Τι πραγματικά συμβαίνει με την τουρκική παρεμβατικότητα στη Θράκη

από Team MyPortal.gr
sms

Του Βαγγέλη Πλάκα

Mε την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη ξαναέπιασα στα χέρια μου το βιβλίο του πρώην υπουργού και βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη “Θράκη: το επόμενο βήμα”. Ο κ. Στυλιανίδης όταν εξέδωσε το βιβλίο μου είχε παραχωρήσει συνέντευξη και στην TV100 και στην “Μακεδονία” στις οποίες δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για το μέλλον της Θράκης τoν οποία στήριζε σε δύο βάσεις: αφενός στις δια του προξενείου Κομοτηνής παρεμβάσεις της Τουρκίας αναφορικά με την ποδηγέτηση και την πολιτική εκπροσώπηση της μουσουλμανικής μειονότητας αφετέρου στην απουσία τα τελευταία χρόνια μιας εθνικής στρατηγικής για την Θράκη.

Όπως είχα γράψει τότε στην εφημερίδα “Μακεδονία”, αναφορικά με το πρώτο, ο κ. Στυλιανίδης ανατρέχει στα μέσα της δεκαετία του ’80 και το πρώτο ανεξάρτητο μειονοτικό ψηφοδέλτιο. Επίσης στο 2009 και την επανεμφάνιση του DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας) όπου ο συγγραφέας σημειώνει πως «το κόμμα αυτό από το 1990 μετά την ψήφιση του ορίου του 3% στον εκλογικό νόμο παρέμενε εν υπνώσει λειτουργώντας απλώς ως ΜΚΟ, επανεργοποιήθηκε για να μετρήσει την τοπική εκλογική δύναμη της μειονότητας στους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου χωρίς τους ετεροδημότες που ζουν στην Τουρκία (μετακινήθηκαν μόνο 700 άτομα στις ευρωεκλογές του 2014), καθώς και τη δύναμη χειραγώγησης που μπορεί να ασκήσει το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή».
Η επόμενη κίνηση της τουρκικής διπλωματίας αποτυπώθηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και κατά τον συγγραφέα και πρώην υπουργό αποτυπώνει την «νέου τύπου παρεμβατική πολιτική της Τουρκίας» που συμπυκνώνεται στην αποστροφή του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος»: «οι τουρκικές και μουσουλμανικές μειονότητες που διαβιούν στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, στη Μακεδονία, στο Σαντζάκ (επαρχία της Σερβίας), στο Κόσοβο και στη Ρουμανία αποτελούν σημαντικά στοιχεία της βαλκανικής πολιτικής της Τουρκίας».

Πως εκλέχθηκαν 4 μουσουλμάνοι βουλευτές

Κατά τον πρώην υπουργό στόχος της τουρκικής διπλωματίας ώστε να επιδιωχθεί το μέγιστο της παρεμβατικότητας στη μειονότητα της Θράκης ήταν η εκλογή τεσσάρων στους έξι βουλευτές των νομών Ροδόπης και Ξάνθης από τη μειονότητα. Πως το πέτυχε αυτό; «Συγκρατήθηκαν σημαντικές υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να πολυδιασπάσουν τη ροή ψήφων διαταράσσοντας την προσπάθεια χειραγώγησης, μετακινήθηκαν χιλιάδες ετεροδημότες από την Τουρκία, ενεργοποιήθηκαν τα τουρκικά κανάλια να προβάλλουν τους εκλεκτούς υποψηφίους που προωθούνταν, χρηματοδοτήθηκαν δράσεις των υποψηφίων ή σύλλογοι που είχαν δυνατότητες παρεμβάσεις στο μειονοτικό εκλογικό σώμα, παρενέβησαν μέσα στους χώρους λατρείας με τους ψευδομουφτήδες και το διαθέσιμο δίκτυο των Ιμαμηδών τους για να κατευθύνουν τους ψηφοφόρους ανάλογα με την περιοχή και κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής ώστε να κατανεμηθούν με ακρίβεια οι ψήφοι με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζεται ο μέγιστος δυνατός αριθμός μειονοτικών εδρών», αναφέρει.
Η δράση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής

Ειδικά για τη δράση του τουρκικού προξενείου στο βιβλίο του αναφέρει: «η ελληνική πολιτεία έχει την ευθύνη όχι ίσως να κλείσει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, όπως ζητούν κάποιοι, καθώς αυτό θα είχε ολέθριες, στρατηγικής σημασίας, συνέπειες τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην ισχυρή και αναγκαία διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και την Ανδριανούπολη. Έχει όμως χρέος να περιορίζει με αυστηρότητα τη δράση του, κάθε φορά που αυτή ξεπερνάει τα όρια της διπλωματικής νομιμότητας και αποκτά χαρακτηριστικά ωμής παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας».