Τι μου έκανε εντύπωση στην επίσκεψη Ερντογάν

Γράφει για το myportal.gr o δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης

 

Βρέθηκα στην Κομοτηνή την Παρασκευή για να καλύψω την επίσκεψη του Ερντογάν στην Θράκη κάτι που μου έδωσε την ευκαιρία να μιλήσω με αρκετό κόσμο, που ηθελημένα ή όχι σχετίστηκε με το γεγονός. Με την λήξη της επίσκεψης κατέληξα σε πέντε συμπεράσματα:

  1. Ο Ερντογάν κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους. Απέφυγε τις εντάσεις και μίλησε σε τόνους καταλαγής προς τα μέλη της μειονότητας. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει το 2005, στην πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός, όταν και τότε είχε καλέσει τους μειονοτικούς να είναι πάντα νομιμόφρονες πολίτες, ενταγμένοι αρμονικά στην ελληνική κοινωνία, δίχως όμως να αφομοιώνονται μέσα της.
  2. Οι τόνοι του Ερντογάν ενόχλησαν τα ακραία στοιχεία της μειονότητας. Με κάποιους με τους οποίους μίλησα μού είπαν ότι περίμεναν πιο αιχμηρό τον λόγο του ηγέτη τους, καθώς περιμένουν από αυτόν να παρέμβει δυναμικά στα ζητήματα στα οποία οι ίδιοι θεωρούν ότι παραβιάζονται τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα τους.
  3. Δεν κατέβηκε τόσος πολύς κόσμος στην υποδοχή του, παρά την κινητοποίηση. Πολλοί μειονοτικοί, ιδίως αυτοί των αστικών κέντρων, είναι πιο προοδευτικοί από τον Ερντογάν και θεωρούν ότι η επίσκεψη προκαλεί μία αναιτιολόγητη αναταραχή. Οι άνθρωποι αυτοί αντιλαμβάνονται ότι στην Θράκη ζουν πολύ καλύτερα από ό,τι οι «ομοεθνείς» τους στην Τουρκία και αυτό δε θέλουν να διαταραχθεί. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το προσέξει ιδιαίτερα η ελληνική Πολιτεία.
  4. Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τα κίνητρα αυτής της επίσκεψης. Τούρκοι δημοσιογράφοι μού έλεγαν ότι θέλει από την εικόνα αυτή αφ’ ενός μεν να τονώσει το ηγετικό προφίλ του, αφετέρου δε, να στρώσει το έδαφος και να προετοιμάσει το λαό και τις ξένες κυβερνήσεις στην περίπτωση που αργότερα θέλει να προκαλέσει ένταση με την Ελλάδα. Όπως λένε οι ίδιοι, το κλίμα έντασης κάνει πολύ μεγαλύτερη εντύπωση όταν ξεσπά μετά από μία ήσυχη περιοδεία…
  5. Μέσα στον ορυμαγδό αυτό ξεχνάμε (και δεν πρέπει), τους Θρακιώτες, τους ακρίτες του ελληνισμού που δυστυχώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα τους. Πολιτεία και κοινωνία έχουμε χρέος να τους προσέξουμε…
No Comments Yet

Comments are closed