική κρίση, αλλά γίνεται ακόμα πιο συντονισμένο, ακόμα πιο σαφές.

 

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώσαμε τη δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία. Εξασφαλίσαμε και αξιοποιούμε 150 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και ενισχύουμε με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη εξόδων τους, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, έχουν την έδρα τους στην Κεντρική Μακεδονία και απασχολούν έως 50 εργαζόμενους. Με άλλα λόγια παρέχουμε την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά και ταυτόχρονα στηρίζουμε τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας. Η δράση αυτή, είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στη χώρα και ο στόχος είναι να αποτελέσει πιλότο και να υλοποιηθεί και σε ολόκληρη τη χώρα, για να στηριχθούν με ουσιαστικό τρόπο όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Είναι μία δράση άμεση και γρήγορη στην υλοποίησή της, γιατί τώρα είναι η ώρα να στηρίξουμε την πραγματική μας οικονομία, τον ιδιωτικό τομέα και τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, αυξάνουμε ταχύτητα και μειώνουμε τη γραφειοκρατία. Επίσης,ξεκινάμε την υλοποίηση του έργου που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, την αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου της πόλης. Επίσης, πέρα από τις αναπλάσεις σε όλα τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προχωράμε μαζί με το Δήμο Θεσσαλονίκης, σε τρία εμβληματικά έργα μέσα στον αστικό ιστό, στην ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους, της Λεωφόρου Νίκης και της Πλατείας Διοικητηρίου.

 

Παράλληλα, μεταξύ πολλών άλλων έργων σε όλους τους τομείς, χρηματοδοτούμε τις εργασίες προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη ώστε στις αρχές του 2022 το μνημείο να είναι επισκέψιμο για όλους τους πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεκινάμε την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία που είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. Χρηματοδοτούμε την επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζουμε τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν 19 πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Συνεχίζουμε, μεθοδικά και με σκληρή δουλειά, να χτίζουμε την Κεντρική Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, ανθρώπινη, πράσινη και καινοτόμα, μια Περιφέρεια πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι το όραμά μας για τον τόπο μας, για μια βιώσιμη διαρκή και σταθερή ανάπτυξη, για νέες καλές θέσεις εργασίας, για ίσες ευκαιρίες και προοπτικές για όλους.

 

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed