Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Δ.Κουτσούμπα με 128 Φορείς για την καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα του λαού της Δυτικής Θεσσαλονίκης ενάντια στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας 128 Σωματείων, Συλλόγων και Φορέων που εναντιώνονται στην καύση απορριμμάτων από το ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Μονή Λαζαριστών παρουσία πλήθους κόσμου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το Σύλλογο Πολιτών Καρατάσου, το Σύλλογο Γονέων 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, την Ένωση Πολιτών Μετεώρων, την Ένωση Ποντίων Πολίχνης, την ΠΡΟΤΕΚΤΑ, το Σύλλογο Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», τους Συλλόγους Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ), την Ένωση Μακεδονίας Ευκαρπίας, καθώς και τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, Εργαζομένων «Σκλαβενίτη», Φαρμάκου – Καλλυντικού, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, κ.α.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσερχόμενος στην σύσκεψη έκανε την εξής δήλωση (Δείτε σε βίντεο τη δήλωσή του πάνω):

«Με τη σημερινή μας παρουσία εδώ και τη συνάντηση με τους φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης θέλουμε να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, συνολικά της Θεσσαλονίκης, διότι η πόλη αυτή, οι Δήμοι είναι πάρα πολύ επιβαρυμένοι με μία σειρά οχλήσεις από βιομηχανίες κι από άλλους ρύπους και ιδιαίτερα με την καύση και τη δράση του εργοστασίου της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ. Το ΚΚΕ έχει κάνει πολλές ερωτήσεις, αναφορές στη Βουλή και θα συνεχίσουμε μαζί με τους κατοίκους να παλεύουμε και μέσα στη Βουλή κι έξω από αυτή καθημερινά στους δρόμους του αγώνα.»

Ο Μάριος Παλάντζας, Δημοτικός Σύμβουλος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», συντόνισε τη συζήτηση. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το Σύλλογο Πολιτών Καρατάσου, το Σύλλογο Γονέων 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, την Ένωση Πολιτών Μετεώρων, την Ένωση Ποντίων Πολίχνης, την ΠΡΟΤΕΚΤΑ, ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ), η Ένωση Μακεδονίας Ευκαρπίας, τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, Εργαζομένων Σκλαβενίτη, Φαρμάκου – Καλλυντικού, Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, κ.α.

Στη σύσκεψη ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στους εκπροσώπους της πρωτοβουλίας επεσήμανε ότι:

«Το ζήτημα που αφορά τη βιομηχανική δραστηριότητα του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία δεν είναι κάτι καινούριο. Απασχολεί διαχρονικά και ιδιαίτερα, τον λαό της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς μιλάμε για μια βιομηχανική μονάδα ακριβώς δίπλα στον πολεοδομικό ιστό και με δραστηριότητα, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα ρύπανσης στην περιοχή. Αυτός ο σχεδιασμός είναι μια εξέλιξη που είναι κομμάτι συνολικότερων σχεδιασμών της αστικής τάξης στην περιοχή”. Όπως είπε χαρακτηριστικά “είναι εξέλιξη που φέρνει τη σφραγίδα διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ παλαιότερα) με τη ΝΔ να παίρνει άξια τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον κλάδο της διαχείρισης των απορριμμάτων. Για παράδειγμα, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρει πάνω από 30 νόμους και κοινές υπουργικές αποφάσεις, που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια για να στρωθεί το έδαφος στην καύση. Και οι μισές, εδώ που τα λέμε, είναι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες η καύση απορριμμάτων αποτελεί εργαλείο κερδοφορίας και θωράκισης της ανταγωνιστικότητας για τους τσιμεντοβιομηχάνους και τα μονοπώλια του τσιμέντου που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών. Μια τέτοια τσιμεντοβιομηχανία είναι και ο όμιλος ΤΙΤΑΝ που έχει παγκόσμια δραστηριότητα και στην Αμερική και στην Αφρική και στην Ευρώπη.

Επίσης, ανέδειξε ότι όλες οι περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και οδηγίες, συνολικά η περιβαλλοντική νομοθεσία, προσαρμόζεται στις επιδιώξεις και στα συμφέροντα του κεφαλαίου, αντικειμενικά.

Αναφέρθηκε, όμως, και στον ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων που πολλές φορές για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και την κερδοφορία τους προχωρούν και στο “λάδωμα”.

«Λαδώνουν δυστυχώς και ανθρώπους που είναι μέσα στις κυβερνήσεις και στον κρατικό μηχανισμό για να βγάζουν διάφορες αποφάσεις που λένε «έ.. τέλος πάντων οι ρύποι δεν είναι τόσο υπερβολικοί» ή «τέλος πάντων δεν υπάρχει πρόβλημα περιβαλλοντολογικό στην περιοχή, εδώ, της Δυτικής Θεσσαλονίκης» και άλλα τέτοια». Διευκρίνισε ότι το Κόμμα δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία, όταν αποκτήσει και τέτοια στοιχεία θα τα καταγγείλει. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις και για την αξιοπιστία της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των αποτελεσμάτων της, ιδιαίτερα στην εκτίμηση που γίνεται για τις εκπομπές και τη διασπορά των ρύπων. Καθώς, όπως είπε, «δεν πρέπει να ξεχνιέται το γεγονός ότι οι ρύποι, που παράγει το εργοστάσιο, έρχονται να προστεθούν ως ποσότητα στο σύνολο αυτών που υπάρχουν ήδη στην επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Γιατί όσοι ρύποι υπολείπονται των διάφορων δήθεν επιτρεπτών ορίων, έρχονται και τους συμπληρώνουν οι ρύποι που παράγονται από τη γειτονική βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής.

Η Θεσσαλονίκη, επειδή ακριβώς είναι επιβαρυμένη από αυτούς τους ρύπους και επειδή όπως και η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας την έχει στις πιο ρυπογόνες και μολυσμένες περιοχές ως πόλη, είναι ένας επιπλέον παράγοντας που πρέπει να μας κάνει να τους πιέσουμε, να κινητοποιηθούμε παντού. Και μέσα στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο και εδώ στην περιοχή και σε όλη τη χώρα, με αλληλεγγύη από άλλους κατοίκους, έτσι ώστε να μην περάσουν αυτά τα σχέδια».

 

 

 

πηγή: 902.gr

 

No Comments Yet

Comments are closed