Το μήνυμα του Μαργαρίτη Σχοινά στη Βόρεια Μακεδονία μέσω της TV100

Πρέπει να ξέρουν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων και ιδιαίτερα ο βόρειος γείτονάς μας -αλλά όχι μόνον αυτός, και άλλοι- ότι, επειδή ακριβώς μας πήρε πολλά χρόνια, για να ξεριζώσουμε τον αλυτρωτισμό και τις εθνολατρικές κορώνες στα δυτικά Βαλκάνια, οποιαδήποτε επιστροφή προς αυτό το παρελθόν θα είναι ουσιαστικά και το τέλος του δρόμου”.

Το μήνυμα αυτό προς τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία τον Ιούνιο ελπίζει να ανοίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μέσω της TV100, καλεσμένος στην εκπομπή “Πόλις, Πολίτης, Πολιτική” με τον Βαγγέλη Πλάκα.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι “για πρώτη φορά οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων βλέπουν ότι ο μόνος δρόμος που ανοίγεται μπροστά τους πειστικά για το μέλλον είναι η Ευρώπη”, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως “τη Ρεάλ Μαδρίτη των Βαλκανίων”.

Είμαστε ο ισχυρός παίκτης και μας ενδιαφέρει αυτή η ευρωπαϊκή πορεία να εξελιχθεί σωστά”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς, τονίζοντας: “Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν μια ευκαιρία, αλλά πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ πώς θα περάσουν μέσα από αυτή την πόρτα. Το πρώτο τεστ αυτής της διαδικασίας, για το οποίο δεν θα ήθελα να προτρέξω, θα είναι τον Ιούνιο. Θα είναι μια πολύ σημαντική απόφαση των 28, που θα παρθεί -πιστεύω- σε πολύ υψηλό επίπεδο, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. {…} Ξέρουν αυτές οι χώρες τι πρέπει να κάνουν, έχουν μπροστά τους τις υποχρεώσεις τους και πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο πιστά”.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοτική τηλεόραση ο κ. Σχοινάς έθεσε και το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Το βασικό διακύβευμα αυτή τη φορά είναι η αντιμετώπιση, ο διάλογος ανάμεσα στις ευρωφοβικές δυνάμεις -μερικοί τις λένε λαϊκιστικές, ευρωφοβικές, ακραίες δυνάμεις, πολλές από τις οποίες θέλουν να ανατρέψουν όσα πετύχαμε μαζί- και από την άλλη μεριά στο μέτωπο των δυνάμεων αυτών οι οποίες παραδοσιακά στήριξαν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Και θα έλεγα ότι το στήριξαν και στα δύσκολα και τώρα φτάνουν στη στιγμή της κάλπης, όπου έχουν πολλά πράγματα να δείξουν ως απολογισμό. Αυτό θα είναι το βασικό διακύβευμα. Θα μετρηθούμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο μέτωπα”, σημείωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο ίδιος, ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας βασικός διαχωρισμός ανάμεσα σε ομάδες πολιτών που έχουν γνήσιες ανησυχίες για την Ευρώπη και σε ένα μπλοκ δυνάμεων που εχθρεύεται την Ευρώπη.

Πρέπει να ξεχωρίσουμε τις ομάδες πολιτών που έχουν γνήσιες ανησυχίες και γνήσια ερωτήματα. Αυτούς τους πολίτες θα ήταν μεγάλο λάθος να τους ‘πακετάρουμε’ ως λαϊκιστικές ή ευρωφοβικούς. Δεν είναι. Αυτοί είναι πολίτες στους οποίους οφείλουμε απαντήσεις”, σημείωσε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας: “Υπάρχει κι ένα άλλο μπλοκ δυνάμεων που απλά θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη. Αυτό το δεύτερο μπλοκ δεν ενδιαφέρεται για κανένα επιχείρημα. Δεν θα πειστεί ποτέ. Η μόνη τους έννοια είναι πώς θα ισοπεδώσουν την Ευρώπη. Αυτούς τους δεύτερους πρέπει να τους κερδίσουμε στην πράξη, στην κάλπη”.

(www.fm100.gr)

No Comments Yet

Comments are closed