Το ΑΧΕΠΑ βασικό νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού

από Team MyPortal.gr
sms

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία των υγειονομικών αρχών για την αντιμετώπιση κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, ενδεχόμενο που ουδείς μπορεί να αποκλείσει μετά την ταχεία εξάπλωση του ιού από την Κίνα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών ενέκρινε τα 13 νοσοκομεία ανά την επικράτεια, τα οποία έχουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό για να νοσηλεύσουν περιστατικό που ενδεχομένως εμφανιστεί στη χώρα μας.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, βασικό νοσοκομείο αναφοράς για τη Μακεδονία (3η και 4η ΥΠΕ) είναι το ΑΧΕΠΑ με αναπληρωματικά τα Αλεξανδρούπολης και Πτολεμαΐδας.

Νοσοκομείο αναφοράς στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής ορίζεται το «Σωτηρία» με αναπληρωματικό τον Ευαγγελισμό. Για τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, νοσοκομεία αναφοράς είναι το Πανεπιστημιακό «Αττικόν» (βασικό) και το Θριάσιο (αναπληρωματικό).

Για την υπόλοιπη χώρα ως βασικά νοσοκομεία αναφοράς ορίζονται το Πανεπιστημιακό Λάρισας, το Πανεπιστημιακό Ρίου και το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου και ως αναπληρωματικά το νοσοκομείο Λαμίας, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και το νοσοκομείο Χανίων, αντίστοιχα.

Όπως τονίζει το υπ. Υγείας, όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα ασθενοφόρα ΕΚΑΒ έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές για την προστασία του προσωπικού από μόλυνση από τον κορωνοϊό, ενώ σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης (για την ξεχωριστή νοσηλεία των ασθενών που μολύνονται από τον ιό). Επιπλέον, σε κάθε υγειονομική περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό θα πρέπει να νοσηλεύονται σε επαρκώς αεριζόμενο μονόκλινο θάλαμο, και εάν αυτό δεν είναι δυνατόν να συν-νοσηλεύονται με άλλον ασθενή με πιθανή λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Τα νοσοκομεία οφείλουν να ορίσουν συγκεκριμένους επαγγελματίες που θα εμπλακούν αποκλειστικά στη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό, αλλά και να περιορίσουν τον αριθμό των μελών της οικογένειας και των οικείων επισκεπτών στον ελάχιστο δυνατό, να έχουν ιατρικό εξοπλισμό (στηθοσκόπια, θερμόμετρα, πιεσόμετρα) και φορητά ακτινολογικά και διαγνωστικά μηχανήματα αποκλειστικής χρήσης για τον κάθε ασθενή με κορωνοϊό. Και φυσικά κάθε άτομο που έρχεται σε στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να εφαρμόζει απλή χειρουργική μάσκα, οφθαλμική προστασία/προστασία προσώπου, καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια, γάντια και να τηρεί μέτρα υγιεινής των χεριών.