Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του Παγκόσμιου Τουρισμού, ως νέου brand

Οι προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στις 35 χώρες-μέλη που συμμετέχουν στον «Δρόμο του μεταξιού» βρέθηκαν στο επίκεντρο του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Ζουράμπ Πολολικασβίλι, χαρακτήρισε τον «Δρόμο του μεταξιού» (δηλαδή τη διασύνδεση της Κίνας με την Ευρώπη) ως το νέο brand του παγκόσμιου τουρισμού, τοποθετώντας τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καθώς είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται το συνέδριο του ΠΟΤ σε ευρωπαϊκή χώρα. Ο Ζ. Πολολικασβίλι τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο για τις άλλες χώρες, καθώς μετά από 5 χρόνια κρίσης και καταστροφών, έχει καταφέρει όχι μόνο να προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά και να διατηρεί τις υπηρεσίες που προσφέρει σε υψηλό επίπεδο. Ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία που έχει η εδραίωση της συνεργασίας των χωρών μέσα από τον «Δρόμο του μεταξιού», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πολλές ευκαιρίες που προσφέρει στους επισκέπτες της η Θεσσαλονίκη ως τουριστικός προορισμός.

Από τη μεριά της, η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τον ΠΟΤ, «με τη συνδρομή του οποίου καταφέραμε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής μας για τουριστική ανάπτυξη. Ενισχύσαμε την εξωστρέφεια της Ελλάδας, την παρουσία μας σε διεθνές επίπεδο και την επιρροή μας στα παγκόσμια κέντρα λήψης αποφάσεων». Η Ελ. Κουντουρά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Τη διετία 2015-2017 οι αφίξεις παρουσίασαν άνοδο σε ποσοστό 25%, με 2 εκατ. τουρίστες περισσότερους κάθε χρόνο. Το 2017 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 30 εκατ. τουρίστες (μαζί με την κρουαζιέρα), καταγράφοντας ιστορικά υψηλή επίδοση εσόδων». Χαρακτήρισε, μάλιστα, έτος-φαινόμενο το 2018, προβλέποντας αύξηση σε ποσοστό 17% σε επίπεδο τουριστικών εισπράξεων και άνοδο 15% σε επίπεδο αφίξεων, εκτιμώντας με βάση τα στοιχεία ότι ο αριθμός των ταξιδιωτών θα ξεπεράσει τα 32 εκατομμύρια.

Αναφερόμενη στον «Δρόμο του Μεταξιού», η υπουργός Τουρισμού είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την πύλη για το μέλλον. «Με τον σχεδιασμό αυτό μπορούμε να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση ανάδειξης νέων προορισμών, νέων προϊόντων και νέων διαδρομών που θα συνδέσουν εμπειρίες που άπτονται του τουρισμού, του πολιτισμού, του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας και, τελικά, της εκπαίδευσης σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο», κατέληξε.

 

No Comments Yet

Comments are closed