Βιολογικές Καλλιέργειες στη Βουλγαρία & Επιχειρηματικότητα

Η Βουλγαρία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα των Βαλκανίων και το έδαφός της παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Στον βορρά της χώρας εκτείνονται οι απέραντες πεδιάδες του ποταμού Δούναβη, στα νότια κυριαρχούν ορεινές εκτάσεις και οροπέδια, ενώ στα ανατολικά οι ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η Βουλγαρία έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια, χάρη στην αυξανόμενη παραγωγή της, να καλύπτει, σε πρώτη φάση, τις εσωτερικές της ανάγκες σε πολλά προϊόντα και παράλληλα, να ενισχύει διαρκώς τις εξαγωγές της σε συνδιασμό με την ολοένα και ευκολότερη διαδικασία για Ίδρυση Εταιρείας στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, η βιολογική καλλιέργεια βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ακόμη στη Βουλγαρία. Παρόλα αυτά, το βουλγαρικό καταναλωτικό κοινό σταδιακά εξοικειώνεται με τα βιολογικά προϊόντα, καταγράφεται πρόοδος και υφίστανται σημαντικές προοπτικές. Ως βιολογικά προϊόντα χαρακτηρίζονται εκείνα για τα οποία χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας, εκτροφής και καταπολέμησης ασθενειών και παρασίτων. Δεν χρησιμοποιούμε χημικά σκευάσματα σε κανένα στάδιο της παραγωγής / ανάπτυξης.

Η εγχώρια αγορά βιολογικών προϊόντων καλύπτεται σε ποσοστό 80% από εισαγωγές. Ταυτόχρονα, το 90% των πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων βουλγαρικής παραγωγής (κυρίως βότανα, λαχανικά, φρούτα, μέλι και καρύδια) εξάγεται στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Μεγαλύτερη αύξηση παραγωγής εμφανίζουν μόνιμες καλλιέργειες (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, κάστανα) και ακολουθούν οι κλάδοι των σπόρων, δημητριακών και βιομηχανικών καλλιεργειών (αιθέρια έλαια, φαρμακευτικά φυτά και μπαχαρικά). Χαμηλότερη ανάπτυξη εμφανίζουν τα φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά (πεπόνια, φράουλες, καλλιεργούμενα μανιτάρια κ.ά.).

Τα βιολογικά προϊόντα κερδίζουν την εμπιστοσύνη ολοένα και περισσότερων καταναλωτών. Ωστόσο, η «πράσινη στροφή» στην κατανάλωση συμβάδιζε με μια καχυποψία όσον αφορά την ποιότητα των βιολογικών προϊόντων, που είναι  ακριβότερα από τα συμβατικά.  Σταδιακά, όμως, η κατάσταση αλλάζει και σημαντική μερίδα καταναλωτών διαφοροποιεί την προσέγγισή της προς τα προϊόντα αυτά. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στη χώρα, στις διεθνείς τάσεις ως προς την υγιεινή διατροφή που επηρεάζουν και τους Βουλγάρους και στη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία.

No Comments Yet

Comments are closed