Τελειώνουν όλες τις πληρωμές μέχρι την κάλπη, ακόμα και συντάξεις Ιουνίου

Μπαράζ πληρωµών ξεκίνησε από χθές και κορυφώνεται την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η κυβέρνηση πληρώνει σταδιακά όλες τις εκκρεμότητεςκαταβάλλοντας συντάξεις και επιδόματα με το βλέμμα στην κάλπη.

Συνολικά καταβάλλονται πάνω από ένα δισ. ευρώ σε πάνω από τρία εκατοµµύρια δικαιούχους, χωρίς να υπολογίζονται οι τακτικές µηνιαίες συντάξεις Ιουνίου των µισθωτών ιδιωτικού και δηµοσίου τοµέα που θα καταβληθούν επίσης την Παρασκευή.

Η αρχή έγινε µε τη λεγόμενη 13η σύνταξη που ξεκίνησε να πιστώνεται από χθες σε αρκετούς συνταξιούχους, ωστόσ αρκετοί δοκίμασαν δυσάρεστη έκπληξη αντικρύζοντας τα διαθέσιμα υπόλοιπα των λογαριασμών τους λόγω των κρατήσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει σαν αποτέλεσμα το καθαρό ποσό καταβολής να μην υπερβαίνει ποσά της τάξης των 250 ευρώ.

Τη ∆ευτέρα 20 Μαΐου η «13η σύνταξη» θα καταβάλλεται και στα γκισέ των τραπεζών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι κατηγορίες δικαιούχων είναι:

  • οι 22.000 δικαιούχοι προσωρινής σύνταξης (θα λάβουν τώρα 13η σύνταξη µε βάση το ποσό της προσωρινής και όταν δικαιωθούν την οριστική θα ακολουθήσει επανυπολογισµός),
  • οι 34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδοµα,
  • οι 800.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας έως 500 ευρώ (θα λάβουν το 100%),
  • οι 350.000 µε κύρια σύνταξη 501-600 ευρώ (θα λάβουν το 70%),
  • οι 600.000 συνταξιούχοι µε κύρια σύνταξη 601-1.000 ευρώ (θα λάβουν το 50%) και
  • οι 772.000 µε σύνταξη πάνω από 1.001 ευρώ (θα λάβουν το 30%).

Την προσεχή Παρασκευή 24 Μαΐου η κυβέρνηση καταβάλλει επίσης μια σειρά από επιδόµατα και συντάξεις. Ειδικότερα, θα καταβληθεί η β’ δόση του επιδόµατος παιδιού σε πάνω από 600.000 δικαιούχους, βάσει των εξαρτώµενων τέκνων που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2019 και σύµφωνα µε την τελευταία εκκαθαρισµένη φορολογική δήλωση. Την ίδια ηµέρα, δηλαδή την ερχόµενη Παρασκευή 24 Μαΐου, καταβάλλονται τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόµατα σε περίπου 150.000 δικαιούχους.

Όλοι θα εισπράξουν το µηνιαίο επίδοµα του Μαΐου. Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου ώστε οι ανακοινώσεις της για καταβολές να ταυτίζονται με την πραγματικότητα πριν ο ψηφοφόρος φτάσει στην κάλπη την Κυριακή.  όπως έχει ανακοιινωθεί, όλα τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόµατα θα καταβάλλονται πλέον σε µηνιαία βάση σε όλους τους δικαιούχους και σε σταθερή ηµεροµηνία, η οποία θα είναι η 25η εκάστου µηνός.

Την ερχόµενη Παρασκευή 24 Μαΐουθα καταβληθεί επίσης το Κοινωνικό Εισόδηµα Αλληλεγγύης σε 255.603 δικαιούχους (αφορά περισσότερα από 475.000 άτοµα), των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2019 (συνολικό ποσό 52,2 εκατ. ευρώ).

Εντός της ερχόµενης εβδοµάδας αναµένεται να καταβληθεί και το επίδοµα στέγασης σε περισσότερους από 200.000 δικαιούχους. Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, θα εξοφληθούν όσοι υπέβαλαν αίτηση έως τις 30 Απριλίου. Πρόκειται για την τελευταία πληρωµή µε αναδροµικά ποσά.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου θα καταβληθούν επίσης το επίδοµα στεγαστικής συνδροµής και το επίδοµα οµογενών – προνοιακά επιδόµατα που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018.

Την Παρασκευή, άλλωστε, στις 24 Μαΐου θα καταβληθούν και οι συντάξεις του µηνός Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΦΚΑ, σε όλους τους συνταξιούχους πρώην µισθωτούς του ιδιωτικού τοµέα και δηµοσίους υπαλλήλους, που προέρχονται δηλαδή από το πρ. ΙΚΑ και το ∆ηµόσιο. Οι συνταξιούχοι µη µισθωτοί που προέρχονται από τους πρώην φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα εισπράξουν τις συντάξεις του µηνός Ιουνίου την Τρίτη 28 Μαΐου.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑπουανακοίνωσε χθες πως η προπληρωµή γίνεται για «την οικονοµική διευκόλυνση των συνταξιούχων». Την ίδια ηµεροµηνία, δηλαδή στις 28 Μαΐου, θα καταβληθούν οι συντάξεις του µηνός Ιουνίου στους 34.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Υπενθυµίζεται πως, µε πρόσφατη νοµοθετική διάταξη που είχε συµπεριληφθεί στο νοµοσχέδιο για τις 120 δόσεις, άλλαξαν οι ηµεροµηνίες καταβολής των κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ και πλέον θα καταβάλλονται οι συντάξεις των µη µισθωτών την τέταρτη τελευταία εργάσιµη ηµέρα του προηγούµενου µήνα, ενώ των µισθωτών την προτελευταία εργάσιµη ηµέρα του προηγούµενου µήνα.

No Comments Yet

Comments are closed