Τα κυβερνητικά λόγια του προεκλογικού αέρα

Του Βαγγέλη Πλάκα, Δημοσιογράφου

H απόφαση του Eurogroup να ζητήσει την λήψη δημοσιονομικών ισοδύναμων για την κυβερνητική απόφαση να παρατείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου (που βέβαια είχε εμφανιστεί απο την κυβέρνηση ως «αντάλλαγμα» για το θέμα των προσφύγων, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) και ως τότε να παγώσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης, δείχνει και το πώς είναι για την Ελλάδα η «επόμενη ημέρα» μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου. Ας μην γελιόμαστε. Η χώρα θα βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρής εποπτείας και από τους θεσμούς που θα εξακολουθήσουν να έρχονται ανά τρίμηνο στη χώρα για τις εκθέσεις τους αλλά και  από τις αγορές –διότι και τα «μαξιλαράκια» δεν θα είναι αέναης διάρκειας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει το αφήγημα πως θα αποφασίζει μόνη της την οικονομική πολιτική και ήδη ξεδιπλώνει στην προεκλογική ατζέντα της υποσχέσεις: για αύξηση κατώτατων μισθών, 13η σύνταξη, πάγωμα της μείωσης των συντάξεων κ.ά. Προφανώς και από την υπερ-πλεόνασμα θα υπάρξει η διανομή ενός «μερίσματος» αλλά φοβάμαι πως και πάλι θα είναι άλλη μια κάθετη πολιτική κίνηση την ώρα που η οικονομία χρειάζεται οριζόντιες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στον τομέα κυρίως της μείωσης της φορολογίας.

Αλλά είναι σαφές πως η χώρα μας δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο αυτό, της πραγματικής οικονομικής αυτονομίας. Οποιαδήποτε σημαντική απόφασή της θα απαιτεί το «πράσινο φως» όσων ασκούν την εποπτεία, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ESM, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Το τρίτο πρόγραμμα όντως τελειώνει σε έναν μήνα αλλά η σκληρή δημοσιονομική επιτήρηση άρα και πολιτική –πολλώ δε μάλλον όταν οι τριμηνιαίες εκθέσεις θα συνδέονται με τις αποφάσεις για το χρέος- θα παραμείνει. Τα υπόλοιπα είναι λόγια του προεκλογικού αέρα…

 

 

No Comments Yet

Comments are closed