Θέλω να ανεβώ στο μετρό

Η ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ που δίνει τη δυνατότητα της απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, ανοίγει το δρόμο ώστε η Αττικό Μετρό να ανεβάσει ρυθμό στην κατασκευή του έργου. Αυτό σημαίνει πως η απόσπαση θα μπορούσε να ξεκινήσει σε μερικές εβδομάδες. Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει η ανασκαφή των αρχαίων υπάρχουν σε κατώτερο επίπεδο και η απόσπαση τους. Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί σχεδόν όλο το 2021 για να αρχίσει η πολυπόθητη κατασκευή του σταθμού.
Οι προσφυγές
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενοι τρεις με τέσσερις μήνες θα περάσουν χωρίς να προχωρήσει το παραμικρό στο σταθμό Βενιζέλου. Αυτή είναι η απόφαση του κ. Ταχιάου καθώς όπως ο ίδιος υποστηρίζει αν δεν ολοκληρωθεί η συζήτηση των προσφυγών στο ΣτΕ, η απόφαση της οποίας θα αποτελέσει νομολογία, η απόσπαση δε θα ξεκινήσει.
Η συζήτηση στο ΣτΕ έχει ορισθεί για τις 6 Νοεμβρίου και η απόφαση αναμένεται μετά από ένα μήνα στην καλύτερη περίπτωση. Συνεπάγεται πως το 2020 έχει χαθεί απο το χρονοδιάγραμμα.
Αν η απόφαση του ΣτΕ είναι τέτοια που αποδέχεται τις προσφυγές τότε το έργο θα χαθεί στον χρόνο καθώς τότε θα απαιτηθούν νέες μελέτες για διαφορετική κατασκευή του σταθμού. Αυτό σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα τινάζεται στον αέρα.
Αν η απόφαση του ΣτΕ απορρίψει τις προσφυγές τότε η «Αττικό Μετρό» μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε τα αρχαία ευρήματα να μετακινηθούν έως ότου ο σταθμός κατασκευαστεί. Αυτή η διαδικασία θα αρχίσει εντός του 2021 και με το δεδομένο ότι αρχαιολόγοι και εργάτες θα εργάζονται σε τρεις βάρδιες, ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου πλησιάζει πιο κοντά.

 

No Comments Yet

Comments are closed