Τέλειο ξύρισμα ποδιών – Συνταγή για να μη βγάζετε κοκκινίλες

Χρησιμοποιείτε ξυραφάκι ή άλλες μεθόδους από μόνες σας στο σπίτι για να κάνετε αποτρίχωση στα πόδια σας; Το περιοδικό Δυναμική Γυναίκα έχει να μοιραστεί μαζί σας μερικά μυστικά που ίσως και να μη γνωρίζατε, κόλπα, συμβουλές και συνταγές που μπορούν μάλιστα να αξιοποιηθούν τόσο από εσάς που χρησιμοποιείτε το ξυραφάκι όσο και από εσάς που κάνετε αποτρίχωση στο σπίτι με αποτριχωτική κρέμα, μηχανή, ταινίες ή κερί. Απλώς, οι περισσότερες πληροφορίες στο παρόν άρθρο σχετίζονται πιο πολύ με την αποτρίχωση με ξυραφάκι, την οποία και εφαρμόζει η πλειονότητα των γυναικών. Όσον αφορά σε εσάς που έχετε κάνει ή κάνετε τον τρέχοντα καιρό αποτρίχωση laser, έχετε σίγουρα λύσει… τα χέρια σας!

Για τις υπόλοιπες, όμως, ας δούμε ποια είναι τα μυστικά εκείνα που σας εγγυώνται ένα τέλειο ξύρισμα ποδιών, χωρίς πόνο, γδαρσίματα και κοκκινίλες, καθώς επίσης και με διάρκεια στο αποτέλεσμά του.

Τέλειο ξύρισμα ποδιών: Μυστικά που δεν ξέρατε και η καλύτερη σπιτική συνταγή για να αποφεύγετε τις κοκκινίλες και τη φαγούρα μετά τη διαδικασία

#1: Προτιμήστε να ξυρίζεστε κατά τις πρωινές ώρες
Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, προτιμήστε το ξύρισμα έπειτα από έναν καλό ύπνο. Στις περισσότερες ο βασικός ύπνος γίνεται το βράδυ, γι’ αυτό και μιλήσαμε για πρωινές ώρες ξυρίσματος. Όσες, ωστόσο, εργάζεστε το βράδυ και ξυπνάτε για παράδειγμα μεσημέρι ή απόγευμα, τότε είναι η καλύτερη ώρα να ξυρίζετε τα πόδια σας. Και γιατί αυτό; Διότι, έπειτα από έναν διαρκή ύπνο (τουλάχιστον 5 – 6 ωρών), η κούραση «έχει φύγει» από τα πόδια, ιδίως εάν γυμνάζεστε έντονα, περπατάτε πολύ στην καθημερινότητά σας ή κάνετε δουλειά που απαιτεί ορθοστασία για πολλές ώρες. Έτσι, τα πόδια σας δεν είναι πρησμένα κι άρα μπορείτε να επιτύχετε το τέλειο ξύρισμα ποδιών. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν είναι εφικτό να φέρετε ακριβώς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

#2: Κάντε απολέπιση πριν το ξύρισμα
Πολύ βασικό για να πετύχετε το τέλειο ξύρισμα ποδιών είναι να προηγηθεί μία καλή απολέπιση στην περιοχή. Αυτό ισχύει κυρίως για εσάς που χρησιμοποιείτε ξυραφάκι ή ξυριστική μηχανή κι όχι κάποια από τις άλλες μεθόδους αποτρίχωσης π.χ. κερί, ταινίες ή αποτριχωτική κρέμα. Τρία είναι τα οφέλη της απολέπισης στα πόδια πριν το ξύρισμα: Ι) Απαλλάσσει την επιδερμίδα από τα φυσικά έλαια, τους ρύπους και τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται πάνω της, ΙΙ) το ξυραφάκι ή η μηχανή δεν «μπουκώνει» από τα προηγούμενα, ΙΙΙ) κι άρα το ξύρισμα φτάνει πιο βαθιά στη ρίζα της τρίχας και διαρκεί περισσότερο. Απολέπιση μπορείτε να κάνετε την ώρα που παίρνετε το μπάνιο σας κι ενώσω τα πόδια σας είναι ελαφρώς βρεγμένα όταν εφαρμόζετε το scrub σας. Να επισημάνουμε ότι το κόλπο αυτό ισχύει και για την αποτρίχωση και σε άλλα σημεία του σώματος, όπως λόγου χάρη στα χέρια.
Πώς πραγματοποιείται, όμως, μία σωστή απολέπιση; Με δύο κύριους τρόπους, θα λέγαμε:

