Το ΕΒΕΘ παρουσίασε τις προτασεις του στο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονικης

Παρακαλούμε επιλέξτε μια εικόνα για το άρθρο

Δέσμη προτάσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας έπειτα από την τεράστια κρίση, που προκάλεσε η πανδημία, παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Ιωάννης Μασούτης, σε συνάντηση-τηλεδιάσκεψη, την οποία πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης με φορείς της πόλης.
Ο κ. Μασούτης επικέντρωσε στην ανάγκη άμεσης παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα σημεία:

Διασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Θα πρέπει να διασφαλισθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, που θα διατεθούν μέσω τραπεζών στις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Είτε σε αυτές που έκλεισαν με κρατική εντολή, είτε σε αυτές που έχουν επηρεαστεί οικονομικά από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Χαμηλότοκα Δάνεια με Διαδικασίες Express
Τα κεφάλαια θα διατεθούν από τον τραπεζικό τομέα με τη μορφή δανείων κινήσεως.
Τα δάνεια θα πρέπει να εγκρίνονται με διαδικασίες express και το επιτόκιο τους να κυμαίνεται στο ύψος του 1% το πολύ. Σκοπός της παροχής αυτών των δανείων είναι η ταχεία επανεκκίνηση των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Άμεση Ρευστότητα – Ενίσχυση Παραγωγικών Μονάδων
Κρίσιμης σημασίας είναι η παροχή άμεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να ενισχυθούν όλες οι παραγωγικές μονάδες είτε δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, είτε στις εξαγωγές, από την μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη επιχείρηση. Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να προβλεφθεί διαδικασία ελέγχου και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις θέλοντας να διασωθούν, επειδή από κακοδιαχείριση βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση πριν εμφανιστεί η πανδημία.

Τουρισμός
Στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας θα πρέπει να υπαχθεί όλος ο κλάδος του τουρισμού και των άμεσα σχετιζόμενων επιχειρήσεων (εκτός από τις ξενοδοχειακές μονάδες και τα πάσης φύσεως ενοικιαζόμενα καταλύματα απαιτείται να ενισχυθούν και επιχειρήσεις εστίασης, μεταφορών κα.). Ο τουρισμός απασχολεί 450.000 εργαζόμενους και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της χώρας.

Στην συνάντηση-τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Κώστας Ζουράρις, Κατερίνα Νοτοπούλου και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, οι βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης, το μέλος της περιφερειακής συντονιστικής επιτροπής και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΘ, Γιώργος Καλανδρέας και το μέλος της γραμματείας, Στράτος Κερσανίδης.
Να σημειωθεί ότι εκτός από το ΕΒΕΘ στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

No Comments Yet

Comments are closed