Ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες για τη δυσοσμία στο Κορδελιό

από Team MyPortal.gr
sms

Με την τοποθέτηση των συνολικά 9 δειγματοληπτών αερίων ρύπων σε τρία διαφορετικά σημεία, στην περιοχή του Κορδελιού όπου παρατηρήθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα, ξεκίνησε σήμερα η προσπάθεια εντοπισμού της πηγής η οποία προκαλεί τη δυσοσμία. Αρχικά οι πρώτοι τοποθετήθηκαν στο 2ο και 3ο δημοτικό σχολείο Κορδελιού και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι στο παλιό δημαρχείο Ευόσμου και στο 3ο γυμνάσιο στην οδό Δαβάκη.

Οι δειγματολήπτες έχουν τη δυνατότητα να μετρούν μέχρι και 1.000 χημικές ενώσεις, ενώ οι μετρήσεις θα γίνονται δυο φορές την εβδομάδα. Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί πως μπορούν να ενεργοποιούνται αυτόματα, σε έκτακτη ανάγκη, όταν παρατηρείται δυσοσμία. Όποια στοιχεία προκύπτουν θα συλλέγονται θα επεξεργάζονται στο εργαστήριο ελέγχου ρύπανσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το κόστος της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ για τη μέτρηση των ρύπων ανέρχεται σε 84.000 και θα διαρκέσει για ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα, από τις μετρήσεις θα προκύψουν απτά αποτελέσματα για να εντοπιστεί από που προέρχεται η δυσοσμία και αν αυτές οι ενώσεις είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, ανέφερε ότι όπου εντοπιστεί παράβαση θα υπάρξουν και τα ανάλογα πρόστιμα.

Την αισιοδοξία της ότι θα εντοπιστεί από προέρχεται η δυσοσμία, εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου σημειώνοντας ότι αφού ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η Περιφέρεια ευελπιστεί να εντοπίσει την πηγή ενός θέματος που κρατά από το 1985.
“Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που σήμερα εγκαθίστανται από την ΠΚΜ οι δειγματολήπτες οι οποίοι ενεργοποιούνται αυτά για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα από το 1985 που δεν γίνονται τίποτα μέχρι τώρα”, δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας.

Η Κωνσταντίνη Σαμαρά, καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα συλλεχθούν πάνω από 400 δείγματα και θα εξεταστούν περισσότερες από 50 ενώσεις που έχουν δυσοσμία, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που θα διερευνηθεί σε βάθος το πρόβλημα της δυσοσμίας.