Η Βουλγαρία με μία ματιά

Η Βουλγαρία είναι μια σχετικά μικρή χώρα που βρίσκεται στην ανατολική μεριά της Βαλκανικής ηπείρου. Παρουσιάζει πλούσιο φυσικό περιβάλλον και καλές καιρικές συνθήκες. Οι διαρκώς αυξανόμενοι επισκέπτες της Βουλγαρίας  ανακαλύπτουν σταδιακά  μια χώρα με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά, αστικά κέντρα με πληθώρα μνημείων και αμμουδερές λουτροπόλεις που ατενίζουν τη Μαύρη Θάλασσα. Η νεότερη της ιστορία είναι συνυφασμένη με την Ίδρυση Εταιρείας στη Βουλγαρία.

Μεταφορες και Συγκοινωνιες Βουλγαριας

Η πλειοψηφία των επισκεπτών της Βουλγαρίας φτάνει στη χώρα αεροπορικώς μέσω των 2 τερματικών του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας αν και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Μια άλλη επιλογή μετάβασης είναι σιδηροδρομικώς. Η Βουλγαρία συνορεύει χερσαία με 5 χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Σερβία).

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της χώρας είναι σχετικά φθηνά αλλά όχι πάντα τακτικά και καθαρά. Για την μετακίνηση  από πόλη σε πόλη ο γρηγορότερος και ανετότερος τρόπος είναι με λεωφορείο  αλλά και με το τρένο.

Οι δρόμοι και τα απαραίτητα έγγραφα

Οι δρόμοι είναι στενοί, σε μερικά σημεία έχουν υποστεί φθορές (από το χιόνι, τον πάγο, τα φορτηγά και την μη σωστή συντήρηση τους) αλλά δεν υπάρχουν πολύ έντονες στροφές. Αν κάποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στη Βουλγαρία με το όχημά του, εκτός από το διαβατήριό (ή την αστυνομική ταυτότητα με τους λατινικούς χαρακτήρες), θα χρειαστεί και την πράσινη κάρτα ασφάλισης του οχήματος.

Βουλγαρία και Εκπαίδευση

Ο εγγράμματος πληθυσμός της βουλγαρικής περιφέρειας συγκεντρώνεται κυρίως σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μεσαία και μεγάλα αστικά κέντρα της περιοχής έχουν καλύτερη εκπαιδευτική υποδομή από ότι οι επαρχίες. Σημαντική βάση μόρφωσης για την περιοχή παρουσιάζουν το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Southwest στην πόλη Blagoevgrad.

Συνάλλαγμα – Συναλλαγές

Η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. δεν σημαίνει ότι η γειτονική χώρα μπήκε και στην Ευρωζώνη. Αν και οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται πλέον σε euro, υπάρχουν περιπτώσεις που το τοπικό νόμισμα είναι αναγκαίο (1 euro = 1,95 lev).

No Comments Yet

Comments are closed