Θεσσαλονίκη: Η Pfizer αναζητά εργαζόμενους 25 ειδικοτήτων-Ισχυρή η εκπροσώπηση των γυναικών

από Team MyPortal.gr
sms

Έχουν ξεπεράσει τις 200 οι προσλήψεις, στο ψηφιακό κέντρο της  Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, υπερβαίνοντας, παρά την πανδημική κρίση, τον στόχο που είχε τεθεί για το 2020. Αυτή την στιγμή, η φαρμακοβιομηχανία απευθύνει πρόσκληση εργασίας σε εργαζόμενους 25 ειδικοτήτων  για το Digital Hub. Ερωτηθείσα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Γκέλυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Ανθρώπινων Πόρων στο Digital Hub, από τι θα εξαρτηθεί τυχόν αύξηση των προσλήψεων, απάντησε, ωστόσο, πως δεν προχωράει σε πρόβλεψη, εν μέσω μιας περιόδου μεγάλης αβεβαιότητας. «Η εμπειρία μας πάντως μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς έχουμε βρει εξαιρετικά στελέχη με υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων», επισημαίνει.

Με έμπνευση και από την πρόσφατη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην επιστήμη, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης με την κ. Ηλιοπούλου στράφηκε γύρω από την εκπροσώπηση των γυναικών ειδικά στο digital hub της Pfizer και γενικά στην αγορά εργασίας. Πόσες γυναίκες εργάζονται στο ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και ποιος είναι ο στόχος;

«Περίπου το 35% των προσλήψεων στο hub αφορούν γυναίκες που εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη λογισμικού, την ευέλικτη διαχείριση έργων, τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη δεδομένων, την αυτοματοποίηση διαδικασιών κ.ά. Είναι κυρίως νέες σε ηλικία, αλλά και επαγγελματίες με μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία. Επιδιώκουμε να φτάσουμε το 50%, ωστόσο και το 35% είναι μία πολύ καλή επίδοση, λαμβάνοντας υπόψη το πολύ μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών στον χώρο της τεχνολογίας, παγκοσμίως», υπογραμμίζει.

Μειώνεται η εκπροσώπηση των γυναικών στην αγορά εργασίας τεχνολογίας και επιστήμης

Τα νούμερα στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ως προς την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία, είναι -όπως λέει- απογοητευτικά: το ποσοστό των γυναικών με ειδίκευση στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες το 2018 ήταν 11% στην Ελλάδα έναντι 17% στην Ε.Ε

«Ακόμη πιο δυσάρεστο είναι ότι, παγκοσμίως, η εκπροσώπηση των γυναικών φαίνεται να μειώνεται. Σε πολλές χώρες, οι γυναίκες του κλάδου έχουν υψηλότερα ακαδημαϊκά προσόντα από τους άνδρες, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για αποδείξουν την αξία τους», τονίζει.

Τα πανεπιστήμια παράγουν γυναίκες επιστήμονες του κλάδου, η αγορά εργασίας δεν τις απορροφά

Οι αιτίες του προβλήματος, προσθέτει, είναι πολλές, ξεκινώντας από τα γνωστά στερεότυπα. Επίσης, το γεγονός ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στον κλάδο είναι ανδροκρατούμενες κάνει, κατά την κ. Ηλιοπούλου, πολλές γυναίκες διστακτικές στο να ξεκινήσουν μια καριέρα σε αυτόν. «Το ποσοστό των γυναικών φοιτητριών στο συγκεκριμένο αντικείμενο στην Ελλάδα (31,2%) είναι πολύ υψηλότερο από όσες εργάζονται σε αυτόν τον τομέα, και υψηλότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη (17,2%) (https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20170426-1). Επιπλέον, σε αρκετές χώρες, υπάρχει και ανισότητα στις αμοιβές. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, στον τομέα των υπολογιστών η μέση αμοιβή των γυναικών βρίσκεται στο 87% των ανδρών . Σαφώς, πρέπει όλοι, με πρώτες τις επιχειρήσεις του κλάδου, να κάνουμε πολύ περισσότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος» υπογραμμίζει η κα Ηλιοπούλου.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε εν μέσω του Industry 4.0, ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει αυτή η ανισορροπία στην αγορά εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών; «Οι προοπτικές της ανάπτυξης του κλάδου είναι εντυπωσιακές. Σύμφωνα με τη Eurostat, η αύξηση της απασχόλησης στις σχετικές ειδικότητες θα είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη στην Ευρώπη από τη συνολική αύξηση (της απασχόλησης σε όλους τους κλάδους). Αν πιστεύουμε ότι ο κλάδος της τεχνολογίας θα πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει οι προσπάθειες μας να επικεντρώνονται στην ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων, η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα κάθε επιχείρησης» καταλήγει.