Το Τηλεάστυ, ο υψηλός ΦΠΑ και ο σεφτές που δεν έγινε

Απ’ όλα είχε η βόλτα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και οι διάλογοι που επακολούθησαν με κατοίκους της Λήμνου. Μετά η σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει σήμερα μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια του νησιού, όπου και συνομίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες.

«Να κοιτάξετε τους παράκτιους ψαράδες με το πετρέλαιο τελειώσαμε» τους είπε ένας επαγγελματίας ψαράς. «Θα το δούμε» απάντησε ο κ. Τσίπρας. «Μας ταράξατε στη φορολογία» του πέταξε ένας άλλος, με τον πρωθυπουργό να χαμογελά. Λίγο πιο κάτω συνομίλησε με έναν καταστηματάρχη ο οποίος του παραπονέθηκε για το ΦΠΑ που είναι στο 24%.«Μια παροιμία λέει “δεν κυκλοφορεί ούτε αρσενική γάτα”» του είπε ο επαγγελματίας παραπονούμενος ότι έχει πτώση του τζίρου του κατά 40%.«Δηλαδή, μόνο γυναίκες κυκλοφορούν;» ρώτησε ο πρωθυπουργός χαμογελαστός.

«Είμαστε ίδια με Σαντορίνη, με Ερμού, με Μύκονο» συνέχισε μάλλον ειρωνικά ο επιχειρηματίας.

«Αμα κυκλοφορούν μόνο γυναίκες να έρθω εγώ να κάτσω!» του απάντησε με χιούμορ ο Τσίπρας. «Ελα μην παραπονιέσαι», είπε προς τον έμπορο. Μέσα από το μαγαζί ακούστηκε μια γυναικεία φωνή: «Επαναφορά στο 17% άμεσα, άμεσα!» είπε στον πρωθυπουργό. «Και στο 13% καλά είναι» είπε ο επιχειρηματίας.

Ενας 87χρονος παππούς παραπονέθηκε για τα πάντα μέχρι και για το ότι κόπηκε το σήμα του ΤΗΛΕΑΣΤΥ. «Τι, του Καρατζαφέρη;» γέλασε ο κ. Τσίπρας. «Πες τα μου όλα, τώρα που με βρήκες» είπε στον ηλικιωμένο. «Φύγε τώρα, δεν έκανα σεφτέ από το πρωί στο μαγαζί» αποκρίθηκε εκνευρισμένος ο παππούς.

Ενας πολίτης είπε λόγο αργότερα στον πρωθυπουργό: «Σε αδικεί η τηλεόραση».«Γιατί;» ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας. «Είσαι πιο ωραίος. Και αν βάλεις γραβάτα θα είσαι πολύ πιο ωραίος» συνέχισε ο πολίτης. Ενα ζευγάρι του ζήτησε να προσέξει το νησί. «Είμαστε ήρωες εδώ, ακρίτες» του είπε ο άνδρας και πρόσθεσε: «Κάνε και κάτι για το ΦΠΑ».

«Κάτσε τώρα εδώ να δούμε» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Τα παλικάρια να βγουν από τη φυλακή», φώναξε κάποιος εννοώντας τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη.

Ενδεικτικός και ο διάλογος με μια γυναίκα: «Θα μας πεις να σφίξουμε το ζωνάρι κι άλλο ε;» είπε στον πρωθυπουργό.

«Οχι άλλο το ζωνάρι, μόνο τα δόντια τώρα, η ουρά μας έμεινε» απάντησε ο κ. Τσίπρας. «Ε, αφού το λες εσύ το πιστεύουμε! Χαχαχα» απάντησε γελώντας η γυναίκα.

Πάντως το απόγευμα και την ώρα που ο πρωθυπουργός είχε φτάσει πια στη Μυτιλήνη για να μιλήσει στο 14ο αναπτυξιακό συνέδριο βρίσκονταν σε εξέλιξη μεγάλες διαμαρτυρίες. Σύμφωνα μάλιστα με τοπικά ΜΜΕ η πορεία και η συγκέντρωση ήταν πρωτόγνωρη για το νησί, καθώς οι διαδηλωτές πλησίαζαν τους 3.000 (φώτο κάτω).

Καταστηματάρχες του νησιού διαμαρτύρονταν για την οικονομική πολιτική και τον ΦΠΑ, ενώ οι κάτοικοι ζητούσαν την εκκένωση της Μόρια, κρατώντας πανό στα οποία γράφουν: «Η Μόρια δεν μπορεί να ζει στην απειλή» και «SOS Μόρια, δώστε λύση τώρα».

 

No Comments Yet

Comments are closed