Τα επικίνδυνα σημεία μιας «συμφωνίας» ή πως οι Σκοπιανοί τα πήραν όλα

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Του Βαγγέλη Πλάκα

Σήμερα θα τα πούμε χωρίς εισαγωγές και περικοκλάδες. Χθες το βράδυ οι περισσότεροι Μακεδόνες κοιμήθηκαν με έναν κόμπο στο στομάχι. Η συμφωνία που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός δεν καταπίνετε εύκολα. Το «Βόρεια Μακεδονία» αυτοακυρώνεται ως γεωγραφικός προσδιορισμός όταν ταυτόχρονα αναγνωρίζεται «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα. Συνεπάγεται ότι τους αναγνωρίζεις ως «Μακεδόνες» και ως «Μακεδονία». οι δε αστερίσκοι που μπήκαν είναι καθαρά για εσωτερική κατανάλωση και δεν αντέχουν κριτικής. Ποιος θα τους λάβει υπόψιν του, όλοι θα λένε ότι οι κάτοικοι της χώρας είναι «Μακεδόνες» και μιλούν την «μακεδονική». Ο πρώτος αστερίσκος χαρακτηρίζει τη γλώσσα σλαβικής προέλευσης συνδέοντας έτσι από την πίσω πόρτα το σλαβικό στοιχείο με τη Μακεδονία και ο δεύτερος διαχωρίζει την αρχαία Μακεδονία από το σύγχρονο κράτος, προσδίδοντας στα Σκόπια ουσιαστικά εκτός από το «Βόρεια» και το «Νέα». Ποιος, αλήθεια, θα μάθει, θα προσέξει και θα υπολογίσει τα ψιλά γράμματα του άρθρου 7.  «Μακεδόνες» θα τους λένε και θα τους συνδέουν ευθέως με την αρχαία ελληνική Μακεδονία.Να μην κοροϊδευόμαστε…  Όταν ρωτούν ένα κάτοικο της πΓΔΜ τι είναι θα απαντάει “Μακεδόνας”. Λέτε να προσθέτει πως δεν έχει σχέση με την ελληνική αρχαία Μακεδονία κλπ; Μάλλον όχι!

Την ίδια ώρα ο Ζάεφ έχει στήσει πανηγύρι ότι η «μακεδονική» ταυτότητα παραμένει και ενισχύεται… Tα πήρε όλα. Όπως και την ένταξη στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Και μας πιάνει και μια βιάση να απευθύνουμε επιστολές σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για την ένταξη της πΓΔΜ. Στην Ε.Ε. υπάρχει μια μακρά προενταξιακή διαδικασία και όντως μπορείς να την μπλοκάρεις. Για το ΝΑΤΟ όμως αρκεί μια απόφαση της Συνόδου. Πως εκεί διασφαλίζεται το ελληνικό βέτο;

Και προσοχή! Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει με τον κ. Ζάεφ μια διακρατική συμφωνία που θα παράξει πολιτικό αποτέλεσμα.

Όπως και να έχει το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ ήταν εκτός του εκλογικού διακυβεύματος του 2015. Όταν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 βρέθηκε μπροστά στη Συμφωνία για το Γ’ Μνημόνιο, με το ίδιο επιχείρημα, έκανε δημοψήφισμα. Ας το κάνει και σήμερα. Ας δώσει το λόγο στο λαό, να ακουστεί η φωνή του, είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές.