Βελτίωση ψυχολογίας – 8 Συμβουλές

Είναι αλήθεια πως διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, ιδίως σε εργασιακά και οικονομικά θέματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άγχος, στρες και καταπίεση και ένα σωρό προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχολογία σου. Και όμως, μπορείς να καταπολεμήσεις όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που σε κατακλύζουν, και μπορέσεις να σταθείς και πάλι στο ύψος των περιστάσεων χωρίς να σκέφτεσαι αρνητικά, βελτιώνοντας τη ψυχολογία σου και βρίσκοντας ξανά τη θετική σου σκέψη! Σύντομα θα διαπιστώσεις, πως πολλά από τα προβλήματα που φάνταζαν μεγάλα στην ουσία ξεπερνιούνται, και θα μπορέσεις να ξεκαθαρίσεις μέσα σου, τι είναι αυτό που πραγματικά λείπει από τη ζωή σου.

Βελτίωση ψυχολογίας – 8 Συμβουλές

1. Μη μένεις σε προβληματικές σχέσεις

Μια από τις πιο σημαντικές αιτίες που μπορεί να σε οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα για τον εαυτό σου, είναι το να μένεις σε σχέσεις που στην ουσία, όχι μόνο δε σου προσφέρουν κάτι, αλλά σε βλάπτουν κιόλας. Είτε είναι σε φιλικό, είτε σε ερωτικό επίπεδο, οι λάθος σχέσεις μπορεί να κλονίσουν την αυτοπεποίθηση σου και να σε κάνουν να έχεις μια λάθος αντίληψη για τον εαυτό σου. Καλύτερα να αφήσεις μια τέτοια σχέση όσο είναι νωρίς, και να μην προσπαθείς με το ζόρι να μένεις με ανθρώπους που βλέπεις από την αρχή ότι δεν ταιριάζεις.

2. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Οι στόχοι είναι υγεία. Σε βοηθούν να εξελίσσεσαι, να προσπαθείς, και να δίνεις ένα νόημα στη ζωή σου. Είσαι σίγουρη όμως ότι οι στόχοι σου είναι ρεαλιστικοί; Το να γίνεις εκατομμυριούχος χωρίς δουλειά ή το να χάσεις πέντε κιλά σε μια εβδομάδα ξέρεις πολύ καλά πως δε γίνεται! Όταν θέτεις στόχους που ξέρεις από την αρχή πως δε μπορείς να πετύχεις μετά απογοητεύεσαι χειρότερα και τα παρατάς. Όταν όμως οι στόχοι σου είναι συγκεκριμένοι, μετρημένοι και απευθύνονται στην πραγματικότητα που ζεις, αποκτούν άλλο νόημα. Είναι προτιμότερο να βάζεις μικρούς και βραχυπρόθεσμους στόχους, παρά μεγάλους και μακροπρόθεσμους. Βάλε για αρχή κάτι μικρό και ‘εύκολο’. Το συναίσθημα που θα νιώσεις μόλις τον πετύχεις, θα σου δώσει μια ώθηση και ένα κίνητρο για να προχωρήσεις στον επόμενο και μεγαλύτερο!

3. Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη

Τα λάθη είναι ανθρώπινα, και σε καμία περίπτωση δεν είναι καταδικάσιμα. Κανένας άνθρωπος δεν έχει γεννηθεί τέλειος, και ποτέ κανείς δεν πέτυχε κάτι, χωρίς πρώτα να έχει αποτύχει. Πολλές φορές τα λάθη, όχι μόνο δεν είναι καταστροφικά, αλλά σε βοηθούν να γίνεις καλύτερη, αρκεί να τα χρησιμοποιείς ως δάσκαλό σου. Είναι προτιμότερο να έχεις δοκιμάσει κάτι και να έχεις αποτύχει, παρά να μην το έχεις δοκιμάσει καν. Ο φόβος δε λειτουργεί θετικά, και πολλές φορές σε αποτρέπει από το να κάνεις πράγματα που θέλεις, επηρεάζοντας αρνητικά τη ψυχολογία σου. Απέβαλλε λοιπόν το φόβο από μέσα σου, και επέτρεψε στον εαυτός σου που και που να κάνει λάθη, αρκεί μετά να μαθαίνει από αυτά!

4. Νιώσε ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη, είναι ένα αγνό συναίσθημα που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας και να το νιώθουμε όσο πιο συχνά γίνεται. Αντί να εστιάζεις στα πράγματα που σου λείπουν, και που είσαι δυστυχισμένη χωρίς αυτά, γιατί δεν κάνεις το αντίθετο; Νιώσε ευτυχισμένη και ευγνώμον για πράγματα που ήδη έχεις στη ζωή σου, είτε είναι η υγεία σου, οι άνθρωποι που εμπιστεύεσαι και αγαπάς, είτε ακόμη και για υλικά πράγματα που έχεις αποκτήσει με χρήματα. Θα δεις ότι έχεις περισσότερους λόγους να είσαι ευτυχισμένη, απλά αντιστρέφοντας τον τρόπο σκέψης σου. Τις περισσότερες φορές, έχεις την πραγματική ευτυχία δίπλα σου, και απλά δεν μπορείς να το δεις, γιατί νομίζεις πως αυτή βρίσκεται στα πράγματα που σου λείπουν!

5. Πρόσφερε, έστω και αν δεν έχεις

Τα περισσότερα προβλήματα των ανθρώπων ξεκινάνε από την έλλειψη χρημάτων, και η προσφορά σε κάποιον που έχει ανάγκη είναι πολύ δύσκολη. Ακόμα και να θέλεις σου φαίνεται δύσκολο να βοηθήσεις οικονομικά κάποιον που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από σένα. Όμως η προσφορά δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα. Οι άνθρωποι πέρα από το φαγητό και το νερό έχουν και άλλες ανάγκες. Την ανάγκη της φιλίας, της αγάπης και της ανθρωπιάς. Στην ουσία, έχεις πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις και δεν κοστίζει να τα δώσεις απλόχερα στους συνανθρώπους σου! Ο εθελοντισμός είναι μια πράξη αγάπης και αλληλεγγύης, και θα σε βοηθήσει αμέσως να νιώσεις καλύτερα, αφού θα έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους, θα νιώσεις τις θετικές επιδράσεις της προσφοράς, και θα σε βοηθήσει να διαπιστώσεις πως τελικά, υπάρχουν πολύ χειρότερα προβλήματα από τα δικά σου!

6. Μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου

Το να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου, είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Πριν πεις σε κάποιον ναι, βεβαιώσου πρώτα πως δεν έχεις πει όχι στον εαυτό σου. Μη βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σου, και μην δέχεσαι να κάνεις πράγματα που δεν πιστεύεις και που δε θα έκανες ποτέ. Πολλές φορές, για να συμβιβαστείς σε μια σχέση, κυρίως στον εργασιακό τομέα, αναγκάζεσαι και καταπιέζεις τον εαυτό σου. Αυτό είναι λάθος, καθώς μετά, θα ξεσπάσεις σε λάθος άτομα ή ακόμα και στον ίδιο σου τον εαυτό σου. Θέσε τα όρια στις σχέσεις που έχεις, και σιγουρέψου πως οι συμβιβασμοί και οι υποχωρήσεις που γίνονται είναι ίσες και από τις δύο μεριές !

7. Κάνε μια εκκαθάριση στα πράγματά σου

Και όμως, μια εκκαθάριση των πραγμάτων σου, μπορεί να λειτουργήσει ως ψυχοθεραπεία. Το να κρατάς στα ντουλάπια και στα συρτάρια σου πράγματα που σε κρατούν συνδεδεμένη με το παρελθόν, δε σε βοηθάει να προχωρήσεις μπροστά. Δεν έχει νόημα να κρατάς ακόμα τα εισιτήρια από τη συναυλία που είχες πάει με τον πρώην σου, ούτε εκείνο το μπλουζάκι που φόραγες στο πάρτι του γυμνασίου. Κάνε μια εκκαθάριση και πέταξε όλα τα πράγματα που σε κρατάνε στο παρελθόν, και δε σε αφήνουν να προχωρήσεις μπροστά. ‘Όταν τα πετάξεις θα νιώσεις συναισθηματικά ελεύθερη, και θα μπορέσεις να κάνεις μια καινούρια αρχή, αφήνοντας το παρελθόν εκεί που θα πρέπει να είναι… Στο παρελθόν.

8. Ζήσε την κάθε στιγμή

Είναι πολύ κλισέ φράση, όμως όταν καταλάβεις το νόημα της, θα μπορέσεις να κατανοήσεις γιατί το λένε όλοι. Μην σκέφτεσαι το παρελθόν, και μην ζεις μόνο για το μέλλον. Μην αφήνεις τις μέρες να περνάνε ανεκμετάλλευτες, και δράσε τώρα! Μην σκέφτεσαι πόσο ωραία θα είσαι με το καινούριο σου φόρεμα όταν χάσεις δύο κιλά. Σκέψου πόσο όμορφη είσαι τώρα! Μην μετράς τις μέρες αντίστροφα μέχρι να πας διακοπές, αλλά φρόντισε μέχρι εκείνη την ώρα να κάνεις κάτι καινούριο που θα σε συναρπάσει. Μην σκέφτεσαι την τέλεια σχέση που θα κάνεις στο μέλλον και θα σε οδηγήσει στο γάμο, αλλά νιώσε ευτυχισμένη για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου και τις στιγμές που σου προσφέρει. Μην σκέφτεσαι την τέλεια γυναίκα που θα γίνεις… Σκέψου την τέλεια γυναίκα που ήδη είσαι!

No Comments Yet

Comments are closed