Τέλος ο Φλέγκερ για τη Θεσσαλονίκη, έρχεται η Ελίζαμπεθ Λη

από Team MyPortal.gr
sms

Ένα «εκπληκτικό μέλλον» για τη Θεσσαλονίκη αλλά και ευρύτερα τη βόρεια Ελλάδα «βλέπει» ο απερχόμενος πρόξενος των ΗΠΑ Γκρέγκορι (Γκρεγκ) Φλέγκερ, ο οποίος αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη για την Ουάσιγκτον «ύστερα από δύο υπέροχα χρόνια», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα μήνα μετά το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, την 4η Ιουλίου στο οποίο είχε χαρακτηρίσει τη Θεσσαλονίκη κοσμοπολίτικη πύλη των Βαλκανίων. Στο ίδιο πνεύμα, σε συνέντευξή του μία ημέρα πριν την αναχώρησή του επισημαίνει:

«Βλέπω ένα εκπληκτικό μέλλον για τη Θεσσαλονίκη. Παρά το γεγονός ότι έφτασα στην Ελλάδα τη στιγμή που έβγαινε από μια πραγματικά επώδυνη περίοδο και παρά το γεγονός ότι περνάμε μια άλλη επώδυνη περίοδο με την πανδημία, το μέλλον της Θεσσαλονίκης παραμένει λαμπρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός διπλωμάτης, εκτιμώντας πως αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την ίδια την καθημερινότητα στην πόλη.

«Υπάρχει μια διαφορετική νοοτροπία για το τι είναι η Θεσσαλονίκη και πού πηγαίνει, μεταξύ των ίδιων των Θεσσαλονικέων», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως τόσο ο ίδιος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ όσο και η Ουάσιγκτον, «είμαστε όλοι επικεντρωμένοι στη στήριξη αυτού του οράματος για τη Θεσσαλονίκη και αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε την τελευταία διετία».

«Στη ΔΕΘ του 2018 φυτέψαμε τους σπόρους της ανάπτυξης»

Ο Γκρεγκ Φλέγκερ έκανε το «ντεμπούτο» του ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αρχής στη Θεσσαλονίκη σε μια κομβική στιγμή, την παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το 2018, που άφησε ως ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πόλη τον ερχομό μεγάλων αμερικανικών εταιρειών.

«Εάν το σκεφτεί κανείς σαν μια διαδικασία σποράς, η ΔΕΘ 2018 και η αμερικανική παρουσία σ’ αυτή ήταν μια προσπάθεια να φυτευθούν κάποιοι σπόροι ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Κι αυτό που είδαμε εδώ με τις επενδύσεις της Cisco, της Pfizer, της Deloitte είναι ότι αυτοί οι σπόροι μεγαλώνουν και μας δίνουν έναν “κήπο” με δυναμική, όπου μπορεί κανείς να δει επιτέλους τους καρπούς να αναπτύσσονται». Μάλιστα, όπως ανέφερε, «σε μια τόσο σύντομη περίοδο δύο ετών το να δεις κάτι τέτοιο να καρποφορεί είναι φανταστικό και καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η σπορά και πόσο γόνιμο είναι το έδαφος».

Θεωρεί, δε, ότι υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης και προτρέπει σε συνέχιση των προσπαθειών προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. «”Δένοντας” αυτές τις επενδύσεις με τις προσπάθειες που γίνονται από τις τοπικές αρχές αλλά και την κεντρική κυβέρνηση σε τομείς όπως -επί παραδείγματι- η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ή το ThessINTEC, και διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει η ενσωμάτωση του τρομερού δυναμικού από τους φίλους μας στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ καθώς και από τα ιδιωτικά αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Ανατόλια), όλα αυτά φέρνουν εγγύτερα το επόμενο βήμα στην όλη διαδικασία», σημείωσε.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του στις 4 Ιουλίου ο Γκρεγκ Φλέγκερ είχε πει το δικό «αντίο» στην πόλη και τους Φορείς με τους οποίους συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του θητείας, σημειώνοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε τομείς με συνεργασία στην οικονομία, την εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις κ.α.. Κάνει λόγο δε για αναβάθμιση σχέσεων και δεσμών ενώ χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη, κοσμοπολίτικη πύλη των Βαλκανίων.

 

Το αποχαιρετιστήριο κείμενο του Γκρεγκ Φλέγκερ

 

Θεσσαλονίκη, 4 Ιουλίου 2020

 

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γιορτάζουν τα 244 χρόνια ανεξαρτησίας, σκέφτομαι τα χρόνια που μεγάλωσα στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ. Ο θείος μου προσκαλούσε όλη την οικογένεια στο σπίτι του κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου. Θα κάναμε μπάρμπεκιου, θα αχνίζαμε μύδια, θα ψήναμε καλαμπόκι, και θα απολαμβάναμε μία όμορφη καλοκαιρινή μέρα πριν δούμε τα πυροτεχνήματα το βράδυ. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η γιορτή στο σπίτι του θείου μου μεγάλωνε καθώς μεγάλωνε η οικογένεια μας, και καθώς όλο και περισσότεροι φίλοι ερχόταν στη συγκέντρωση, εξελίχθηκε σε κοινωνικό γεγονός της χρονιάς στη μικρή μας πόλη.

Παρόλο που μου λείπουν αυτές οι μέρες, χαίρομαι που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη φέτος – ακόμα και με την «κοινωνική απόστασης» που ζούμε όλοι μας αυτή την περίοδο την εποχή του κορωνοϊού – γιατί είμαι κι εγώ μέρος αυτής της εξαιρετικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Καθώς ετοιμάζομαι να ολοκληρώσω τη διπλωματική μου θητεία, αναλογίζομαι όλα όσα πετύχαμε μαζί στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα: πρόοδο σε θέματα εκπαίδευσης, μέσω της συνεργασίας μας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το Κολέγιο Ανατόλια, το American College of Thessaloniki, το Pinewood, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Επέκταση των υλικοτεχνικών υποδομών και των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης της βόρειας Ελλάδας. Και την προσωρινή φιλοξενία των συναδέλφων μας στρατιωτικών καθώς θα μετακινούνται μέσω της Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης. Έχουμε εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας σε όλα τα σημεία χάρη στους ισχυρούς μας δεσμούς με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους στη Βόρεια Ελλάδα.

Και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την κοντινή σχέση και συνεργασία που έχουμε με τους θρησκευτικούς και κοινωνικούς ηγέτες διαφόρων χώρων: συνεργαζόμενοι με την Εβραϊκή Κοινότητα για το Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ελλάδας, μαθαίνοντας από τους μουσουλμάνους φίλους μας που ζούνε στη Θράκη, γιορτάζοντας τον μήνα Υπερηφάνειας με τους ΛΟΑΤΚΙ φίλους μας, συντρώγοντας με την κοινότητα των Ρομά, και φυσικά επικοινωνώντας με τους πνευματικούς ηγέτες της Ορθοδοξίας. Καθώς προετοιμάζομαι να παραδώσω την θέση μου στην Ελίζαμπεθ Λη, που έρχεται τον Αύγουστο για να με αντικαταστήσει ως Γενική Πρόξενος, είμαι σίγουρος ότι οι δεσμοί που έχουμε κτίσει μαζί θα αποτελέσουν τις βάσεις για περισσότερη περιφερειακή ασφάλεια, εκτεταμένους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και για ένα κοινό μέλλον ευημερίας. Σ’ ευχαριστώ Θεσσαλονίκη. Ήταν τιμή μου να είμαι ένα μικρό κομμάτι του ενθουσιασμού που χαρακτηρίζει τη ζωή σε αυτή την κοσμοπολίτικη πύλη των Βαλκανίων, στον ακρογωνιαίο λίθο της ανάδυσης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία για μάθηση, όπως για παράδειγμα από τα ταξίδια μου στο Άγιο Όρος, για ανακάλυψη, όπως για παράδειγμα στα βουνά της Ροδόπης στη Θράκη, για απόλαυση της αφθονίας της φύσης, όπως για παράδειγμα το κρασί της Μακεδονίας και να γνωρίσω αλλά και να τιμήσω τη δραστήρια νεολαία και το επιχειρηματικό πνεύμα που το βλέπουμε κάθε χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον το καλοκαίρι θα έχω μαζί μου για πάντα αυτό το συναίσθημα του «ανήκειν» που έζησα εδώ. Και κάθε μέρα όπως σήμερα, Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, θα θυμάμαι για πάντα τις δημοκρατικές αξίες που μοιραζόμαστε και μας ενώνουν. Γκρεγκ Φλέγκερ (Gregory W. Pfleger, Jr.) Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: https://myportal.gr/to-quot-antio-quot-toy-amerikanoy-proxenoy-gkregk-flegker-quot-stin-kosmopolitiki-pyli-ton-valkanion-quot-ti-thessaloniki/