Ταχιάος ή Ζέρβας; Τι θα κρίνει τον νικητή

Τελευταία ημέρα σήμερα του προεκλογικού αγώνα. Ερμηνεύοντας τις κινήσεις των δύο υποψηφίων για το δήμο Θεσσαλονίκης συμπεραίνω πως ο Νίκος Ταχιάος εστίασε στην συσπείρωση του κεντροδεξιού χώρου, ο δε Κωνσταντίνος Ζέρβας στο ότι η υποψηφιότητά του είναι αυτοδιοικητική και δεν σχετίζεται με κόμματα.

Τι όμως θα κρίνει τον τελικό νικητή των εκλογών της Κυριακής που θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης; Εκτιμώ δύο συνθήκες:

Η πρώτη κατά πόσο θα υπάρξει τελικά συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ στην υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου. Στοιχεία από exit poll δείχνουν ότι 1 στους 2 νεοδημοκράτες ψήφισαν Ταχιάο στον πρώτο γύρο και άρα, δεδομένου και του αέρα της ΝΔ και του υψηλού ποσοστού της, υπάρχει μια μεγάλη εν δυνάμει δεξαμενή για τον υποψήφιο δήμαρχο. Δεν είναι τυχαίο πως στη ΝΔ Θεσσαλονίκης έγινε σειρά κομματικών συσκέψεων επί τούτου, στην πόλη βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ενώ έφυγε και SMS χθες που καλούσε τους αποδέκτες του να ψηφίσουν «Υπεύθυνα και Νεοδημοκρατικά».

Η δεύτερη είναι η αποχή. Κατά πόσο οι ψηφοφόροι που ψήφισαν στον πρώτο γύρο κάποιον συνδυασμό που δεν κατέκτησε μια από τις δύο πρώτες θέσεις. Το αν φθάσουν στην κάλπη και το τι θα ψηφίσουν είναι ασφαλώς κρίσιμο στοιχείο. Στη δεξαμενή αυτή έχει να απευθυνθεί περισσότερο ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όχι μόνο διότι έχει ήδη τις επίσημες στηρίξεις από τους συνυποψηφίους του Κυριζίδη, Λεκάκη και Αηδονόπουλο αλλά διότι και προς τα εκεί έδειξε και η Νοτοπούλου. Θεωρώ άλλωστε δύσκολο ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν Νοτοπούλου να ψηφίσουν στον 2ο γύρο τον υποψήφιο που στηρίζει επίσημα η ΝΔ. Άρα έχει να κάνει με τo αν πάνε στην κάλπη.

Αυτά ως την Κυριακή. Από Δευτέρα θα αρχίσει ένας ακόμη πιο δύσκολος αγώνας και φυσικά πολύ πιο σημαντικός για την πόλη. Πως θα δομηθεί μια σταθερή και ισχυρή διοίκηση. Αλλά αυτά θα τα δούμε από βδομάδα…

 

No Comments Yet

Comments are closed