Θ. Ζαγοράκης: Η ενίσχυση της ΝΔ στις ευρωεκλογές δυναμώνει την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Για την υποψηφιότητά του για δεύτερη φορά στην Ευρωβουλή μιλά στο Myportal.gr ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο κορυφαίος πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και της Εθνικής έχοντας διανύσει μια θητεία στην Ευρωβουλή τονίζει ότι στις προτεραιότητες του είναι η νεολαία ενώ όπως λέει βασικό κομμάτι της δουλειάς του ήταν η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, της κατάρτισης και των προγραμμάτων κινητικότητας. Ο κ. Ζαγοράκης μιλά επίσης για το διακύβευμα των ευρωεκλογών καθώς επίσης και για τη συμφωνία των Πρεσπών και το ρόλο που μπορεί να παίξει στην επιλογή των πολιτών στην κάλπη.

Είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής για 2η φορά. Γιατί να σας ψηφίσουν οι πολίτες; Τί έργο έχετε να επιδείξετε;

Κοιτάξτε, δεν έχω τα κλασσικά χαρακτηριστικά ενός πολιτικού ούτε και επεδίωξα να μπω, αν θέλετε, σε αυτό το «κοστούμι». Θεωρώ όμως σε ένα περιβάλλον με διακριτούς ρόλους, που δεν τα κάνουμε όλοι όλα, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέδειξα κάποια ζητήματα που ως το 2014 δεν ήταν το ίδιο «ψηλά» στην ατζέντα. Ο αθλητισμός για παράδειγμα ως κλάδος και παράγοντας ανάπτυξης. Τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων αθλητών που δεν βρίσκονται μπροστά στις κάμερες. Τον αθλητικό τουρισμό και τις δυνατότητες για μια χώρα με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες όπως η Ελλάδα. Θέλω εδώ να επισημάνω ότι με δικές μας πρωτοβουλίες τριπλασιάστηκαν τα κονδύλια για τον αθλητισμό την επόμενη περίοδο, ενώ μετά το 2021 θα μπορούν μέσω μηχανισμών όπως το INVESTEU να χρηματοδοτούνται γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.Κι ασφαλώς μια σειρά από πρωτοβουλίες που αφορούν την προστασία των παιδιών και της οικογένειας, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω την διοργάνωση επίσημης αποστολής ξένων ευρωβουλευτών για πρώτη φορά στη Μακεδονία, όπου τους φέραμε έγκαιρα, το 2015, στην Αμφίπολη, τη Βεργίνα και τη Θεσσαλονίκη ώστε να διαπιστώσουν μόνοι τους την ιστορική αλήθεια, αλλά και το ζήτημα της προστασίας των αρχαιολογικών θρησκευτικών μας μνημείων όπως τα πολλά προστατευόμενα και από την UNESCO μνημεία της Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια της ευρύτερης διασφάλισης του πολιτιστικού μας πλούτου, φέραμε το θέμα της προστασίας των εκκλησιών μας στο Πόντο και τη Μικρά Ασία σε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση όπου με βασικό αίτημα την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αναδείξαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, τη διαχρονική βεβήλωση των μνημείων μας από την Τουρκία. Όπως σας είπα δεν αισθάνομαι πολιτικός καριέρας. Ταυτίζομαι με τους ανθρώπους που ξεκίνησαν χαμηλά και με αγώνα, δουλειά και πειθαρχία πέτυχαν κάποια πράγματα στη ζωή τους και αισθάνονται σήμερα ότι η πολιτική τους έχει γυρίσει την πλάτη. Τους γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με ανασφάλεια, όχι μόνο για το μέλλον τους αλλά και για την ασυδοσία που υπάρχει γύρω μας. Καλώ όλους τους φίλους και αναγνώστες να ανατρέξουν στο διαδίκτυο αλλά και στο ενημερωτικό υλικό που έχουμε διανείμει για να μάθουν περισσότερα για τον ευρωβουλευτή Ζαγοράκη.

Εάν επανεκλεγείτε ως ευρωβουλευτής ποιο θα είναι το πρώτο σας μέλημα και αίτημα στην Ε.Ε. Σε σχέση με την Ελλάδα;
Η βασική μου προτεραιότητα είναι οι νέοι. Τόσο τα παιδιά που φεύγουν και δεν μπορούν να επιστρέψουν, αλλά και όσοι μένουν και αγωνίζονται σε απαράδεκτες συνθήκες για ένα μεροκάματο που δεν αντιστοιχεί στα προσόντα και τις δυνατότητες τους. Βασικό κομμάτι της δουλειάς μου ήταν η ενίσχυση των κοινωνικών δομών, της κατάρτισης και των προγραμμάτων κινητικότητας. Τόσο στα πλαίσια της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας όσο και στης δεύτερης μου επιτροπής για την Απασχόληση και της Κοινωνικές Υποθέσεις. Μαζί με συναδέλφους έχουμε προωθήσει της ενίσχυση του προϋπολογισμού τόσο των προγραμμάτων Erasmus που δεν αφορούν μόνο φοιτητές και σπουδαστές αλλά και εργαζομένους, αλλά και δράσεις του επόμενο Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω πως σε όλο αυτό το πλαίσιο, βάζω πάντα σε προτεραιότητα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της υπαίθρου και των παραμεθόριων περιοχών της περιφέρειας όπου έχω συντάξει και σχετική γνωμοδότηση προς της αρμόδια επιτροπή την συνέχεια των γνωστών προγραμμάτων Intereg. Το σύνολο των δράσεων αυτών όπως καταλαβαίνεται έχει επίκεντρο την Ελλάδα και την καταπολέμηση του σημαντικότερου κινδύνου για την πατρίδα μας που κατά τη γνώμη μου είναι το δημογραφικό.

