Θεοδωρικάκος: Νέα οικονομική στήριξη των Δήμων που υπέστησαν ζημιά από την πανδημία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ

Τη χρηματοδότηση έργων, προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ για την πόλη του Ρεθύμνου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά από συνάντησή του με τον Δήμαρχο, κ. Γιώργο Μαρινάκη. Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος του είναι μέσα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να στηριχθούν όλοι οι Δήμοι της Κρήτης και της χώρας, ώστε να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη. Και για το λόγο αυτό, παρέχονται όλα τα «εργαλεία» για να υπάρξουν οι απαιτούμενες μελέτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, και από το Ρέθυμνο, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Έλληνες για τήρηση των υγειονομικών μέτρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Δήλωσε ότι θα στηρίξει τις διαδικασίες για επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας Ρεθύμνου, η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει στην κατεύθυνση τήρησης των μέτρων, και εξήγγειλε νέα μέτρα στήριξης των Δήμων που υπέστησαν οικονομικές ζημίες από την πανδημία, αλλά αυτή τη φορά όχι οριζοντίως, όπως δόθηκε η πρώτη βοήθεια των 90 εκατ. ευρώ, αλλά με έναν δίκαιο τρόπο, και συγκεκριμένα όπως προσδιοριστούν οι ανάγκες κάθε Δήμου από το Παρατηρητήριο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Είπε ακόμη, ότι έχει ζητήσει από την ΚΕΔΕ προτάσεις για επαναπροσδιορισμό της κατανομής των ΚΑΠ, καθώς πρέπει να στηριχθούν και οι Δήμοι που έχουν τουρισμό, και συνεπώς εξυπηρετούν πολλαπλάσιους πολίτες από το μόνιμο πληθυσμό τους, αλλά και οι παραμεθόριοι Δήμοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών έφτασε στο Ρέθυμνο, χθες, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ, Γιάννη Κουράκη, καθώς και στελέχη του Υπουργείου. Είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης, ενώ ακολούθησε συνάντησή του με τα στελέχη της ΝΟΔΕ Ρεθύμνης.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε: «Το Ρέθυμνο αποτελεί το δεύτερο σταθμό της επίσκεψής μου στην Κρήτη. Πρόκειται για μια επίσκεψη ουσιαστική. Μαζί με τους συνεργάτες μου, βρισκόμαστε με το σύνολο των Δημάρχων της Μεγαλονήσου, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και κοινή προετοιμασία για τα έργα που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έργων 2,5 δισ. ευρώ, με διασφαλισμένους πόρους, οι οποίοι θα συμβάλλουν στο να πραγματοποιηθούν μεγάλες παρεμβάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, το αίσθημα ασφαλείας και θα συμβάλλουν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας και κάθε τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα που θα είναι δύσκολο. Στο πλαίσιο αυτό, είχα τη δυνατότητα να κάνω μια πολύ δημιουργική συζήτηση με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, ένα έμπειρο και άξιο στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρώτο καλό νέο είναι ότι τέσσερα έργα που είχαν προετοιμαστεί και συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν διέθεταν διασφαλισμένη χρηματοδότηση, εντάσσονται κατευθείαν στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, 18 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά αφορά, ευθέως, στο Ρέθυμνο, το έργο της ύδρευσης, καθώς και άλλα τρία έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε ύδρευση και αποχέτευση οικισμών του Δήμου Ρεθύμνης, με κατοίκους κάτω των δύο χιλιάδων, καθώς και σε αγροτική οδοποιία».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος στο γεγονός ότι στις αποφάσεις για την αξιολόγηση των έργων θα μετέχουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης: «Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο πρόγραμμα διεξάγεται μαζί με την Αυτοδιοίκηση και στην επιτροπή αξιολόγησης των έργων μετέχουν, για πρώτη φορά, εκπρόσωποι των Κεντρικής Ένωσης Δήμων της Ελλάδας, καθώς και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός και από το Ρέθυμνο απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Έλληνες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θυμίζοντας ότι η πανδημία έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία. Ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύθηκε να στηρίξει την απόφαση του Δήμου για επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας: «Η Δημοτική Αστυνομία απέδειξε ότι μπορεί να έχει πολύ μεγάλη συμβολή στην τάξη και την ασφάλεια, διότι προφανώς δεν είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας να αντιμετωπίζει θέματα τα οποία αφορούν στις τοπικές κοινωνίες και στην υγειονομική ασφάλειά τους. Προχωράμε στην επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Ρεθύμνης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά των Δήμων, ο κ. Θεοδωρικάκος ανήγγειλε, μετά την πρώτη οριζόντια δέσμη οικονομικής στήριξης με 90 εκατ. ευρώ όλων των Δήμων της χώρας, και δεύτερη φάση οικονομικής ενίσχυσης προς τους Δήμους. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, στη δεύτερη φάση οικονομικής ενίσχυσης θα εξεταστεί, μαζί με την ΚΕΔΕ, ποιες θα είναι οι πραγματικές απώλειες σε κάθε Δήμο: «Μέσα στον Αύγουστο θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση για να δούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα των Δήμων και το προσεχές διάστημα θα υπάρξει το επόμενο πακέτο έκτακτης χρηματοδότησης, το οποίο θα λάβει με δίκαιο τρόπο υπ’ όψιν του το πραγματικό πρόβλημα που έχει κάθε Δήμος, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη, ισοδύναμη στήριξη για επίλυση του προβλήματος».

 

No Comments Yet

Comments are closed