Την έκθεση «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» εγκαινιάζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τη μεγάλη Έκθεση του του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. που περιλαμβάνει κάρτ – ποστάλ (περί τις 150 συνολικά απο πέντε ενιαία σύνολα) και κυρίως τα κείμενα από το πίσω μέρος τους, ζωγραφικά έργα, (περί τα 400 συνολικά) σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό,και φέρει τον τίτλο «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη», εγκαινιάζει το Σάββατο στις 7 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Περιλαμβάνει έργα Γάλλων κυρίως στρατιωτών – καλλιτεχνών της Στρατιάς της Ανατολής, καλλιτέχνες, επαγγελματίες ζωγράφοι, περισσότερο, ή λιγότερο γνωστοί, αλλά και άγνωστοι, ερασιτέχνες που ο πόλεμος τους έφερε μοιραία στην περιοχή.

Οι δημιουργοί των έργων προσεγγίζουν θέματα όπως: Η Θεσσαλονίκη και ο πόλεμος, η εμπλοκή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής (ανασκαφές, βυζαντινά, οθωμανικά μνημεία, μονές και τοπία του Αγίου Όρους, απόψεις της πόλης της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων της, την καθημερινότητα, τους ανθρώπους της, τα επαγγέλματα, την ποικιλία ενδυμασιών και στολών, τα βουβάλια, και τέλος τον ίδιο τον πόλεμο, στιγμιότυπα στα μετόπισθεν αλλά και τη φρίκη του πολέμου).

«Πρόκειται για μία έκθεση για τον Πόλεμο χωρίς πόλεμο», τόνισε παρουσιάζοντας την έκθεση η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, που έχει τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης.

No Comments Yet

Comments are closed