Τι παθαίνουμε όταν στερούμαστε ύπνο

από Team MyPortal.gr
sms

Ένα βράδυ αϋπνίας είναι αρκετό για να αντιληφθούμε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η στέρηση ύπνου τόσο στα επίπεδα ενέργειας όσο και στην διάθεσή μας το επόμενο πρωί. Ωστόσο, η στέρηση των επτά έως και εννέα ποιοτικών ωρών ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να… «χαλάσει» πολλά πέρα από το κέφι μας. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στέρησης ύπνου είναι πραγματικές, με την επιστήμη να έχει συνδέσει τον φτωχό ύπνο με μια σειρά από προβλήματα υγείας, από την αύξηση του σωματικού βάρους έως το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις

Η στέρηση ύπνου προκαλείται από συνεπή έλλειψη ύπνου ή μειωμένη ποιότητα ύπνου. Όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες σε τακτική βάση μπορεί τελικά να έχει επιπτώσεις στην υγεία που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. Αυτό μπορεί επίσης να προκληθεί από μια υποκείμενη διαταραχή ύπνου. Το σώμα μας χρειάζεται ύπνο, όπως ακριβώς χρειάζεται φαγητό και νερό για να λειτουργήσει σωστά. Κατά τον ύπνο, το σώμα  θεραπεύεται και αποκαθιστά τη χημική του ισορροπία. Ο εγκέφαλός δημιουργεί νέες συνδέσεις σκέψης και βοηθά στη διατήρηση της μνήμης. Οι προειδοποιητικές ενδείξεις στέρησης ύπνου περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική υπνηλία.
  • Συχνό χασμουρητό.
  • Ευερεθιστότητα.
  • Κούραση κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τα διεγερτικά ροφήματα, όπως η καφεΐνη, δεν αρκούν για να παρακάμψουν τη βαθιά ανάγκη του σώματος για ύπνο. Στην πραγματικότητα, αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την έλλειψη ύπνου καθιστώντας δυσκολότερο τον ύπνο κατά την διάρκεια της νύχτας.

Στο κεντρικό νευρικό σύστημα

Το κεντρικό νευρικό σύστημα αποτελεί την κύρια οδό πληροφοριών του σώματος. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να λειτουργήσει σωστά, αλλά η χρόνια αϋπνία μπορεί να διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας στέλνει και επεξεργάζεται συνήθως πληροφορίες. Κατά τον ύπνο, σχηματίζονται οδοί μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλό σας, γνωστοί και ως νευρώνες που σας βοηθούν να θυμάστε νέες πληροφορίες που έχετε μάθει. Η στέρηση ύπνου αφήνει τον εγκέφαλό σας εξαντλημένο, οπότε δεν μπορεί να εκτελέσει καλά τα καθήκοντά του. Μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε ή να μάθετε νέα πράγματα. Τα σήματα που στέλνει το σώμα σας μπορεί επίσης να καθυστερήσουν, μειώνοντας τον συντονισμό σας και αυξάνοντας τον κίνδυνο για ατυχήματα. Η στέρηση ύπνου επηρεάζει επίσης αρνητικά τις ψυχικές σας ικανότητες αλλά και τη συναισθηματική σας κατάσταση. Μπορεί να αισθάνεστε πιο ανυπόμονοι ή να είστε επιρρεπείς σε αλλαγές στη διάθεσή σας.

Στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ενώ κοιμάστε, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει προστατευτικές ουσίες που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, όπως είναι τα αντισώματα και οι κυτοκίνες. Οι ουσίες αυτές στην συνέχεια χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση ξένων εισβολέων, όπως είναι οι ιοί και τα βακτήρια. Η στέρηση ύπνου εμποδίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα από το να ισχυροποιηθεί. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να αποτρέψει τους «εισβολείς» και μπορεί επίσης να σας πάρει περισσότερο χρόνο για να ανακάμψετε από ασθένεια.

Στο καρδιαγγειακό σύστημα

Ο ύπνος επηρεάζει τις διαδικασίες που διατηρούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας υγιή, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης αλλά και της φλεγμονής. Τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, με μια επιστημονική μελέτη μάλιστα να συνδέει την αϋπνία με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.