«Το θέμα είναι τι κάνεις εσύ για τη χώρα σου»

Του Νίκου Οικονόμου, δημοσιογράφου

Είναι μια απλή και εύκολη κριτική, η οποία τα χρόνια της κρίσης έχει γίνει της μόδας. «Τι κάνει το κράτος; Γιατί είναι απών;» φωνάζουν και κραυγάζουν πολλοί όταν για κάποιο λόγο η κάθε είδους πολιτεία δεν δείχνει καλά αντανακλαστικά και δεν λειτουργεί όπως θα ήθελε ο πολίτης. Μια κριτική που πολλές φορές είναι δίκαιη, άλλες φορές δεν ισχύει.

Δεν είναι όμως εκεί το ζητούμενο. Γιατί η περίφημη φράση του John F. Kennedy «Mη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου» εμπεριέχει χίλια δίκια μέσα της. Γιατί ακριβώς υποδηλώνει την ευθύνη του καθένα μας απέναντι στην κοινωνία, στα δημόσια πράγματα και τελικά τη χώρα του.

Πολίτης είναι με αυτήν την έννοια και ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και ο κάθε επιχειρηματίας, που φέρει και αυτός την ευθύνη για την πορεία της χώρας. Και τώρα και παλιότερα. Δε θα αναζητήσουμε εδώ τις ευθύνες της κρίσης, που έτσι και αλλιώς είναι μια πολύ δύσκολη κουβέντα. Ομως δεν μπορεί κανείς να μη διαπιστώσει τη σχεδόν απόλυτη απουσία της επιχειρηματικής κοινότητας στα πρόσφατα δύσκολα χρόνια. Λίγες οι ουσιαστικές κοινωνικές πρωτοβουλίες (οι περισσότερες μάλιστα ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα) στήριξης των αδυνάτων, ακόμη λιγότερες οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα για να στηριχτεί το ελληνικό κράτος, που και αυτό -όπως και ο ιδιωτικός τομέας- έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια. Γιατί ας μην ξεχνάμε και την πολύ απλή αλήθεια, που συχνά αποσιωπούμε στην Ελλάδα: ότι δηλαδή στηρίζοντας το κράτος και τη χώρα σου στηρίζεις τελικά τον ίδιο σου τον εαυτό.

Με αυτήν την έννοια και με αφορμή τον άδικο χαμό του σμηναγού Γιώργο Μπαλταδώρου, η προτροπή-πρόταση του Θεσσαλονικιού Ανδρέα Ανδρεάδη προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να συγκεντρωθεί 1 δις ευρώ για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί μια καλή αρχή και μια πολύ θετική είδηση. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε και τι ανταπόκριση θα έχει.

No Comments Yet

Comments are closed