Τι πραγματικά θα κρίνει το αυριανό εκλογικό αποτέλεσμα

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Δεκαεξίμιση χρονών έφηβοι θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες για πρώτη φορά μετά το νέο νόμο που έριξε τον ηλικιακό πήχη για το δικαίωμα εκλέγειν. Η συμμετοχή τους αναδιατάσσει πλήρως τον εκλογικό χάρτη.

Τελευταία φορά κάλπες στήθηκαν στην χώρα τον Σεπτέμβριο του 2015 τουτέστιν αύριο για πρώτη φορά εκτός από τους 17άρηδες, βάσει του νέου νόμου, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και όσοι είναι 18, 19, 20 και 21 ετών. Οι σημερινοί νέοι 21 ετών  το 2015 ήταν 17 και δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Οι 17αρηδες που ενεγράφησαν στους εκλογικούς καταλόγους είναι περίπου 100.000. Οι υπόλοιποι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, 18 ως 21 ετών, περίπου 500.000. έρευνα του ΑΠΘ έδειξε ότι 3 στους 4 που για πρώτη φορά έχουν το δικαίωμα ψήφου, θα φθάσουν ως την κάλπη.

Η δική τους συμμετοχή και επιλογή είναι αυτή που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Αυτές τις στάσεις, τις απόψεις, τα κριτήρια επιλογής τους δεν τα γνωρίζουμε ουσιαστικά. Αναμφίβολα είναι περισσότερο «αντισυστηματικοί», πιο μακριά από κόμματα και μηχανισμούς, έχουν μια μεγαλύτερη «επαναστατικότητα» και διαφοροποίηση από ποιο συμβατικές στάσεις. Δεν απαντούν όμως στις δημοσκοπήσεις, δεν έχουν ακόμη ανάλογο ρόλο και λόγο στη δημόσια σφαίρα.

Για αυτό και εν πολλοίς αυτός ο χώρος των 500.000 νέων ψηφοφόρων είναι αχαρτογράφητος. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν σε αυτές τις ηλικίες χαμηλότερα ποσοστά από τα σύνολά τους και –δυστυχώς— η ΧΑ υψηλότερα.

Συνυπολογίστε και το εξής: κάποια κόμματα όπως και κάποιοι αυτοδιοικητικοί συνδυασμοί «έπιασαν» στην στρατηγική τους ανάλυση αυτή τη διάσταση και την μετέτρεψαν σε συγκεκριμένη πολιτική και επικοινωνιακή τακτική. Π.χ. με ειδικές καμπάνιες και προτάσεις για τους νέους. Κάποια άλλα την ίδια ώρα δεν συμπεριέλαβαν στη στρατηγική τους ειδικές δράσεις για τους νέους.

Επομένως το αν οι έφηβοι και νέοι πάνε αύριο στην κάλπη και τι θα ψηφίσουν θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Και από αυτό μπορεί να προκύψουν και εκπλήξεις.