Τραβήξτε όλα τα βλέμματα και προωθείστε αποτελεσματικά το προϊόν ή την υπηρεσία σας!

Στην Ευρώπη το ποδήλατο αποτελεί ένα απ’ο τα σημαντικά εργαλεία των αστικών πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας. Κατασκευάζονται ειδικές υποδομές, ασκούνται πολιτικες ευαισθητοποίησης για την αλλαγή των συμπεριφορών μετακίνησης, γίνονται νομοθετικές ρυθμίσεις για την ομαλή ένταξη του στη σύγχρονη πόλη, στοχεύοντας εμμέσως σε ρυθμίσεις και πολιτικές περιορισμού της χρήσης του αυτοκονήτου.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται στην Ελλάδα αύξηση των πολιτών που αποφασίζουν να χρησιμοποιούν, ως μέσο μεταφοράς, το ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.Οι κυκλοφοριακές μελέτες των δήμων εμπεριέχουν κατά κανόνα δίκτυα ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων, κυρίως στα κέντρα των πόλεων. Επίσης η διαφήμιση σε ποδήλατα είναι ένας σημαντικό τομέας.

Αστική ποδηλασία χωρίς σωστές, ολοκληρωμένες υποδομές δεν μπορεί να υπάρξει, για αυτο απαιτουνται βασικές υποδομές και προϋποθέσεις, που πρέπει να υπάρχουν σε μια χώρα που σέβεται το ποδηλάτη και θέλει να έχει φιλικό προς τα ποδήλατα χαρακτήρα. Οι προυποθέσεις είναι οι εξής:

Ποδηλατοδρόμοι

Πρώτης και καίριας σημασίας υποδομή είναι η δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε μια χώρα. Λωρίδες διαχωρισμένες από τους αυτοκινητόδρομους, με σήμανση, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής μετακίνηση των ποδηλάτων. Τέτοιες υποδομές θα δώσουν ακόμα και στον αρχάριο αναβατή την άνεση να κινηθεί μέσα στην πόλη με ασφάλεια χωρίς άγχος και κίνδυνο.Διακρίνονται σε :

 

Αποκλειστικούς ποδηλατόδρομους: Οι ποδηλατόδροµοι που προορίζονται αποκλειστικά για την κίνηση του ποδηλάτου, ονοµάζονται αποκλειστικοί ποδηλατόδροµοι. Είναι ιδιαίτερα ασφαλείς, διότι µειώνουν τα σηµεία τριβής µεταξύ οδηγών οχηµάτων και ποδηλατών.

Μικτού ποδηλατόδροµους: Οι ποδηλατόδροµοι αυτοί δεν προορίζονται αποκλειστικά για την χρήση ποδηλάτου. ∆ιαχωρίζονται σε  μικτούς µε κύρια χρήση το ποδήλατο και  μικτούς µε δευτερεύουσα χρήση το ποδήλατο.

 

Μέσα μαζικής μεταφοράς-ποδήλατο

Οι κατάλληλες ρυθμίσεις-τροποποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς δίνουν άνεση για την μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις ενός ποδηλάτη.

 

Πάρκινγκ ποδηλάτων

Οι χώροι στάθμευσης για ποδήλατα αποτελούν κίνητρο για την μετακίνηση ολοένα και περισσότερων ποδηλάτων στη χώρα. Προτείνεται η κατασκευή χώρων, ειδικά διαμορφωμένων για την στάθμευση ποδηλάτων σε διαφορά σημεία της χώρας, όπως κοντά σε σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσια κτήρια, σταθμούς  τρένων και μετρό.

No Comments Yet

Comments are closed