  • Με ένα έτοιμο απολεπιστικό προϊόν, το οποίο θα βρείτε συνήθως σε μορφή κρεμώδη. Οι κόκκοι που θα περιλαμβάνει το scrub σώματος του εμπορίου είναι κι αυτοί που κάνουν όλα τα προαναφερόμενα. Κάθε φορά, θα παίρνετε μία γεμάτη χούφτα από το προϊόν αυτό και θα απλώνετε λίγη ποσότητα σε όλη την έκταση των ποδιών σας που μετά θέλετε να ξυρίσετε. Κάνετε ένα έντονο μασάζ και ξεβγάζετε.
  • Με ένα αγνό σπιτικό απολεπιστικό προϊόν, το οποίο και μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας απλά αναμειγνύοντας λάδι με ζάχαρη. Το λάδι μπορεί να είναι ελαιόλαδο, ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας, ενώ η ζάχαρη μπορεί να είναι είτε λευκή είτε καστανή αλλά πάντοτε στην κρυσταλλική της μορφή. Εσείς φτιάχνετε μία πάστα με αυτά τα δύο υλικά και την απλώνετε σε όλο το μέρος που θα χρησιμοποιήσετε πιο μετά το ξυραφάκι. Λίγη ποσότητα παντού είναι επαρκής. Κάνετε με τα χέρια ένα έντονο κυκλικό μασάζ πάνω στην επιδερμίδα σας με το scrub αυτό και ξεπλένετε με μπόλικο νερό. Κατόπιν, μπορείτε να ξυριστείτε και να πετύχετε το πολυπόθητο τέλειο ξύρισμα ποδιών.

#3: Αποφύγετε το ξύρισμα με νερό και σαπούνι
Όπως θα έχετε αντιληφθεί, η χρήση του ξυραφιού την ώρα του μπάνιου με τη βοήθεια σαπουνιού ή αφρόλουτρου δεν έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Είθισται να ευθύνεται πρώτα απ’ όλα για την ξηρότητα που προκαλείται στην αποτριχωμένη περιοχή, αλλά και για την πιθανή εκδήλωση φαγούρας και κοκκινίλων. Τι μπορείτε να κάνετε, επομένως, προκειμένου να ξυρίζεστε σωστά, ανώδυνα και με ένα τέλειο αποτέλεσμα, αντικαθιστώντας την κλασική μέθοδο σαπούνι – νερό; Για ρίξτε μια ματιά παρακάτω!

#4: Χρησιμοποιήστε αφρό ξυρίσματος, οργανικό λάδι, μαλακτικό μαλλιών ή baby oil
Είναι οι 4 εναλλακτικές που έχετε στη διάθεσή σας όποτε θέλετε να επιτυγχάνετε το τέλειο ξύρισμα ποδιών με το ξυραφάκι σας. Κάθε φορά μπορείτε να διαλέγετε το προϊόν που διαθέτετε εκείνη τη στιγμή! Τα προϊόντα αυτά είναι πολύ καλύτερα και μακράν πιο αποτελεσματικά για το ξύρισμα, αφού αποτρέπουν την εμφάνιση κοκκινίλων, ενώ ταυτόχρονα τα 3 εξ αυτών (τα έλαια και το μαλακτικό μαλλιών) φροντίζουν έτσι ώστε να μην προκληθεί ίχνος αφυδάτωσης ή ξηρότητας της επιδερμίδας μετά το ξύρισμα.

#5: Επιλέξτε ξυραφάκια με πολλαπλές λεπίδες
Τα ξυραφάκια που έχουν μόνο μία λεπίδα, πόσο μάλλον εάν πρόκειται για ξυραφάκια μίας χρήσης, είναι σχεδόν αναποτελεσματικά, ακόμη κι αν δεν έχετε έντονη τριχοφυΐα. Αυτά που πρέπει να μετέρχεστε προκειμένου να πετυχαίνετε πάντα ένα τέλειο ξύρισμα ποδιών είναι τα ξυραφάκια που έχουν πολλαπλές λεπίδες, διότι φτάνουν σε μεγαλύτερο βάθος προς τη ρίζα της τρίχας και, ως εκ τούτου, κάνουν την αποτρίχωση να διαρκεί ακόμη περισσότερο. Επίσης, δύσκολα θα δείτε μεμονωμένες τρίχες να μην έχουν ξυριστεί όταν χρησιμοποιείτε ξυράφια με πολλαπλές λεπίδες.

#6: Κάντε μικρές και κοφτές κινήσεις
Σε αντίθεση με τις μεγάλες κινήσεις με το ξυραφάκι, οι μικρές, κοφτές κι επαναλαμβανόμενες μπορούν να σας υποσχεθούν ένα άψογο αποτέλεσμα, δίχως κοκκινίλες και γδαρσίματα στο δέρμα. Μην κοιτάτε που στις διαφημίσεις εταιρειών για αποτρίχωση με ξυραφάκια βλέπουμε γυναίκες να κρατούν στο χέρι ένα ξυραφάκι , να ξεκινούν από τον αστράγαλο και να φτάνουν μέχρι το γόνατο με μία μόνο κίνηση! Αυτά είναι κόλπα των διαφημιστικών και των συναφών παραγόντων για να πουλήσουν, δείχνοντας επί παραδείγματι πόσο γρήγορα κι αποτελεσματικά μπορεί να ξυριστεί μία γυναίκα με το εν λόγω ξυραφάκι. Στην πραγματικότητα, αν ακολουθείτε την τακτική αυτή, σπάνια θα καταφέρετε και να μην κοπείτε και να μην προκαλέσετε κοκκινίλες και να μην αφήσετε τρίχες αξύριστες. Γι’ αυτό, είπαμε: μικρές και κοφτές κινήσεις, ξύρισμα σε μικρά τμήματα του δέρματος ξεχωριστά.

#7: Ξυριστείτε κόντρα στη φορά της τρίχας
Εντάξει, αυτό είναι πολύ πιθανό να το γνωρίζετε και να το εφαρμόζετε ήδη! Δώστε, ωστόσο, λίγη προσοχή στο εξής: το «κόντρα στη φορά των τριχών» δεν ισοδυναμεί πάντοτε και για όλες τις τρίχες με το «από κάτω προς τα πάνω»! Υπάρχουν σίγουρα τρίχες που φύονται προς τα κάτω κι άρα απαιτούν αποτρίχωση από κάτω προς τα πάνω έτσι ώστε να είναι αυτό που λέμε «κόντρα ξύρισμα». Υπάρχουν, όμως, και τρίχες που η φορά τους είναι διαφορετική, λίγο πιο πλαγιαστή για παράδειγμα, κι επομένως πρέπει και το ξυραφάκι να ακολουθεί μία «κόντρα, λίγο πιο πλαγιαστή» φορά. Σε κάθε περίπτωση, το κόντρα ξύρισμα είναι επιτακτικό εάν θέλετε να αποτριχώνετε πλήρως τα πόδια σας αλλά και να διαρκεί ακόμη περισσότερο το αποτέλεσμα αυτό. Ακόμη κι αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, εάν εφαρμόζετε κάποιο λαδάκι όπως baby oil και κάνετε μικρές και κοφτές κινήσεις (μυστικά που προαναφέραμε δηλαδή), τότε δε θα εμφανιστεί κανένα πρόβλημα στο δέρμα σας έπειτα από το ξύρισμα των ποδιών σας!

#8: Αλλάξτε τακτικά το ξυραφάκι σας
Κι αυτό σίγουρα το ξέρετε ήδη, όμως θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη από μεριάς μας η αποσιώπηση της συγκεκριμένης συμβουλής. Πιο αναλυτικά, ένα ξυραφάκι δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται για πρώτη ή δεύτερη φορά κι όταν χρησιμοποιείται για τέταρτη ή πέμπτη. Και τι εννοούμε ότι δεν είναι εξίσου αποτελεσματικό; Αφενός ότι δεν κάνει την αποτρίχωση που θέλουμε και που έκανε κατά τις πρώτες 3 (το πολύ) χρήσεις του γιατί δεν πηγαίνει σε βάθος και γιατί δεν παίρνει όλες τις τρίχες, αφετέρου ότι είναι πολύ πιθανό να μολύνει την επιδερμίδα, να προκαλέσει ερεθισμούς, κοκκινίλες, γρατζουνιές και κνησμό στην αποτριχωμένη περιοχή. Αντίθετα, εάν φροντίζετε να αλλάζετε συχνά το ξυραφάκι σας, τότε δε θα έχετε κανένα από τα παραπάνω προβλήματα, αλλά θα μπορείτε κάθε φορά να έχετε κάνει ένα τέλειο ξύρισμα ποδιών.

#9: Ενυδατώστε μετά το ξύρισμα
Δε νοείται απολεπισμένη ή/και αποτριχωμένη επιδερμίδα χωρίς την ολοκλήρωση με το κατάλληλο ενυδατικό προϊόν! Όπως είναι το after shave για τους άνδρες, έτσι πρέπει κι εμείς να αξιοποιούμε κάποιο προϊόν για βαθιά ενυδάτωση μετά το ξύρισμα. Πολλές μπορεί να φοβάστε την ενυδατική κρέμα ή κάποιο άλλο προϊόν πάνω στην επιδερμίδα έπειτα από το ξύρισμα, διότι έχετε συνηθίσει να σας προκαλεί φαγούρα ή και να κοκκινίζει την αποτριχωμένη περιοχή. Κάτι τέτοιο, κορίτσια, δε θα συμβαίνει ποτέ εάν φροντίζετε να εφαρμόζετε τα προαναφερθέντα μυστικά (λαδάκι ή μαλακτικό κατά το ξύρισμα, τακτική αλλαγή ξυραφιών, ξύρισμα σε μικρές περιοχές κ.λπ.). Και πώς μπορείτε να ενυδατώνετε την περιοχή μετά το ξύρισμα; Πρώτον, συνεχίζοντας το μπάνιο σας κι άρα ρίχνοντας μπόλικο ακόμη νερό (όχι ζεστό) πάνω στα πόδια σας. Και δεύτερον, απλώνοντας μία στρώση από την ενυδατική κρέμα σώματος που διαθέτετε ή λίγη ποσότητα από κάποιο λαδάκι, όπως είναι το δαφνέλαιο (μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία), το αμυγδαλέλαιο ή το baby oil.

#10: Εφαρμόστε την καλύτερη σπιτική συνταγή για να μη βγάζετε κοκκινίλες και να μη σας πιάνει φαγούρα μετά το ξύρισμα

Απαραίτητα υλικά:

  • 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά και
  • Μισό αγγούρι σε κομμάτια.

Διαδικασία παρασκευής και εφαρμογής:

Βάζετε τα δύο υλικά στις αναγραφόμενες ποσότητες στο μπλέντερ σας και τα χτυπάτε για ένα λεπτό τουλάχιστον, έως ότου δείτε ότι γίνουν μία ομοιόμορφη πάστα. Απλώνετε το μείγμα σας στο δέρμα σας ακριβώς μετά το ξύρισμα προτού ερεθιστεί ή ακόμη κι αργότερα, αφού δηλαδή έχετε ήδη ένα ερεθισμένο δέρμα λόγω του λάθους ξυρίσματος. Αφήνετε τη χειροποίητη αυτή μάσκα να δράσει πάνω στην επιδερμίδα σας για περίπου 15 με 20 λεπτά της ώρας κι ύστερα την αφαιρείτε με άφθονο δροσερό έως χλιαρό νεράκι από τη βρύση. Κοκκινίλες, ερεθισμοί, κνησμός τέλος!

No Comments Yet

Comments are closed