Τζιτζικώστας: «Οφέλη στις εξαγωγές, τον τουρισμό και τις μεταφορές, αναμένει η ΠΚΜ από το έργο του νέου οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας»

Οφέλη στις εξαγωγές, τον τουρισμό, τη διάθεση αγροτικών προϊόντων και τις μεταφορές, αναμένει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, από τη δημιουργία του νέου οδικού άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.

«Η συγκεκριμένη εθνική οδός είναι έργο ύψιστης προτεραιότητας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, γι αυτό άλλωστε και ήδη το έχουμε θέσει επανειλημμένα στον ίδιο τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Με τη χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων ουσιαστικά γίνεται το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του έργου. Και αυτό γιατί στο νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενταχθεί ένα έργο προς χρηματοδότηση, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις που απαιτούνται για την κατασκευή του. Ένα χρόνιο αίτημα της Πέλλας αρχίζει να υλοποιείται, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιτζικώστας.

«Η νέα εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας συνδέει την ηπειρωτική Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη οδικά, μέσω της απευθείας σύνδεσης με τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και σιδηροδρομικά με την έμμεση σύνδεση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης και μέσω ναυσιπλοΐας, με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εντάσσεται, επίσης, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη δημιουργία υποδομών μεταφορών, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη συνεχή κινητικότητα και καλύτερες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και γενικότερα συνθήκες ασφάλειας. Είναι ένα διεθνές – διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο. Είναι ταυτόχρονα ένας κρίσιμος δρόμος για τις εξαγωγές, τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων, τον τουρισμό, τη διακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών και τις μεταφορές γενικά. Άλλωστε, η Πέλλα είναι μια περιοχή με έντονη παραγωγική δραστηριότητα και είναι αναγκαία η σύνδεσή της με πανευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών, ενώ ο συγκεκριμένος άξονας ενισχύει τη συνεργασία της Ελλάδας με τρίτες χώρες (ΠΓΔΜ, Τουρκία κτλ.) και μειώνει τη χρονοαπόσταση της περιοχής τόσο από τα σύνορα, όσο κι από τη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, η νέα εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας συνδέεται με τη Φλώρινα και τα σύνορα με την ΠΓΔΜ» επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειάρχης.

Σημειώνεται ότι το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 200 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, οι μελέτες έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί, ενώ υπάρχει και εγκεκριμένη μελέτη εφαρμογής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed