Θεσσαλονίκη: απο πρωτεύουσα των προσφύγων, πρωτεύουσα των προσφυγών

Το 1984 ο σπουδαίος Γιώργος Ιωάννου έγραψε το εμβληματικό του έργο “Θεσσαλονίκη η πόλη των προσφύγων”. Εύστοχα χθες ο Νίκος Ταχιάος άλλαξε έναν τόνο και χαρακτήρισε σε σχόλιό του την Θεσσαλονίκη “πρωτεύουσα των προσφυγών”.

Aφορμή η νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά ακόμη ενός σπουδαίου έργου που προωθείται στη Θεσσαλονίκη αυτός της ανάπλασης της ΔΕΘ. Προ ημερών είχε κατατεθεί μια ακόμη προσφυγή στο ΣτΕ για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό με τον τρόπο που προωθείται όταν μόλις πριν λίγους μήνες πάλι το ΣτΕ είχε ακυρώσει προσφυγή και είχε ανάψει το “πράσινο φως” για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων.

Αν ανατρέξουμε στην πρόσφατη ιστορία της πόλης θα βρούμε και άλλες περιπτώσεις προσφυγών επι σημαντικών έργων όπως για τη Νέα Παραλία.

Έργα απαραίτητα για την πόλη με προστιθέμενη αξία που δεν επιδέχονται άλλης καθυστέρησης που βρίσκουν τη συναίνεση των περισσοτέρων φορέων της πόλης. Ενδεικτικά σε έρευνα της εταιρείας “To the point” για το MyPortal.gr, σε ότι αφορά το θέμα της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό το 50% συμφωνεί με τη μέθοδο που επιλέχθηκε για την κατασκευή και το 39% διαφωνεί. Στο θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ το 50% συμφωνεί με την ανάπλαση στο σημείο που είναι σήμερα έναντι του 26% που διαφωνεί.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που επιχειρούν να μπλοκάρουν οτιδήποτε γίνεται αν διαφωνούν με αυτό. Προφανώς στο πλαίσιο μια διαβούλευσης κάθε άποψη και πρόταση, κάθε αντίθετη γνώμη και κάθε διαφωνία είναι θεμιτά. Αλλά κάποτε λαμβάνονται αποφάσεις. Mε την εμμονή τους σε δικαστικές προσφυγές λειτουργούν ως δυνάμεις συντήρησης στην ανάπτυξη της πόλης και σίγουρα δεν αποτελούν θεματοφύλακές της.

No Comments Yet

Comments are closed