Βρούτσης: Παροδικά τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας λόγω πανδημίας (πίνακας)

Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το Μάρτιο 2020 αποτυπώνουν την αναμενόμενη δύσκολη κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά την εκδήλωση της πρωτοφανούς, παγκόσμιου χαρακτήρα, υγειονομικής κρίσης και της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παρουσίασε αρνητικό πρόσημο κατά 41.903 θέσεις εργασίας (Σχήμα Ι, το οποίο επισυνάπτεται), αποτέλεσμα που οφείλεται, ωστόσο, κατ’ αποκλειστικότητα, στην ακύρωση προγραμματισμένων και άλλων προσλήψεων την περίοδο αυτή, ιδίως εποχικών προσλήψεων στον τουριστικό τομέα της οικονομίας και όχι σε απολύσεις, οι οποίες, μάλιστα, τον εφετινό Μάρτιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι. Ενδεικτικά, οι απολύσεις για τον Μάρτιο 2020 ανήλθαν στις 77.044, μειωμένες κατά 13.880, έναντι του Μαρτίου 2019, που ανήλθαν στις 90.924.

Επίσης, το ισοζύγιο του μήνα έλαβε τη δυσμενέστερη αρνητική τιμή του στις 20 Μαρτίου και, έκτοτε, παρουσίασε τάσεις βελτίωσης, γεγονός που αντανακλά την ευεργετική σταθεροποιητική επίδραση των μέτρων, που λάβαμε στην αγορά εργασίας.

«Μέτρα έκτακτα, αναγκαία και προσωρινά, με τα οποία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα μία «ομπρέλα» προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μέτρα τα οποία είναι ήδη γνωστά σε όλους, όπως αποτυπώθηκαν με τις μέχρι τώρα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με κοινό παρονομαστή την ακύρωση των απολύσεων και τη ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, δείχνοντας τα αντανακλαστικά, την ευαισθησία και την έγκαιρη παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και, συνολικά, της κυβέρνησης. Μέτρα τα οποία έφεραν αποτέλεσμα και φρέναραν τις ισχυρές αρνητικές επιδράσεις στην αγορά εργασίας, που πήγαιναν να δημιουργηθούν» επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, λόγω κορωνοϊού, είναι παροδικά και «καταβάλλουμε όλες τις δυνάμεις μας, για να τα αναχαιτίσουμε».

 

No Comments Yet

Comments are closed