Τα 5 πολιτικά συμπεράσματα των εκλογών

από Πλάκας Βαγγέλης
sms
  1. Η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια πολύ μεγάλη νίκη. Έναν εκλογικό θρίαμβο τον οποίο συνθέτουν το ποσοστό της που έφθασε μια ανάσα από το 40%, η ισχυρή αυτοδυναμία των 158 βουλευτών, για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια, και η μεγάλη διαφορά 8.4 ποσοστιαίων μονάδων ανάλογη με αυτή που επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015.
  2. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεδομένου του αποτελέσματος έχει μεγάλη πολιτική δύναμη, σε κοινωνικό και εσωκομματικό επίπεδο, κάτι που τουλάχιστον για έναν χρόνο του λύνει τα χέρια να εφαρμόσει το πρόγραμμα που ευαγγελίζεται. Έχει μπροστά τους μια καθαρή τετραετία καθώς δεν προβλέπεται καμία εκλογική αναμέτρηση ενώ δεν υπάρχει και ο σκόπελος των Προεδρικών Εκλογών. Η αποσύνδεση της αδυναμίας εκλογής ΠτΔ με προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι δεδομένη και στην νέα Βουλή μπορεί να οριστικοποιηθεί με απλή πλειοψηφία. Αλλά και αυτό να μην υπήρχε το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ εθνικών και προεδρικών είναι πολύ μικρό και η μεγάλη νίκη της ΝΔ θα παραμένει νωπή, για μικροπολιτικές και κομματικές στρατηγικές γύρω από το θέμα από την αντιπολίτευση.
  3. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι υψηλό και καθιστά τον Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο αδιαμφισβήτητο ηγέτη του κόμματός του αλλά του δίνει και την απαιτούμενη κοινωνική και πολιτική βάση ώστε να επιχειρήσει, αυτό που εν πολλοίς είπε χθες στις δηλώσεις του, να γίνει και ο ηγέτης όλου του χώρου. Το 31.5% είναι μόλις 4 μονάδες μικρότερο από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 και αυξημένο κατά πολύ από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Βέβαια ως θετικό αποτιμάται και το αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ που είχε άνοδο δίχως όμως να επιτυγχάνει τον μείζον στόχο του διψήφιου ποσοστού, δεδομένης και της φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ/
  4. Το πολιτικό σκηνικό δείχνει με σαφή τρόπο στοιχεία επιστροφής στις προ-μνημονιακές σταθερές του. Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι η πρώτη μετά από πολλές κυβερνήσεις συνεργασίας και με τελευταία την αυτοδύναμη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 με το ΠΑΣΟΚ τότε να συγκεντρώνει 43.92%. Επίσης είναι η πρώτη φορά μετά την είσοδο στα μνημόνια που το ποσοστό του πρώτου κόμματος είναι τόσο υψηλό όπως το υψηλότερο από το 2009 είναι και το άθροισμα του δικομματισμού που ξεπέρασε το 71%. Επίσης κλείνει ο κύκλος κομμάτων που γεννήθηκαν ή γιγαντώθηκαν μέσα στην κρίση όπως οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι ή η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή. Δίχως να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμη εκφράσεις του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώθηκε στην κρίση, όπως η ποσοστιαία διατήρηση των δυνάμεων της ακροδεξιάς.
  5. Η αποχή ήταν πολύ μεγάλη, στο 42%, σε επίπεδα κρίσης. Ήταν ωστόσο στα επίπεδα των ευρωεκλογών, που είχε διαμορφωθεί στο 41.5% και δεν αποτέλεσε ρεκόρ καθώς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε φθάσει το 43.85%.