Βούγιας: Η Διοίκηση Ζέρβα διαπράττει Αυτοδιοικητικό Πραξικόπημα

Σκληρή επίθεση στη Διοίκηση του Δήμου εξαπολύει με ανακοίνωσή της η παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» κατηγορώντας για «Αυτοδιοικητικό πραξικόπημα», αναφορικά με την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διά περιφοράς, κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν δύο πολύ σημαντικά θέματα, οι ενστάσεις για το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, καθώς και το θέμα των 50 λεωφορείων για τον ΟΑΣΘ.

 

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «μεθόδευση η οποία», όπως υποστηρίζει «καθιστά τις όποιες αποφάσεις ληφθούν με αυτό τον πραξικοπηματικό τρόπο, πολιτικά και ηθικά άκυρες», και οι οποίες «αφήνουν τη διοίκηση ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη».

 

Είχε προηγηθεί χθες Τρίτη κοινή ανακοίνωση των Βούγια, Καλφακάκου, Αηδονά στην οποία εξέφραζαν την έντονη αντίρρησή τους και την πρόθεσή τους να απέχουν από τη διαδικασία της έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ και εξέφραζαν την απόφασή τους για αποχή, ενώ παράλληλα ζητούσαν σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της παράταξης του κ.Βούγια

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΑ ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης προχωρά σε μια αδιανόητη ενέργεια, πρωτόγνωρη στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ισοδυναμεί με αυτοδιοικητικό πραξικόπημα.

Συγκαλεί, στην καρδιά του καλοκαιριού, χωρίς καμία αιτιολόγηση και «δια περιφοράς» (δηλαδή χωρίς καμία απολύτως συζήτηση και διάλογο), μια συνεδρίαση- φάρσα του δημοτικού συμβουλίου για αύριο Τετάρτη 5 Αυγούστου, προκειμένου να πάρει «αποφάσεις» για δύο τεράστιας σημασίας για την πόλη θέματα: το χρησιδάνειο με τον ΟΑΣΘ για την παραχώρηση 50 λεωφορείων και τη γνωμοδότηση του Δήμου για το χωρικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΘ.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση προσπαθεί να απαλλαγεί με κάθε τρόπο από οποιαδήποτε κριτική και διάλογο θα μπορούσε να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα αυτά (ακόμη και με τηλεδιάσκεψη) αλλά και να αποφύγει την ενημέρωση και την κρίση των πολιτών για το αμφιλεγόμενο περιεχόμενό τους.

Επιλέγει να εκμαιεύσει κρυφά, σιωπηλά και υπογείως, τυπικές αποφάσεις, χωρίς να αντιλαμβάνεται πως η αντιδημοκρατική μεθοδολογία που χρησιμοποιεί, ακυρώνει πολιτικά και ηθικά την ουσία και το κύρος τους και γεννά αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα:

-Πως θα μπορέσει η ΔΕΘ να προωθήσει το αναπτυξιακό σχέδιο και τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προετοιμάζει, όταν η αρχική απόφαση έγκρισής του βασίζεται σε μια τέτοια μεθόδευση;

-Ποιο κύρος μπορεί να έχει το «χρησιδάνειο» με τον ΟΑΣΘ, όταν τα 50 λεωφορεία αγοράζονται χωρίς διαγωνισμό και με χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη;

-Πως θα κρίνει και θα στηρίξει η ίδια η πόλη τις ενέργειες αυτές όταν ενημερωθεί και αντιληφθεί ότι έγιναν χωρίς διαφάνεια, ερήμην, όχι μόνο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των πολιτών;

-Τι κρύβεται, τελικά, πίσω από το πιεστικό άγχος της διοίκησης ναξεμπερδεύει με συνοπτικές διαδικασίες με δύο από τα πιο κρίσιμα και σημαντικά θέματα όλης της χρονιάς;

Εμείς, δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε αυτή την αδιαφανή και αντιδημοκρατική διαδικασία που προωθεί η διοίκηση του Δήμου και θα απέχουμε από αυτή τη συνεδρίαση-φάρσα. Απαιτούμε να γίνει ένα τακτικό, ζωντανό, ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο, το συντομότερο δυνατό (Πέμπτη 20 ή Δευτέρα 24 Αυγούστου) με την ίδια ημερήσια διάταξη. Εκεί, να τοποθετηθούν αναλυτικά όλες οι παρατάξεις και, αν χρειάζεται, οι εμπλεκόμενοι φορείς. Όλα να γίνουν δημοκρατικά, στο φως, ενώπιον των πολιτών που ενδιαφέρονται μέσω της δημοτικής τηλεόρασης, όπως αξίζει στα θέματα που συζητάμε αλλά και στο δημοτικό μας συμβούλιο.

Κάθε άλλη μεθόδευση, καθιστά τις όποιες αποφάσεις ληφθούν με αυτό τον πραξικοπηματικό τρόπο, πολιτικά και ηθικά άκυρες.
Και αφήνουν τη διοίκηση ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη.

.
.

No Comments Yet

Comments are closed