Ανεξαρτήτως του αν θα βρίσκεστε ή όχι ως μέλος στην επόμενη ευρωβουλή, τι είναι αυτό που θα ευχόσασταν να αλλάξει κ τι να παραμείνει ίδιο;
Θα πω για την απασχόληση. Είναι αν θέλετε περισσότερο συνδεδεμένη με ευρωπαϊκές πολιτικές κεντρικά. Με τη δημοσιονομική σταθερότητα απ όσο ενδεχομένων η ασφάλεια ή μάλλον η ανασφάλεια που υπάρχει σήμερα, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει κίνητρα στον επιχειρηματία να προσλάβει κόσμο, να φέρει επενδύσεις, να δώσει επιλογή σε έναν νέο απόφοιτο ή έναν απολυμένο 45αρη. Η εποικοδομητική πολιτική και η προεκλογική υποσχεσεολογία, όμως, πραγματικά παρατείνει απλώς μια αρνητική κατάσταση. Η ανάπτυξη έρχεται με δουλειές και με παραγωγή, όχι με στιγμιαία δώρα.

Τι χαρακτήρα έχουν κατά την γνώμη σας οι επερχόμενες Ευρωεκλογές; Γιατί η ΝΔ τις αναδεικνύει ως δημοψήφισμα. Και αν είναι έτσι ποιο αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα το ερμηνεύσετε ως πολιτική αλλαγή και θα ζητήσετε εκλογές.
Μα είναι δημοψήφισμα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Μη νομίζετε ότι στις άλλες χώρες απασχολεί κάτι θεαματικά διαφορετικό απ’ ότι εμάς στην Ελλάδα. Γνωρίζετε ότι οι ηγεσίες παντού στην Ευρώπη ότι κακό γίνεται το χρεώνουν στις Βρυξέλλες και ότι καλό γίνονται το καρπώνονται μόνοι τους. Ναι άλλο πράγμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το εθνικό, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γαλλία. Ειδικά στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Ανεργία, φορομπηχτικές πολιτικές, κλείσιμο ή μετεγκατάσταστη επιχειρήσεων, συντάξεις, μεταναστευτικό, προστασία των συνόρων. Τα ζητήματα αυτά απασχολούν την πλειοψηφία της ΕΕ όχι μόνο εμάς. Η διαφορά μας είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε μια κυβέρνηση που πολιτικά εκπροσωπείται στην Ευρώπη από έναν μικρό πολιτικό χώρο που δεν συμμετέχει στις εξελίξεις και που πλειοψηφικά τουλάχιστον στα εσωτερικά του έχει μια άλλη κοσμοθεωρία. Δεν θέλω να στενοχωρήσω κάποιους αλλά με τα σημερινά δεδομένα μόνο η ΝΔ που συμμετέχει στο ΕΛΚ θα είναι αν θέλετε καθοριστικός παίκτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ενίσχυση λοιπόν της ΝΔ στις ευρωεκλογές δυναμώνει την Ελλάδα στις Βρυξέλλες και αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό.

Η “Συμφωνία των Πρεσπών” τι ρόλο μπορεί να παίξει στην επιλογή των πολιτών στην κάλπη. Αφού έχετε δηλώσει στη ΝΔ πως σέβεστε τις συμφωνίες της χώρας, τι μπορεί να αλλάξει;
Μεγάλο. Αυτό ελπίζω και το βλέπω και στον κόσμο. Η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ είναι απαράδεκτη. Προσβάλλει την ιστορική και πολιτιστική μας ταυτότητα. Δεν μπορεί μια οριακή πλειοψηφία βουλευτών να υπερτερεί για ένα τέτοιο θέμα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας αλλά και των πολιτικών κομμάτων. Έχω θέσει το θέμα των εμπορικών σημάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτηση μου όπως και το ζήτημα της ταυτότητας το έχουμε θέσει εκτεταμένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σας μίλησα ήδη για την επίσημη αποστολή αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Μακεδονία το 2015. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τη Μακεδονία μας, την ταυτότητα και την ιστορία μας. Η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων περνά από την Ελλάδα και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Αυτή τη φορά οι συμπολίτες μας θα πρέπει να το σκεφτούν διπλά στην κάλπη. Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στις Πρέσπες.

No Comments Yet

Comments are closed