Τι άκουσα χθες απο Τσακαλώτο και Κοτζιά για τα Σκόπια (και μου έπεσαν τα αυτιά)

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Του Βαγγέλη Πλάκα, Δημοσιογράφου

Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων το οποίο ανοίγει η πρόθεση της γειτονικής χώρας για ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. που περνάει μέσα από μια συμβιβαστική λύση. Για να μείνει ανοικτό όμως πρέπει να υπάρχει πραγματική και έμπρακτη βούληση απο την κυβέρνηση Ζάεφ για ουσιαστικές υποχωρήσεις. Κάτι που μπορεί να υπάρχει σε επίπεδο ρητορείας ή και μικρών συμβολικών κινήσεων αλλά σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις Ντιμιτρόφ δεν αποτυπώνεται στην πράξη. Για την Ελλάδα δεν ειναι μόνο το θέμα της ονομασίας αλλά και του αλυτρωτισμού και του θέματος της ταυτότητας. Χθες λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας είπε δεν συζητάει καν το θέμα αλλαγής της “μακεδονικής” ταυτότητας και γλώσσας έχοντας δίπλα του τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ο οποίος είπε με τη σειρά του πως η ταυτότητα των λαών καθορίζεται απο τους ίδιους τους ανθρώπους, καλύπτοντας τις προκλητικές, εν μέσω διαπραγμάτευσης, δηλώσεις Ντιμιτρόφ.

Ωστόσο έντονο προβληματισμό μου προκάλεσε η αναφορά Νίμιτς πως δεν έχει ακούσει τίποτα από ελληνικής πλευράς που θα σήμαινε άρνηση της ταυτότητας του λαού της γειτονικής χώρας. Και πάνω σε αυτό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πρέπει να δώσει διευκρινήσεις: ή ο διαμεσολαβητής δεν τα λέει καλά και άρα είναι ακατάλληλος για αυτή τη δουλειά ή όντως η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει, πλην του ονόματος, θέμα ταυτότητας, έθνους και γλώσσας. Αντι αυτών ακούσαμε χθες απο τον κ. Κοτζιά, την ώρα που ο Νιμιτρόφ προκαλούσε και δυναμίτιζε τις διαπραγματεύσεις, την αισιοδοξία του πως ως το καλοκαίρι μπορούμε να έχουμε φθάσει σε λύση….Δεν άκουσε τις δηλώσεις ή κάτι υπάρχει στο παρασκήνιο που δεν ξέρουμε;

Επίσης αρνητική εντύπωση για την κυβερνητική προσέγγιση στο θέμα μου προκάλεσαν αναφορές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha. Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως δεκάδες χιλιάδες νέοι στη Μακεδονία που είναι άνεργοι δεν θα ήταν αν είχαμε καλύτερη σχέση με το βόρειο γείτονα και πως αναλόγως και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα δεν θα τα είχαν. Μα τι θέλει να πει ο κ. Τσακαλώτος με αυτό; Ότι οι νέοι π.χ. απο τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, το Κιλκίς ή την Πέλλα θα έφευγαν για να δουλέψουν στα Σκόπια; Ή ότι οι Σκοπιανοί που η οικονομία τους καταρρέει θα έρχονταν εδώ για δουλειές και άρα θα τόνωναν την οικονομία μας; Ξέρει οι χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες για φορολογικούς ή και αναπτυξιακούς λόγους τί μισθούς δίνουν; Μα φυσικά των χωρών υποδοχής. Προφανώς δεν ειναι αυτό το όνειρο του κυρίου υπουργού Οικονομικών για την ελληνική νεολαία. Ούτε σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το brain drain. Αν πάλι ο κ. Τσακαλώτος εννοούσε πως θα ήταν πιο εύκολη η εμπορική και οικονομική συνεργασία, θυμίζω πως μετά την άρση του Εμπάργκο και την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας το θέμα του ονόματος δεν εμπόδισε την οικονομική διείσδυση της Ελλάδας στη γειτονική χώρα σε επενδύσεις, στο λιανεμπόριο, τον τραπεζικό τομέα, τις συνδυασμένες μεταφορές κλπ. Η οικονομική κρίση ήταν αυτή που έβαλε φρένο στην ελληνική οικονομική ανάπτυξη στα Σκόπια. Ούτε σήμερα είναι πρόβλημα στις τουριστικές ροές απο τα Σκόπια προς τις ακτές της Μακεδονίας που διαρκώς αυξάνονται. Εν ολίγοις δεν θα υποχωρήσει η Ελλάδα για να διαδραματίσει το στρατηγικό ρόλο του ισχυρού πόλου/κόμβου στα Βαλκάνια, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσακαλώτος. Ας αναπτύξει άλλα επιχειρήματα.