Τι θα γίνει με τον χριστουγεννιάτικο μποναμά των 1000 ευρώ;

Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι θέλει να κλείσει γρήγορα την τρίτη αξιολόγηση, όμως οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς μόνο εύκολες δεν προμηνύονται. Ηδη διατυπώνονται σοβαρές αντιρρήσεις από την πλευρά των Θεσμών για την πρόθεση της κυβέρνησης να μοιράσει 1.000 ευρώ σε 1.000.000 πολίτες πριν τα Χριστούγεννα, όπως προανήγγειλε μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Στο θέμα επανήλθε χτες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου απαντώντας στο ερώτημα πού θα κατευθυνθεί η υπεραπόδοση των εσόδων, τόνισε ότι «θα δοθεί, ως κοινωνικό μέρισμα, σε οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες».
Ωστόσο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μηνύματα από την πλευρά των Θεσμών δεν είναι θετικά. Μάλιστα αρμόδιες πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστήριζαν ότι η γραμμή του Κουαρτέτου είναι πως αν υπάρξει υπεραπόδοση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%, τότε αυτό το επιπλέον ποσό δεν θα πρέπει να μοιραστεί με τη μορφή του έκτακτου βοηθήματος των 1.000 ευρώ, αλλά να πάει αλλού.
Το Κουαρτέτο θέλει ένα μέρος από τα χρήματα αυτά να δοθούν για να αποπληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία φτάνουν τα 6,2 δισ. Ευρώ και να εκδοθούν συντάξεις που εκκρεμούν. Με αυτό τον τρόπο, οι Θεσμοί υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία και θα στηριχθεί η ανάκαμψη.
Επίσης οι Θεσμοί προτείνουν ένα μέρος από την όποια υπεραπόδοση να μπει στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με σκοπό να υποβοηθήσει την «καθαρή» έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο (clean exit) τον Αύγουστο του 2018 και τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές σε συνθήκες σταθερότητας.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος πέρυσι τα Χριστούγεννα προσπάθησε σε επιστολή του που είχε σταλεί για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων, είχε δεσμευτεί  σε πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες για το πώς θα διανέμεται το μέρισμα.
Το θέμα θα συζητηθεί με τους Θεσμούς στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν από την Δευτέρα στο ξενοδοχείο Hilton και αναμένεται να διαρκέσουν μία εβδομάδα.

No Comments Yet

Comments are closed