Thessaloniki Helexpo Forum: ευκαιρία για μια συζήτηση που εκκρεμεί εδώ και χρόνια

από Ζέρβας Κωνσταντίνος
sms

Η απόφαση ακύρωσης της φετινής 85ης ΔΕΘ ήταν επιβεβλημένη καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής ήταν τη δεδομένη στιγμή ανησυχητικά. Η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν και παραμένει ο βασικός στόχος και απόλυτη προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας.

Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί το υψηλό, οικονομικό κυρίως, τίμημα που καλείται να πληρώσει η πόλη, καθώς η ακύρωση της ΔΕΘ υπολογίζεται πως θα ζημιώσει έως 50 εκατομμύρια ευρώ την οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται μάλιστα σωρευτικά μετά από ένα περίεργο καλοκαίρι με λίγο τουρισμό και μια άνοιξη με καθολικό lockdown.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι δεδομένες και χρέος όλων μας να εφαρμόσουμε πολιτικές ανάσχεσης της ύφεσης και μετάβασης το γρηγορότερο δυνατό σε μία αναπτυξιακή τροχιά. Αυτή είναι η νέα εθνική πλέον πρόκληση και αφορά σε όλη την Ελλάδα, σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά όμως στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα, μας δίνεται μία ευκαιρία να απαιτήσουμε κάτι περισσότερο. Μας δίνεται η δυνατότητα να διατυπώσουμε και να σχεδιάσουμε την πρότασή μας για το μέλλον της πόλης – πρόταση που θα απαντά στην πρόκληση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, δεν θα περιορίζεται όμως μέχρι εκεί.

Ανάκαμψη σε τρεις φάσεις

Πρώτα και πάνω από όλα η ανάγκη της περιόδου επιτάσσει τη στήριξη των επιχειρήσεων, της αγοράς, του εμπορικού κόσμου και των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς το πλήγμα είναι μεγάλο. Εμείς προσήλθαμε στο διάλογο με την Ελληνική Κυβέρνηση έχοντας προκαταβολικά συνομιλήσει με όλους τους φορείς της πόλης σε μία διευρυμένη τηλεδιάσκεψη με την παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών, του Περιφερειάρχη, όλων των επιμελητηρίων καθώς και με εκπροσώπους εργαζομένων, με δική μας πρωτοβουλία. Ακολούθως καταθέσαμε  πλαίσιο προτάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση ιεραρχώντας τα ζητήματα της πόλης και παρουσιάζοντας τις δικές μας προτάσεις και προτεραιότητες . Είναι χρέος της κυβέρνησης να προσδιορίσει επακριβώς το πακέτο μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης πάντα με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Πέραν αυτού, αυτό που αναδείξαμε ως σημαντική παράμετρο για την εξέλιξη της πόλης, είναι η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής. Είναι μία στρατηγική επιλογή που εάν ευοδωθεί θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναπτυξιακή προοπτική. Έργα που εκκρεμούν και καθυστερούν είναι χαμένος χρόνος και κατασπατάληση (δυνητικών) πόρων. Επίσης, αυτό που διεκδικούμε είναι να βρεθεί η Θεσσαλονίκη – και η Κεντρική Μακεδονία ευρύτερα- στο επίκεντρο του εθνικού σχεδιασμού των μεγάλων έργων νέας γενιάς.

Τέλος, αυτό που πραγματικά αποτελεί έναν μεγαλόπνοο στόχο και σχετίζεται με την προοπτική της ίδιας της χώρας και του παραγωγικού της προτύπου είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε έναν δεύτερο εθνικό αναπτυξιακό πόλο, στο παράδειγμα όλων των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου. Η πόλη μας μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς της πέραν της Αττικής Ελλάδας – η Θεσσαλονίκη είναι το κλειδί και ταυτόχρονα η πρόκληση. Εχει το ιδανικό σχήμα, το ιδανικό μέγεθος και τη γεωπολιτική θέση, αλλά και την πολυπραγμοσύνη και την δημιουργικότητα των ανθρώπων για να το καταφέρει. Οι δεκαετίες που άλλαξαν την Αθήνα από το 1990 και μετά ήταν για εμάς δυστυχώς χαμένες ευκαιρίες και αυτό το σενάριο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.

Η συζήτηση αυτή πρέπει να ανοίξει ξανά με τρόπο συντεταγμένο και συστηματικό στη βάση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου αναζωογόνησης της πέραν της Αττικής Ελλάδας και  το Thessloniki Helexpo Forum είναι ιδανική ευκαιρία για μία τέτοια συζήτηση.