Τουρκία-δημοσκόπηση: Ο συνασπισμός υπό τον Ερντογάν απέχει 10 μονάδες από την αυτοδυναμία

από Team MyPortal.gr
sms

Ο τουρκικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να δώσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μια προεδρική νίκη, εάν οι εκλογές διεξαχθούν στη χώρα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων İstanbul Economics Research.

Η Λαϊκή Συμμαχία, που περιλαμβάνει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), θα λάμβανε το 40,5% των ψήφων εάν οι υποθετικές εκλογές διεξάγονταν τον Ιανουάριο, σημαντικά κάτω από το 50% συν μία ψήφο που απαιτείται για να εξασφαλίσει την προεδρία στον Ερντογάν, διαπιστώνει η έρευνα που δημοσίευσε  η εφημερίδα Cumhuriyet.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται εν μέσω μίας περιόδου διολισθαίνουσας υποστήριξης για τον Τούρκο πρόεδρο εν μέσω της εκτόξευσης του πληθωρισμού, ο οποίος μετρήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 20 ετών τον περασμένο μήνα, και ενός νομίσματος σε ελεύθερη πτώση, το οποίο έχασε το 44% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου πέρυσι.

Η δημόσια υποστήριξη προς το AKP του Ερντογάν έχει μειωθεί, σύμφωνα με τις έρευνες που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες.

Το AKP του Ερντογάν χρειαζόταν το MHP για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να συγκεντρώσει το 50+1% των ψήφων που απαιτείται για να κερδίσει τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου το 2018. Η συμμαχία, η οποία υποφέρει από περιόδους πολιτικής αναταραχής, κέρδισε συνολικά το 54% των ψήφων στις γενικές εκλογές του 2018: 43% για το AKP και 11% για το MHP.

Η υποστήριξη για τον Ερντογάν σε μια υποθετική προεδρική εκλογή αυτή την Κυριακή καταγράφεται μεταξύ 37,5-40%, σύμφωνα με την έρευνα, με τον αντιπολιτευόμενο δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και τον κύριο αντιπολιτευόμενο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να λαμβάνουν μεγαλύτερο κυμαινόμενο εύρος υποστήριξης ως πιθανοί αντίπαλοί του.

Σε ερώτηση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της Τουρκίας, το 49% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι “ανησυχεί” και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αξιολογήθηκε ως ο “λιγότερο αξιόπιστος” θεσμός στη χώρα, σύμφωνα με την έρευνα.

Μια σειρά από μειώσεις επιτοκίων από την τράπεζα πέρυσι, τις οποίες υποστήριξε ο Ερντογάν, μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, προκαλώντας ελεύθερη πτώση στη λίρα.