ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑI ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Με την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων τόσο της σταθερής, όσο και κινητής τηλεφωνίας υπάρχει δυνατότητα ακόμα πιο ταχείας και αποτελεσματικής μεταφοράς δεδομένων – φωνητικών και ηλεκτρονικών – τα οποία στη σημερινή εποχή αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο τόσο της εμπορικής όσο και της κοινωνικής δραστηριότητας / ανάπτυξης, όπου σε συνδυασμό πλέον με την εύκολη ίδρυση εταιρείας στη Βουλγαρία όλα είναι πιθανά Η αγορά των υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διευρύνθηκε καθοριστικά , κυρίως λόγω της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών.

Όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες, είναι πολύ ενδιαφέρουσα η παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια ενίσχυση του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας και η αντίστοιχη πτώση των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας. Αυτό οφείλεται στην τάση αντικατάστασης συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας με αντίστοιχες κινητής, και στις επιθετικές προσφορές των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, οι πάροχοι έχουν πλέον περιοριστεί σε δύο (GLOBUL, BTK με την εμπορική ονομασία VIVACOM και M-TEL).

Σχετικά με το διαδίκτυο, η  Βουλγαρία κατέχει την τέταρτη θέση στον κόσμο, μετά από την Λετονία, σε ότι αφορά την ποιότητα ευρυζωνικών συνδέσεων. Ταυτόχρονα, όμως, παρουσιάζει πολύ μικρή πρόοδο όσον αφορά την διάδοση του Ίντερνετ στη χώρα, και εκεί κατέχει την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες με ανεπτυγμένη σύνδεση. Η επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων στη Βουλγαρία είναι αρκετά ικανοποιητική στα αστικά κέντρα αλλά πολύ περιορισμένη στις αγροτικές περιοχές. Συγκεκριμένα,  περίπου  το 53% του πληθυσμού της χώρας δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει ιντερνέτ. Παράλληλα, ο αριθμός των συνολικών χρηστών παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με εμφανείς τις κοινωνικές ανισότητες.

Στη Βουλγαρία υπάρχουν πολλά internet café σε όλες τις πόλεις άνω των 10.000 κατοίκων με χρέωση που δεν ξεπερνά τα 2lv (1€) την ώρα σε καμία περίπτωση, αν και στη μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων (από 3 αστέρια πάνω) προσφέρεται δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο. Είναι εφικτή και η  αξιοποίηση της υπηρεσίας roaming των κινητών  τηλεφώνων ή και να αγορά νέας βουλγάρικης καρτοκινητής.

No Comments Yet

Comments are closed